Business News

Salariul minim brut ar urma să crească peste 4.100 de lei în 2025 pentru a respecta legislația europeană

9 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Majorarea salariului minim brut, obiectiv asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, ar urma să fie între 400 și 600 de lei. Se va ajunge la un minim de 4.100 de lei. Proiectul de lege adoptat de Guvernul României în această vară a fost deja aprobată în Senat. Acum urmează să ajungă în Camera Deputaților.

Asta înseamnă de fapt un salariu minim net de 2.450 lei net, comparativ cu 2.363 lei net, în prezent.

Circa 1,8 milioane de salariați ar urma să beneficieze de această majorare, în principal în sectoare precum industria alimentară și servicii.

Sunt, însă, și domenii în care salariul minim este de mult istorie, iar netul este chiar mai mare decât salariul minim brut.

Fără facilități fiscale și cu costuri mai mari

Printre sectoarele în care măsura va avea efecte se numără industria alimentară și serviciile, unde nivelul salarial este, în general, mai mic. Sunt, însă, și ramuri ale economiei în care se plătește mult mai bine, ba chiar salariul net de încadrare este superior remunerației brute avute în vedere de autorități pentru anul viitor.

Pentru angajatorii care vor trebuie să se conformeze noilor reglementări de la 1 ianuarie 2025, punerea în practică a acestora presupune o provocare în plus, care ar putea să se lase cu concedieri sau chiar falimente. Pe de altă parte, este așteptată o creștere cu câteva puncte procentuale a inflației care se va transpune în prețuri mai mari, adică un cost de trai mai ridicat.

„Orice creștere de salarii sau de altceva se regăsește în costuri și atunci este clar că prețurile vor crește. Dacă la salariul actual se elimină facilitățile care mai există acum în industria alimentară și agricultură (impozitul pe profit zero) și nu le compensează angajatorul, atunci salariul minim în sector ar fi sub nivelul actual. Dacă se mai adaugă și majorarea minimului pe economie de la 1 ianuarie 2025, impactul va fi dezatruos. Ar fi o creștere pe care nimeni în industria alimentară nu-și permite să o susțină, în condițiile în care, acum, la anumite companii discutăm despre grile de salarizare pe care nu putem să le egalizăm decât după vreo doi ani de negocieri”, a declarat pentru Termene.ro Dragoș Frumosu, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.

Nu în ultimul rând, mai trebuie amintit și efectul în lanț produs de majorarea salariul minim brut din 2025, pentru că angajatorii vor trebui să mărească și celelalte salarii.

Greu cu salariul minim

Agricultura se numără și ea printre sectoarele care au pierdut mai multe facilități fiscale în noiembrie 2023, alături de industria alimentară, construcții și IT.
Antreprenorii nu au redus, însă, salariile, le-au lăsat la aceeași dimensiune, suportând ei practic, ceea ce ar fi trebuit oprit angajaților, pentru că facilitățile erau acordate anajaților nu societăților neapărat, spune Ionel Arion, președintele Federației ProAgro.

În același timp, acesta recunoaște că în condițiile unui deficit foarte mare în sector este greu să găsești forță de muncă dispusă să se angajeze pe un salariu minim.

„Este greu să mai ținem azi salariații pe salariu minim, este un deficit foarte mare de forță de muncă în sector. Salariații din agricultură nu prea mai au de mulți ani salariu minim pe economie, ca să nu mai spun că beneficiază de multe alte facilități. De exemplu, un combainer, care este greu de găsit și de păstrat, niciodată nu o să vină pe salariul minim. Noi am făcut eforturi supradimensionate ca să păstrăm astfel de oameni. În zootehnie, muncitorii au de la 5.000-7.000 lei net în sus și tot nu există forța de muncă necesară. Sunt foarte puține domenii unde se mai lucrează pe salariu minim”, a declarat pentru Termene.ro Ionel Arion.

Așa cum se știe, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de contribuție la sănătate și de CAM din noiembrie 2023.

Majorare pentru 1,8 milioane de salariați

La începutul săptămânii, Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim european. Legea de modificare a Codului Munci urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, pentru dezbatere și vot.

Drept urmare, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 lei net, față de 2.363 lei net, acum. Proiectul de lege cu privire la formula de calcul ar trebui să apară până la jumătatea lunii noiembrie și la acel moment se va și cu exactitate valoarea salariului adecvat (salariul minim european). De majorare va beneficia până la o treime din forța de muncă angajată cu normă întreagă din România, ceea ce înseamnă 1,8 milioane de salariați.

„Ponderea salariului minim brut în câștigul mediu brut urmează să se majoreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârșitul lunii iunie (față de salariul mediu brut efectiv înregistrat în iunie), spre 48 până la 52% (în funcție de negocieri) din câștigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naționala de Strategie şi Prognoză”, se arată în analiza despre „Transpunerea în România a Directivei 2041/2022 privind salariile minime adecvate”, semnată de economiștii Radu Soviani şi Laura Braşoveanu.

Cel mai probabil, în iulie 2024, câştigul salarial minim brut raportat la salariul mediu brut real, era în jurul valorii de 44,5%, conform raportului. Directiva are fixat pentru 2025 un prag de referință orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut al anului 2025.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro