Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e miercuri, 15 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Salina Praid a fost închisă vizitatorilor și a fost oprită și producția.

Societatea Națională a Sării a decis sistarea activității de producție și de vizitare în Salina Praid, pentru siguranța personalului și a vizitatorilor, până la rezolvarea situației create de infiltrații recente, anunță Profit.ro. 571.000 de persoane au vizitat Salina Praid în anul 2023, mai multe decât în 2022, când baza turistică a fost închisă timp de aproximativ două luni, din cauza unei infiltrații în zona galeriei de acces în subteran.

  • Câștigul mediu net în luna martie – 5.185 de lei

În luna martie, câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie, valorile cele mai mari fiind înregistrate în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.779 lei), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, citate de Agerpres.ro. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%.

  • O treime din angajatorii din România public salariul oferit în anunțurile de angajare.

În primele trei luni ale anului, circa 37.000 de locuri de muncă aveau în anunţul de angajare şi date despre salariul oferit, dintr-un total de peste 110.000 de posturi afişate, relevă datele platformei de recrutare ejobs, consultate de Agerpres.ro. Conform datelor centralizate de eJobs, 83% dintre joburile postate aparţineau angajatorilor din România, 13,2% celor din afara ţării iar 3,9% se încadrau în categoria locurilor de muncă remote. În prezent, aproape 8.000 de posturi publicate pe eJobs.ro (30% din total) au salariul afişat.

  • PIB-ul României a crescut, în termeni reali, cu numai 0,5% în primul trimestru al anului față de precedentele trei luni. Majorarea față de T1 2023 a fost de 1,8%.

Produsul Intern Brut în Trimestrul 1 al acestui an a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2023, arată estimările semnal publicate azi de Institutul Național de Statistică, conform Economedia.ro. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023 Produsul intern brut s-a majorat cu 1,8%. Ca serie brută, față de același trimestru din anul 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere de numai 0,1%. Bugetul de stat pentru anul în curs este construit pe o creștere economică de 3,4%.

  • România a dat anul trecut aproape 30% din veniturile statului pe salariile din sectorul bugetar.

România a înregistrat anul trecut o stagnare în ceea ce privește evoluția cheltuielilor cu salariile bugetarilor, calculate ca pondere în veniturile bugetului, la aproape 30%. Doar alte două state din UE, Letonia și Malta, au cheltuit pe salarii mai mult decât România, deși la o diferență foarte mică, arată calculele Profit.ro.

  • România a devenit cel mai mare importator european de carne congelată de porc.

Așa arată datele Comisiei Europene aferente primelor două luni ale acestui an. Cele mai mari cantități vin din Chile și vorbim despre un record din 2007 încoace, anunță Economica.net. România a importat în ianuarie și februarie, din țări terțe, peste 1.100 de tone de carne congelată de porc, fapt atipic pentru perioada aceasta a anului, arată date ale Comisiei Europene consultate de Economica.

  • Noutăți Start-Up Nation 2024. Detalii despre cum vor fi selectate firme care vor oferi cursuri gratuite de formare antreprenorială și cum proiectele de finanțare vor putea fi scrise în cadrul acestor cursuri plătite de stat.

Termene.ro a aflat că beneficiarii Start-Up Nation vor participa anul acesta la cursuri antreprenoriale plătite de stat ce se vor finaliza prin concretizarea unui proiect de finanțare. Singura etapă pe care o potențialii beneficiari o vor avea de parcurs pe cont propriu va fi depunerea efectivă a proiectelor ce urmează să fie finanțate.

Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a precizat pentru Termene.ro că proiectul de aprobare al programului Start-Up Nation 2024 a fost deja avizat de 2-3 ministere, pe lângă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și urmează ca zilele acestea să primească aprobările finale, după care va putea intra pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern.

Spre deosebire de ceilalți ani, în 2024 antreprenorii la început de drum care vor dori să acceseze ajutor de minimis prin Start-up Nation vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială plătite de stat, în total 40 de ore de pregătire.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe