Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 15 iulie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
În Articol
- Azi e luni, 15 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
-
Furnizorii de energie cer demararea pregătirilor pentru re-liberalizarea piețelor
Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER solicită autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. ”Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregatirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar şi oamenilor, să se re-adapteze”, scrie Financialintelligence.ro.
-
România a semnat un memorandum cu Google
România a semnat cu gigantul american Google un memorandum potrivit căruia compania ar putea investi peste 2 miliarde de dolari într-un centru de date, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. În cadrul negocierilor, Guvernul insistă ca viitorul centru de date să aibă un rol regional.
-
Consumul de energie al populației a scăzut în primele 5 luni
Resursele de energie primară ale României au scăzut cu 5%, iar cele de energie electrică s-au diminuat cu 2,4%, în primele cinci luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2023, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), preluate de Agerpres. În același interval, consumul de energie electric al populației a scăzut cu 0,4%.
-
România, cel mai mare exportator de porumb din UE
România a fost anul trecut cel mai mare exportator de porumb din UE, cu 2,7 milioane de tone, din cele 3,9 milioane de tone cât a livrat Uniunea. În ceea ce privește exporturile de cereale, România și-a păstrat poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori ai UE, după Franța, peste 23% din cele 45,6 milioane de tone de cereale care au părăsit granițele Uniunii plecând din România, scrie economica.net. Anul trecut, exporturile de cereale ale României au crescut cu 30%.
-
Electrica a finalizat achiziția producătorului de energie New Trend Energy
Electrica a anunțat că, pe data de 12 iulie 2024, a finalizat achizitia, de la domnii Emanuel Muntmark si Catalin Mrejeru, a companiei New Trend Energy SRL, care are ca obiect principal de activitate productia de energie din surse fotovoltaice, scrie Financialintelligence.ro.
-
Cheltuielile personale ”pe firmă”, ținta digitalizării ANAF
Cheltuielile cu maşini, vacanţe, mese la restaurant sau bijuterii sunt decontate de multe ori pe firmă, iar o parte dintre ele nu au legătură cu activitatea companiei. Spre exemplu, în România, 60% dintre achiziţiile noi de maşini au fost făcute „pe firmă“ şi 40% pe persoană fizică în 2023. Practica nu este ilegală când cheltuielile pot fi justificate, ci ţine de „optimizare fiscală“, pentru că o cheltuială în plus automat scade impozitul pe profit de plătit şi TVA, scrie Ziarul Financiar.
-
Datoria guvernamentată a ajuns în aprilie la 52,1% din PIB
În aprilie, datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat până la 852,816 miliarde lei, de la 845,098 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF). Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%, de la 51,6%, în luna anterioară, scrie Agerpres.
-
Uzina Renault din Maroc a început producția primului Dacia Jogger diesel
Renault și Dacia au inaugurat noua linie de producție construită în fabrica din Tangier, Maroc, acolo unde va începe în scurt timp fabricarea modelului Dacia Jogger. Acesta va pleca definitiv din România, pentru a lăsa loc SUV-urilor Duster și Bigster și, posibil din 2027, noilor modele pregătite de marca Dacia, scrie Profit.ro.
-
Cursul leu-euro rămâne stabil. Când ar putea sări de 5 lei
-
Rheinmetall a finalizat achiziția Automecanica Mediaș
Tranzacția prin care producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall cumpără pachetul majoritar de acțiuni la producătorul român de vehicule Automecanica Mediaș a fost finalizată, compania românească urmând să funcționeze sub denumirea de Rheinmetall Automecanica, anunță Profit.ro.
-
Raportul pieței auto electrice
În 2024, România a urcat cinci locuri în cea de-a patra ediție a studiului „EV Charging Index” realizat de Roland Berger, până pe locul 20, cu 46 de puncte din 100. În 2023, România se afla pe locul 25, cu 39 de puncte din 100, arată Economedia.ro. Studiul arată că, după o perioadă de expansiune rapidă, anul 2023 a înregistrat o încetinire în creșterea vânzărilor de vehicule electrice. Sectorul se confruntă în prezent cu numeroase adversități, inclusiv costurile ridicate ale electricității, inflația și reducerea subvențiilor pe măsură ce guvernele își reorientează finanțarea dinspre vehicule către instalațiile de încărcare, reiese din cea mai recentă ediție a Roland Berger EV Charging Index.