Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 14 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e marți, 14 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Noutăți Start-Up Nation 2024. Detalii despre cum vor fi selectate firme care vor oferi cursuri gratuite de formare antreprenorială și cum proiectele de finanțare vor putea fi scrise în cadrul acestor cursuri plătite de stat.
Termene.ro a aflat că beneficiarii Start-Up Nation vor participa anul acesta la cursuri antreprenoriale plătite de stat ce se vor finaliza prin concretizarea unui proiect de finanțare. Singura etapă pe care o potențialii beneficiari o vor avea de parcurs pe cont propriu va fi depunerea efectivă a proiectelor ce urmează să fie finanțate.
Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a precizat pentru Termene.ro că proiectul de aprobare al programului Start-Up Nation 2024 a fost deja avizat de 2-3 ministere, pe lângă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și urmează ca zilele acestea să primească aprobările finale, după care va putea intra pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern.
Spre deosebire de ceilalți ani, în 2024 antreprenorii la început de drum care vor dori să acceseze ajutor de minimis prin Start-up Nation vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială plătite de stat, în total 40 de ore de pregătire.
- Guvernul ar dori să crească salariul minim la 3.700 de lei încă din acest an.
- Cel mai mare centru pentru colectarea și procesarea ambalajelor cu garanție a fost deschis în Otopeni.
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis în Otopeni, județul Ilfov, cel de-al patrulea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor ce poartă sigla SGR și pentru care consumatorii achită o garanție de 50 de bani. Este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare, anunță Economica.net.
- Încă un an cu taxe vamale zero la exporturile din Ucraina către statele membre UE.
UE a extins pentru încă un an, până în data de 5 iunie 2025, așa-numitele măsuri comerciale autonome (ATM) în relația cu Ucraina, anunță Economica.net. Astfel, taxele de import și contingentele vor rămâne zero la exporturile din Ucraina către statele membre UE. UE a suspendat pentru prima dată taxele de import la exporturile ucrainene în 4 iunie 2022.
- Ce schimbări majore aduce ChatGPT-4o.
- Investițiile străine directe au scăzut la 2,09 miliarde euro, în primele trei luni ale anului 2024.
Investițiile directe ale nerezidenţilor în România s-au redus la 2,09 miliarde euro în primele trei luni ale anului 2024, în scădere cu 5,46% față de 2,22 miliarde euro în perioada ianuarie-martie 2023, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2,33 miliarde lei, potrivit datelor publicate de BNR, conform Economica.net.
- România poate deveni un hub regional în sectorul logistic și să atragă investiții de 10 miliarde euro în parcuri industriale.
România are toate șansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producției și al serviciilor transfrontaliere. Cheia investițională o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de parcuri industriale, cu oferte integrate de depozite, spații de producție, servicii, transport și conectivitate. Cele mai atractive zone investiționale sunt Portul Constanța, București/Ilfov și regiunea Centru. Potrivit unei analize citate de Profit.ro, în următorii cinci ani, România are potențialul de a atrage investiții de 10 miliarde de euro în dezvoltarea de spații logistice și industriale, atât din fonduri private, cât și din investiții publice.
- Prețurile detergenților vor fi verificate de Consiliul Concurenței.
Consiliul Concurenței va declanșa o anchetă cu privire la creșterea prețului la detergenți, a anunțat premierul Ciolacu, care a precizat că a avut o discuție pe această temă cu președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu, conform Profit.ro.
- Inflația a continuat să scadă în aprilie
Rata anuală a inflației a coborât în aprilie la 5,9%, față de 6,6% în martie și 7,2% în februarie, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 10% față de aprilie 2023, alimentele cu 2%, iar mărfurile nealimentare cu 7%, scrie Mediafax citând datele Institutului Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna martie, în aprilie prețurile de consum au rămas aproape neschimbate față de martie, cu o creștere medie de 0,08%. Tot potrivit INS, de la începutul anului și până la sfârșitul lui aprilie prețurile au crescut cu 2,4%.
- BNS: 15% din salariați sunt plătiți cu salariul minim
Aproximativ 15% din salariaţii cu contracte full-time au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), scrie Agerpres. În plus, „pentru cele mai mici 40% din salarii, salariul mediu brut era în februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei”, se arată într-un comunicat BNS. Potrivit sursei citate, în februarie, câştigul salarial mediu brut a fost de 7.990 lei. În aceeaşi lună, 60% din câştigurile salariale brute pentru contracte full-time s-au situat sub câştigul mediu brut pe ţară. Luni, BNS şi cele 29 de federaţii afiliate au organizat un miting în faţa Guvernului, solicitând reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale.
- Fiscul nu încasează din digitalizare
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română (AVR) nu au înregistrat nici în aprilie venituri din digitalizare, deși aveau pus în programul de colectare venituri, trasat de către Ministerul Finanțelor, încasări de 700 de milioane de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
- „De ce muncim?”
Curs de Guvernare prezintă studiul făcut de UBB în Cluj-Napoca printre angajații din corporații și managerii lor. Echilibrul dintre muncă și viața personală (life-work balance) devine un factor tot mai important în alegerea unui loc de muncă, în special în rândul generației tinere, în timp ce liderii vor un angajat dispus să depună efort pentru a se dezvolta – conform studiului ”De ce muncim?”, realizat de Centrul de Strategie, Leadership și Dezvoltare Inteligentă (CSLDI), din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai. Studiul arată o schimbare foarte clară de comportament mai ales al tinerilor față de job, față de responsabilitatea profesională și față de așteptările pe care salariații și managerii le au unii de la alții.
- Prețul energiei în România este de patru ori mai mare decât în Germania.
Economica.net a analizat evoluția prețului spot al energiei electrice din România și a constatat că este cel mai mare din Europa. Astăzi, este chiar de patru ori mai mare decât în Germania. Prețul spot este cel al energiei electrice livrate mâine în România. Prețurile negative din orele cu soare apărute pe piețele de la vest de România s-au „oprit” la granița Ungariei cu România.