• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Agricultura, comercializarea automobilelor, producerea alcoolului și comercializarea lui, dar și comerțul cu amănuntul sunt afacerile preferate de antreprenori cu origini iraniene care dețin firme în România. Bucureștiul adună majoritatea firmelor cu acționariat iranian, iar șase județe nu au nici măcar o firmă cu un antreprenor iranian.

Relațiile României cu Iranul, țară prezentă în weekend în toate buletinele de știri, au început încă din secolul XIX. S-au consolidat politic și diplomatic în perioada comunistă, de fapt ultima vizită în străinătate a lui Nicolae Ceaușescu înainte de Revoluția din 1989 a fost chiar la Teheran, capitala Iranului. Iar după 1990 s-au bazat aproape exclusiv pe colaborarea economică în domeniile în care Iranul nu era supus sancțiunilor internaționale.

Prima prezență iraniană în țara noastră este consemnată în 1881 și 1887, când Persia (vechea denumire a Iranului) a deschis un viceconsulat onorific la Galați, respectiv un consulat onorific la Brăila.

Acum sunt înregistrate 1.726 de firme care au acționariat iranian, din care doar 1409 mai sunt în funcțiune. Restul până la 1.726 sunt în dizolvare, cu activitatea suspendată, în insolvență sau în faliment.

Harta firmelor iraniene din România

Bucureștiul și Ilfovul adună peste 75% din societățile care au un astfel de acționariat. În schimb, sunt județe fără firme cu acționariat iranian: Harghita, Gorj, Sălaj și Vâlcea, Botoșani și Vaslui.

Harta pe județe a firmelor cu acționariat iranian.

București – 1.040 de firme
Ilfov – 271 de firme
Prahova – 27 de firme
Constanța – 22 de firme
Iași – 31 de firme
Galați – 8 firme
Brăila – 5 firme
Cluj – 27 de firme
Iași – 31 de firme
Timiș – 88 de firme
Arad – 7 firme
Ialomița – 3 firme
Călărași – 4 firme
Satu Mare – 2 firme
Sibiu – 16 firme
Bihor – 16 firme
Giurgiu – 15 firme
Dolj – 19 firme
Argeș – 16 firme
Brașov – 19 firme
Bacău – 5 firme
Neamț – 11 firme
Dâmbovița – 14 firme
Tulcea – 7 firme
Teleorman – 5 firme
Olt – 3 firme
Alba – 3 firme
Hunedoara – 15 firme
Caraș-Severin – 1 firmă
Vrancea – 2 firme
Covasna- 1

Cele mai importante firme cu acționariat din Iran

  • 1 Agrinvest SRL îl are ca acționar unic pe Ali Hamzeh și face afaceri de „comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”
  • 2 Prodal 94 SRL îl are ca și co-acționar pe Jabbar Kanani și se ocupă de „distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice”
  • 3 Radacini Motors SRL îl are ca acționar majoritar pe Ali Madadi (90,672%) se ocup de „comerț cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone”
  • 4 Optimeat SRL îl are ca acționar majoritar Kabiri Jafar (85) Și Încă 1 X1 Comert Cu Ridicata Al Carnii Si Produselor Din Carne 122,866,168
  • 5 Irmex SA îl are ca acționar majoritar Ali Madadi Ali (78,8413%) și se ocupă de „întreținerea Si Repararea Autovehiculelor 85,806,155
  • 6 Ideal Horizon Trading And Services SRL îl are ca acționar unic pe Bahman Ganjifard Bahman și se ocupă de „comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio și televizoarelor”.
  • 7 Rorex Pipe SRL îl are ca acționar minoritar pe Mohammadamin Jahedi (10%), iar firma se ocupă de „fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic”.
  • 8 Deltanav SA îl are ca acționar majoritar pe Amir Ghanadi Mragheh (98,217%) și se ocupă de „depozitări”.
  • 9 Net Farming SRL îl are ca acționar minoritar pe Hamid Kaveh (9,99%) și de ocupă de „cultivarea cerealelor, exclusiv Orez, a plantelor leguminoase și a Plantelor Producătoare de semințe oleaginoase”.
  • 10 Granddis SRL este deținută de Jabbar Kanani (24,49475%) și firma Prodal ’94 SRL (51,0105%) și se ocupă de „comerț cu ridicata al băuturilor”.
    Alte firme importante
    11 Rochus SRL
    12 Radacini Motors Brașov SRL
    13 Evesta SRL
    14 Senin SL
    15 Legend Com SRL
    16 Graff Pink Estate SRL
    17 Paintstar SRL
    18 Onix Panificație SRL
    19 Olimp Company SRL
    20 Hoda Project SRL

Cooperarea economică

Există și o „Comisie mixtă româno-iraniană de cooperare economică, științifică, tehnică și culturală”. Acest organism a fost înființat în baza înțelegerii semnate la 1 noiembrie 1966 și funcționează în baza Regulamentului semnat la București în 1999, anunță Ministerul Afacerilor de Externe de la București. Până în 2003 au avut loc 15 sesiuni ale comisiei mixte, ultima desfășurându-se la Teheran în perioada 21-27 ianuarie 2003.

Consiliul de afaceri româno-iranian a fost constituit între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Camera de Comerț, Industrie și Mine din Iran (CCIMI) în 1998.

Numărul estimat al cetățenilor români stabiliți în circumscripția misiunii diplomatice românești din Iran este de 500 de persoane. Majoritatea românilor se află în Teheran, dar și în alte centre urbane (Esfahan, Yazd, Tabriz, Shiraz, Karaj etc.), mai anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe