Business News

Subiectul majorărilor de taxe și impozite nu a fost abordat la negocierile dintre Ministerul de Finanțe și patronate

21 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Negocierile periodice dintre Ministerul de Finanțe și mediul de afaceri nu au abordat până acum tema unor noi taxe și impozite aprobate în acest an. Patronatele susțin că acest subiect nu a fost deschis de Ministerul de Finanțe în timpul discuțiilor din luna august.

„În acest an, nu cred că Ministerul Finanțelor are de gând să vină cu alte modificări sau măriri de taxe. Nu există în program așa ceva. Oricum, în discuțiile cu noi s-a abordat reglementarea bonului fiscal din casa de marcat prin scanarea codului QR și reglementarea prin care cei care doresc și optează să fie informați despre situația fiscală a firmei să primească această informație pe e-mail, pe telefon sau printr-un alt sistem de informare”, a explicat pentru Termene.ro Ana Dîncă, membru în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii și directorul unei firme de audit și consultanță fiscală.

Taxele și impozitele aprobate se aplică peste șase luni

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au repetat de mai multe ori în această vară că nu vor mai mări taxele în acest an.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, pe 30 iulie, că nu există niciun pachet de măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție și care ar presupune creșteri de taxe. Acesta le-a cerut miniștrilor să fie mai atenți în comunicarea pe acest subiect. „Exclud categoric toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe. Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel de măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție! Din acest motiv, le-am cerut miniștrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri și cu societatea civilă”, a scris, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu. Declarațiile sale au venit după ce publicația Profit.ro a publicat un document din care reieșea că Ministerul de Finanțe ar face o analiză privind modificarea unor taxe.

Este important de precizat că, într-adevăr, pentru 2024 nu mai este posibilă aplicarea unor taxe și impozite noi. Legislația fiscală din România prevede că modificările fiscale aprobate la un moment dat să fie aplicate la șase luni de la aprobarea lor.

Impozitarea microîntreprinderilor

Însă, în 2025 sunt așteptate modificări fiscale în ceea ce privește impozitarea microîntreprinderilor și eliminarea unor facilități fiscale.

România și-a asumat încă din 2020, în cadrul PNRR, că va schimba modul de impozitare al microîntreprinderilor. Un prim pas a fost realizat anul trecut, prin Legea 296/2023, care a stabilit un impozit pe cifra de afaceri de 3% în loc de 1% pentru firmele care realizau cifre de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro. Firmele mici, care realizau cifre de afaceri sub 60.000 de euro, achitau taxe de 1% pe cifra de afaceri. Prin această modificare legislativă, oficialii români cred că au îndeplinit jalonul pe care și l-au asumat prin PNRR.

Reprezentanții Comisiei Europene au cerut public încă din martie ca guvernul român să scadă pragul pentru microîntreprinderi pentru a continua să primească fonduri din PNRR.

Comisia Europeană consideră că un prag de 50.000 de euro sau 100.000 de euro este unul normal și avantajos fiscal pentru bugetul public.

Eliminarea facilităților fiscale

Până în luna septembrie, Ministerul de Finanțe trebuie să finalizeze o analiză legată de facilitățile fiscale.

Cel târziu la începutul lunii octombrie, România trebuie să trimită propriile propuneri legate de sistemul de facilități fiscale. Altfel spus, trebuie să propună la ce facilități fiscale renunță. Guvernul României este dispus să renunțe la facilitățile fiscale, dar eliminarea lor să nu aibă loc mai devreme de 2026.

Apoi, după desemnarea componenței Comisiei Europene, se vor negocia punctual toate măsurile propuse de Ministerul Finanțelor de la București și se vor discuta recomandările oficialilor europeni. Până în acest moment, nu s-a stabilit data la care Parlamentul European va vota noua Comisie Europeană.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro