Business News

Esența zilei 4 decembrie. Declarația unică 2025, ce modificări apar

4 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Declarația unică 2025 – dispare capitolul destinat estimărilor

Persoanele care au în 2024 venituri din activități independente, investiții (dividende, criptomonede, dobânzi bancare etc.) vor trebui să depună în 2025, până în 25 mai, Declarația unică (Formular 212), scrie Hotnews.ro.

ANAF a pregătit noul formular, care are multe modificări față de cel din 2024 pentru că a fost modificat Codul fiscal. Declarația unică inteligentă, cea precompletată, apare abia în 2026, mai scrie Hotnews.

Senic Gross&Market, retailerul cash&carry al familiei Cîmpeanu din Craiova, deschide primul magazin din București

Senic, compania familiei Cîmpeanu din Craiova, intră în premieră pe piața bucureșteană deschizând primul său magazin cash&carry în sectorul trei, într-o fostă unitate Lidl, aflată acum în proprietatea retailerului autohton.

Compania a investit 4-5 milioane de euro și are în plan câte un astfel de supermarket în toate sectoarele, scrie Economica.net.

Pensiile private obligatorii, minus de 2 miliarde lei după turul I la prezidențiale

Pilonul II de pensii private, acolo unde 8,2 milioane de români au economiile de bătrâneţe, a scăzut cu 2 miliarde de lei (400 mil. euro) săptămâna trecută în contextul în care surpriza-şoc a primului tur al alegerilor a pus presiune pe obligaţiuni şi a dus la scăderea Bursei de Valori, cele două mari active în care investesc fondurile.

Potrivit calculelor Ziarului Financiar, această scădere se traduce într-un minus de 250 de lei pe medie pentru fiecare participant.

Fermierii solicită să poată folosi terenul și pentru fotovoltaice

O asociație care reprezintă interesele a 200.000 de membri, proprietari de teren și composesorate din vestul țării, solicită, într-o scrisoare trimisă premierului, ministrului Agriculturii și celui al Energiei, să pemită folosirea duală a pășunilor, și pentru agricultură, și pentru instalarea de panouri fotovoltaice, scrie Economica.net.

Este vorba de un demers care întârziat de mai multă vreme și care privează comunitățile de surse importante de venit, fără a afecta activitatea agricolă, ba dimpotrivă, consideră membrii asociației.

Moment istoric – Sectorul bugetar trece pragul de 1,3 milioane de posturi ocupate pentru prima dată în 15 ani

Aparatul bugetar a crescut puternic și a depășit, la final de octombrie, borna de 1,3 milioane de posturi ocupate, pentru prima dată începând din anul 2009, potrivit datelor de care dispune Profit.ro.

Creșterea constantă a numărului de bugetari începând din 2014, când a fost atins un minim de 1,18 milioane, este îngrijorătoare, având în vedere situația fragilă a finanțelor statului, cu deficitul bugetar prognozat la 8,58% din PIB în termeni cash (standardul intern) și 7,9% în termeni ESA (standardul UE), mai scrie publicația citată.

Revolut lansează tonomatele care emit gratuit carduri de debit

Revolut a lansat o nouă modalitate prin care clienții pot obține cardurile de debit fizice: direct de la automat, asemănător cu cel de băuturi și snacksuri din aeroporturi. Fintech-ul a introdus noul tonomat în Universitatea Națională din Singapore de unde studenții pot ridica un card bancar gratuit.

În această vară, gigantul financiar britanic a introdus aceste tonomate în aeroporturile din Italia, scrie Wall-Street.ro.

Analiză ING: Răbdarea pieței față de evoluțiile fiscale din România, pusă la încercare în 2024. Incertitudinea politică sporește riscurile pentru 2025

Economia României evoluează sub potențial la ora actuală, dezechilibrele generate de creșterea PIB-ului pe bază de consum slăbind poziția externă.

Dincolo de aterizarea economică, investitorii sunt mai preocupați de pachetul fiscal menit să corecteze deficitul bugetar care va depăși 8% din PIB în acest an, se arată într-o amplă analiză ING. România ”patinează pe gheață subțire”, avertizează ei.

“Una peste alta, costurile de finanțare îngrijorătoare, un necesar de finanțare încă ridicată, o traiectorie revizuită a inflației și creșterea primelor de risc vor menține probabil presiunea asupra randamentelor țării. Formarea rapidă a unei coaliții guvernamentale ar fi foarte benefică, dar piețele ar putea aștepta totuși măsuri concrete înainte de a se reîntoarce la sentimente mai pozitive față de datoria României”, scriu Ștefan Poșea, economist, și Valentin Tătaru, economist-șef ING România, într-o analiză publicată marți, arată CursdeGuvernare.

Cele mai recente date arată că economia a evoluat vizibil mai slab decât era de așteptat în primele nouă luni ale anului, crescând doar cu 0,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Amnistia fiscală: Peste 200.000 de firme și persoane au cerut amnistie. 100.000 de cereri – respinse, obligații de peste 4 miliarde lei – șterse. Cât a încasat statul

Ministerul Finanțelor a încasat 5,6 miliarde de lei din amnistia fiscală, în contextul în care ținta acestui demers a fost revizuită în noiembrie la 5,6-6 miliarde de lei.

Astfel, până la termenul limită (25 noiembrie), 202.479 de firme și persoane fizice au cerut să beneficieze de amnistie, din care 99.758 cereri au fost respinse, arată Profit.ro.

La cele 50.390 cereri aprobate, statul a încasat 5,61 miliarde lei din datoriile anterioare datei de 31 august (data până la care se aplică amnistia) și a iertat obligații fiscale (dobânzi și accesorii la firme, iar la populație suplimentar și ștergeri din principal) în valoare de 4,59 miliarde lei, potrivit informațiilor Profit.ro.

ANAF mai are în curs de soluționare 52.331 cereri, în contextul în care termenul pentru soluționarea solicitărilor a fost extins până pe 19 decembrie. Termenul limită pentru solicitarea amnistiei a fost 25 noiembrie.

IMM România solicită prelungirea cu un an a exceptării de la plata impozitului pentru suma de 300 de lei din salarii

IMM România solicită prelungirea cu un an, până la data de 31 decembrie 2025, a exceptării de la plata impozitului şi a contribuţiilor pentru suma de 300 de lei din salarii, în vederea diminuării impactului generat de creşterea preţurilor la bunuri şi servicii asupra angajaţilor şi a reducerii riscului de concedieri ca urmare a restrângerii activităţii din motive economice, arată Agerpres.

IMM România (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private, Mici şi Mijlocii din România) solicită Guvernului adoptarea cu celeritate a unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal în sensul prelungirii până la data de 31 decembrie 2025 a perioadei pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii pentru suma de 300 lei/lună reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor (perioadă pentru care a fost stabilit salariul minim brut la valoarea de 4.050 lei).

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro