Noua Declarație Unică Digitală, care va înlocui Declarația Unică, ar trebui să elimine evaziunea. Totuși, experții fiscali nu sunt siguri că acest lucru se va întâmpla
În Articol
- Ministerul Finanțelor intenționează să înlocuiască Declarația Unică începând cu 2026, cu Declarația Unică Digitală sau Inteligentă. Anul 2025 va fi unul de tranziție, în care contribuabilii vor avea la dispoziție ambele formulare.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea Ministerului de Finanțe, dorește să monitorizeze mai bine câștigurile extrasalariale obținute de persoanele fizice.
Se va renunța la formula actuală de estimare a veniturilor și se va trece la o nouă declarație. Aceasta va fi una precompletată și cu calcule deja realizate pe baza datelor de la ANAF, folosind sistemele e-Factura, e-TVA și e-Transport.
Experții cred că Declarația Unică Digitală va fi aplicată cu siguranță
Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar, susține că trebuie să ne obișnuim cu ideea că Declarația Unică Digitală se va implementa, chiar dacă, în prima fază, vor apărea destule erori, așa cum s-a întâmplat și în alte situații. Până la urmă, tot contribuabilul va fi responsabil să introducă datele corecte.
„Se va implementa, dar vor fi la fel de multe erori. Vor crea încă un formular digital în plus, vor lua niște date la întâmplare, iar apoi tot contribuabililor li se va cere să completeze datele corecte”, a declarat Adrian Bența pentru Termene.ro.
Cerința Comisiei Europene
Lucrurile nu vor putea fi tărăgănate la nesfârșit, deoarece România are angajamente față de Uniunea Europeană și trebuie să le îndeplinească. Totuși, nu este exclus ca procesul de digitalizare să fie însoțit de birocrație informatică.
„Va intra în vigoare o birocrație a digitalizării, pentru că vor să reglementeze totul, fiind jaloane ale PNRR. Și ce dacă nu funcționează?”, se întreabă retoric consultantul.
Acesta continuă analiza: „În 15 ani o să meargă… de unde să știe ei anumite lucruri care nu se declară la Fisc sau pe care le declari, dar nu în detaliu. De exemplu, veniți dumneavoastră la mine și-mi spuneți: vreau o consultanță, domnule Bența. Eu sunt aici, uitați factura. Nu o trimit nicăieri, dar o iau în considerare când calculez impozitul pe venit. Dar dacă ei vor să o vadă individual, trebuie să facă inspecție”, consideră Bența.
Ar trebui să elimine evaziunea
Adrian Bența spune că, până când autoritățile nu vor înțelege noțiunea de evaziune fiscală, nu se va putea vorbi cu adevărat de digitalizare.
Oricum, este de așteptat ca digitalizarea să se întindă pe câțiva ani, iar să devină funcțională abia mult mai târziu.
Analiștii și consultanții fiscali vorbesc despre presiunea fiscală asupra contribuabilului și avertizează că procesul de digitalizare ar putea avea ca scop creșterea taxelor.
Pentru cine este valabilă Declarația Unică Inteligentă
Declarația Unică Inteligentă ar putea fi utilizată pentru veniturile aferente anului 2025, urmând ca în mai 2026 să devină operațională, așa cum a precizat ministrul Marcel Boloș.
Ea va fi aplicabilă și în cazul românilor care utilizează sistemul de credit fiscal, cu observația că se va limita la secțiunea referitoare la cheltuieli, fiind excluse informațiile despre venituri.
2025, an de tranziție
Declarația Unică Digitală este în lucru în prezent la Ministerul Finanțelor și încă nu s-a luat o decizie finală cu privire la numele acesteia, variantele luate în calcul fiind Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală.
Cea mai importantă modificare este că se va renunța la mecanismul de estimare a venitului. Noua declarație va avea câmpuri precompletate, cu unele calcule deja efectuate pe baza datelor extrase de sistemul informatic din toate modulele și bazele de date ale ANAF pentru fiecare contribuabil în parte. Este vorba despre sisteme precum e-Factura, e-TVA sau e-Transport.
Anul viitor ar urma să fie valabile ambele variante de declarație unică, contribuabilul fiind cel care va decide ce variantă va alege.
Cât despre Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală, aceasta ar urma să fie funcțională în mai 2026, conform spuselor ministrului Boloș.