Business News

De ce amnistiile fiscale din ultimii ani au dus la creșterea datoriilor la bugetul de stat și nu la reducerea lor

6 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Faptul că amnistiile fiscale aplicate de statul român sunt foarte dese fac ca aceste programe să nu-și atingă obiectivul. Pe scurt, datoriile firmelor și persoanelor fizice la bugetul de stat nu scad, ci cresc. Aceasta este concluzia principală a analizei Conso.ro.

De altfel, 2023 a fost singurul an fără amnistie fiscală de după 2020.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat. Ministerul de Finanțe se așteaptă ca din cele 180 de miliarde de lei/35 de miliarde de euro, Fiscul să recupereze 9 miliarde prin această amnistie.

Istoria amnistiilor de după 2020

Guvernul a mai încercat scheme asemănătoare în ultimii ani

În 14 mai 2020 am avut o OUG care prevedea anularea obligațiilor accesorii pentru datoriile către buget ale persoanelor fizice și persoanelor juridice indiferent de formă de organizare (PFA, profesii liberale, SRL, întreprinderi individuale, etc).

Obligațiile fiscale pentru care se puteau anula accesoriile reprezentau aproape orice taxă și impozit datorate la bugetul de stat și restante la 31 martie 2020.

Apoi am avut o nouă ordonanță de urgență în 2021, care prelungea termenul de aplicare. Printre noutățile introduse prin OUG 130/2021 se află și prelungirea termenului limită pentru amnistia fiscală până pe 30 iunie 2022.

Termenul inițial oferit prin OUG 69/2020 era 31 ianuarie 2022.

Arieratele cresc

Datoriile către bugetul de stat cresc (35 miliarde euro, acum) în loc să se reducă. Asta în ciuda amnistiilor fiscale care vin tot mai des, ceea ce ar putea fi un argument în favoarea teoriei că înmulțirea amnistiilor fiscale poate duce chiar la efectul contrar, arată o analiză realizată de Conso.

„De ce să-ți mai plătești obligațiile fiscale la timp, dacă în următorii 1-2 ani ți se taie dobânzile și penalitățile de întârziere, ba ai chiar ocazia să pierzi o parte din datoria principală în urma unei amnistii? Potențialul de câștig din anularea dobânzilor, penalităților și unei părți din datoria principala e oricum mai mare decât din bonificațiile pentru buni platnici”, arată Conso.

Noua legislație privind măsurile fiscal bugetare în vederea creșterii gradului de colectare a veniturilor statului în 2024 aduce facilități asemănătoare cu cele oferite în 2021 și 2022, mai scrie Conso.

Miza

Pe lângă anularea dobânzilor și penalităților de întârziere prin nouă ordonanță care se discuta la Guvern în această perioada, autoritățile au în vedere și acordarea unor stimulente pentru bunii platnici.

Astfel, dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare restante la dată de 31 august 2024 se anulează dacă toate obligațiile bugetare restante se sting până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, iar debitorul are depuse toate declarațiile fiscale până la dată depunerii cererii de anulare a accesoriilor.

Ce sunt accesoriile

În notă de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență ce prevede anularea accesoriilor aferente datoriilor neachitate către bugetul de stat și acordarea unor stimulente pentru buni platinici la care Executivul lucrează în acest moment sunt expuse motivele acordării acestor facilități.

Accesoriile pot fi încadrate în 4 categorii-penalități de întârziere (0,01% pe zi), dobânda (0,02% pe zi), penalitate de nedeclarare (0,08% pe zi-se aplică în locul penalității de întârziere nu împreună cu această), majorarea de întârziere (se percepe de autoritățile locale, în cuantum de 1% pe lună, pentru neplata taxelor locale).

Amnistiile fiscale vizează în cea mai mare parte dobânzile și penalitățile de întârziere pentru datoriile către bugetul de stat.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro