IMM Invest este un program guvernamental, parte a schemei de garantare IMM INVEST PLUS, destinat IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piața medie, prin care sunt acordate credite garantate de stat. Valoarea maximă a creditelor este de 10 milioane de lei, iar procentul de garantare este de maximum 90% din valoarea împrumutului.

Cheltuielile acoperite de program sunt atât pentru activitățile curente, cât și pentru investiții menite să conducă la îmbunătățirea afacerii sau la dezvoltarea de noi proiecte. Îți prezentăm în continuare pașii necesari pentru înscrierea în cadrul programului IMM Invest.

Despre programul IMM Invest

Programul IMM Invest este o oportunitate pentru mediul antreprenorial din România de a obține finanțarea necesară pentru investiții sau linii de credit pentru capitalul de lucru. Ajutorul este binevenit, în condițiile în care dobânzile la alte tipuri de credite pot fi ceva mai mari. Valoarea maximă de finanțare pentru IMM în cazul investițiilor este de 10 milioane de lei, în timp ce pentru activitățile curente limita merge până la 5 milioane de lei. Perioada de acordare a garanției este de maximum 72 de luni, costurile cu dobânda fiind subvenționate 100% până la 12 luni de la data acordării creditului.

În cazul proiectelor noi ai unele avantaje legate de neplata unor comisioane aferente împrumutului. În plus, dobânda în cazul creditelor pentru capital de lucru este ROBOR 3M+2,5%, în timp ce pentru creditele de investiții aceasta este ROBOR 3M+2%.

Pași pentru înscrierea în programul IMM Invest

1. Înregistrare oficială

Pentru a putea beneficia de sprijin financiar garantat de stat prin programul IMM Invest, fie pentru capital de lucru, fie pentru îmbunătățirea activităților curente, trebuie să te înregistrezi oficial în aplicația online de pe site-ul www.imminvest.ro.

2. Introducerea datelor online

Pasul următor vizează completarea datelor de identificare online, alături de atașarea în format pdf a declarației IMM. Tot ce mai trebuie să faci apoi este să bifezi opțiunea pentru FNGCIMM.

3. Alegerea băncii

În această etapă trebuie să alegi banca în funcție de nevoi și de avantajele oferite afacerii tale. După validarea opțiunii ai dreptul să optezi pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau pentru una sau mai multe linii de credit pentru capital de lucru, în condițiile stipulate de bancă, fără a depăși valoarea maximă admisă.

4. Emiterea numărului de înregistrare

Acum tot ce trebuie să faci este să aștepți. FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și îți oferă un număr de înregistrare oficial pentru solicitare.

5. Acord de principiu

Banca primește acordul de principiu privind eligibilitatea în program de la FNGCIMM.

6. Analiza băncii

În această etapă instituția financiar-bancară analizează cererea și transmite apoi solicitarea de garantare împreună cu setul de documente spre FNGCIMM.

7. Analiza FNGCIMM

Toate informațiile sunt analizate de către FNGCIMM care aprobă garanția, apoi transmite băncii contractul de garantare și acordul de finanțare.

8. Rezultatul analizei

Banca are misiunea de a înștiința clientul asupra aprobării creditului sau a faptului că cererea sa a fost respinsă, în eventualitatea în care acest lucru se întâmplă.

9. Acordarea creditului

Atunci când totul este în regulă, dosarul tău este complet și îndeplinești condițiile de eligibilitate solicitate, instituția financiar-bancară pentru care ai optat îți acordă creditul solicitat.

Pentru situații complexe sau pentru unele nevoi specifice este bine să apelezi la consiliere din partea băncii pentru a te asigura că ai șanse mari să primești finanțarea de care ai nevoie. Poți solicita o programare la un consilier bancar implicat în programul IMM Invest care să îți ofere toate informațiile necesare astfel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru business-ul tău.

Orice afacere se poate dezvolta și îmbunătăți prin accesarea unor fonduri garantate de stat. Cu documentare temeinică poți identifica banca potrivită pentru nevoile business-ului tău, de unde poți obține și consiliere pentru o decizie inspirată, în condițiile în care poți opta pentru credite de investiții sau pentru linii de credit destinate capitalului de lucru.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe