Business News

Cum să faci experimente amuzante pentru copilul tău? Iată 5 idei

4 februarie 2022, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dacă ești un antreprenor ocupat, e important să transformi puținul timp pe care îl ai de petrecut cu copilul tău în timp de calitate. Cum?

Știința este atractivă pentru copii, iar curiozitatea acestora, cu puțin ajutor din partea părinților, poate contribui la a pune bazele dezvoltării lor intelectuale. Este vârsta la care își formează interesele, pasiunile și chiar spiritul critic de care vor avea nevoie mai târziu în viața adultă. Nu poți ști niciodată dacă, atunci când se va maturiza, cel mic nu-și va dori o carieră în cercetare, însă cert este că poți să-i cultivi dragostea pentru științele exacte prin intermediul unor experimente pe care le puteți face împreună.

În cazul în care vrei să faci chimia, fizica și matematica mai atractive pentru acesta, poți apela la un kit de experiente pentru copii de pe educlass.ro sau poți folosi câteva ingrediente pe care e posibil să le ai deja în bucătărie.

 

Vulcanul de bicarbonat de sodiu și oțet

Acest proiect este foarte simplu, vei avea nevoie de bicarbonat de sodiu, oțet și colorant alimentar roșu. Atunci când le amesteci, rezultatul este o erupție care seamănă cu cea a unui vulcan. Pentru un efect mai convingător, construiește din lut, plastilină sau staniol corpul vulcanului. Acesta va arăta destul de realist și va capta interesul copilului, așa că va dori să repetați cât de curând experimentul. 

 

Cum apar cariile dentare

Poate dacă îi spui că anumite substanțe, cum sunt zahărul sau băuturile carbogazoase îi vor distruge dinții, nu te va crede. Dacă, însă, îi vei arăta un experiment destul de banal de realizat, cu siguranță va înțelege la ce te referi. Ai nevoie de niște dințișori de lapte, un pahar cu apă, unul cu oțet și alte pahare cu orice lichide interesante care te inspiră. Pune câte un dințișor în fiecare pahar și așteptați câteva zile pentru a vedea care sunt rezultatele. Dacă nu ai destui dințișori, poți utiliza scoici, deoarece au o compoziție similară.

 

Fântână arteziană cu Mentos și apă carbogazoasă

Acest experiment este foarte popular și ușor de făcut. Efectul este atât de impresionant și distractiv încât a fost utilizat în multe reclame și emisiuni TV. Tot ce ai nevoie este o sticlă cu apă carbogazoasă și două bomboane Mentos. Pune bomboanele în sticlă și îndepărtează-te rapid. Veți vedea aproape instant o fântână arteziană de proporții, care va țâșni din sticlă. Deoarece la finalul experimentului totul va ud în jurul vostru, cel mai bine este să îl faceți vara, în exterior. 

 

Plastilină de casă

Ai nevoie de făină, apă, sare grunjoasă, ulei și colorant alimentar, opțional. Cu ajutorul acestor ingrediente simple vei putea face o plastilină naturală, ecologică și foarte amuzantă. Sarea se dizolvă în apă, într-un recipient pe foc. Apoi se adaugă restul ingredientelor și se amestecă până se obține un aluat moale, ușor de modelat. Faceți împreună diferite forme și figurine, iar la final, le poți coace în cuptor, pentru 10 minute la 170 de grade. În acest fel, opera voastră va fi rezistentă și veți putea să vă jucați mult timp cu ea. Atunci când nu vă jucați cu ea, plastilina trebuie închisă ermetic în recipiente de plastic. Ar trebui să dureze minim 3 luni. 

 

Energia eoliană

Se vorbește foarte mult despre energia durabilă, așa că este momentul potrivit pentru a-i explica celui mic despre ce este vorba. Energia eoliană este una dintre energiile durabile, care se realizează cu ajutorul curenților de aer. Vântul, mai exact, poate fi utilizat pentru a genera energie, iar aceasta, la rândul ei, poate pune lucrurile în mișcare. Rotorul unui generator eolian funcționează în mod similar cu o morișcă din hârtie, astfel încât puteți realiza experimentul foarte ușor. Cu ajutorul unui feon sau a unui ventilator, care vor produce curenții de aer necesari, morișca se va mișca la rândul ei și ar putea astfel să ajute la funcționarea altor mecanisme. Pentru ca experimentul să fie cu totul ecologic, roagă-l pe cel mic să sufle chiar el în morișcă, astfel încât să nu fie nevoie să utilizați alt tip de energie sau alte obiecte. 

 

Copilăria este o vârstă în care se pot asimila cu ușurință informații noi, mai ales atunci când sunt prezentate într-o manieră atractivă. În cazul în care cel mic este atras de științele exacte, visându-se chimist, matematician sau fizician, atunci astfel de experimente cu siguranță vor fi pe placul său. Dacă va alege sau nu o carieră într-un astfel de domeniu, depinde numai de felul în care îi evoluează interesele și pasiunile. Important este să-i fii alături la fiecare pas, dar mai ales la cei incipienți, care să-i deschidă apetitul pentru științele exacte.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro