Dermatita atopică afectează milioane de persoane în întreaga lume, provocând simptome precum mâncărimi, iritații și inflamații ale pielii. În acest articol poți descoperi metode eficiente de a combate această afecțiune, de la identificarea cauzelor până la tratamentele medicale și naturale.

Identificarea cauzelor dermatitei atopice

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii, legată de disfuncționalități ale sistemului imunitar. Factorii genetici și istoricul familial sunt considerați drept cei mai importanți factori de risc ai dermatitei atopice. Potrivit statisticilor, riscul de a dezvolta dermatită atopică este mai mare la persoanele cu istoric familial de afecțiuni alergice, cum ar fi astmul sau rinita alergică.

Alergiile și sensibilitățile individuale sunt, de asemenea, factori importanți care pot contribui la apariția dermatitei atopice. Peste 80% dintre pacienții cu dermatită atopica au sensibilități la anumite substanțe, cum ar fi detergenții sau produsele cosmetice. Identificarea și evitarea acestor factori pot ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor dermatitei atopice [1].

Factorii de mediu, cum ar fi aerul uscat, poluarea, variațiile de temperatură și umiditate, pot agrava simptomele dermatitei atopice. Expunerea la poluare poate crește severitatea dermatitei atopice și poate agrava simptomele. Este important să acordăm atenție factorilor de mediu care ne înconjoară și să adaptăm stilul de viață în funcție de aceștia.

Stresul cronice poate agrava simptomele dermatitei atopice și poate duce la recurențe frecvente ale bolii. De asemenea, o alimentație necorespunzătoare sau lipsa somnului pot slăbi sistemul imunitar și pot agrava simptomele dermatitei atopice [2].

Tratamente medicale și naturale pentru dermatita atopică

Tratamentele medicale pentru dermatita atopică includ o varietate de medicamente și terapii prescrise de medici pentru a trata simptomele acestei afecțiuni neplăcute. Printre cele mai comune tratamente se numără corticosteroizii topici, antihistaminicele și imunomodulatoarele. Este important să consulți un medic dermatolog pentru a stabili cel mai bun tratament în funcție de gravitatea afecțiunii, deoarece dozele și formele de administrare pot varia.

Mulți pacienți se întreabă cum poti combate dermatita atopică prin metode naturale. Uleiul de cocos, uleiul de neem, untul de shea, gelul de aloe vera și infuziile de mușețel sunt doar câteva dintre opțiunile naturale care pot fi folosite alături de tratamentele medicamentoase pentru a atenua simptomele. Este important să reținem că aceste remedii pot funcționa diferit pentru fiecare persoană, astfel încât poate fi necesar să încercăm mai multe variante până când găsim cea mai eficientă [3].

Un stil de viață sănătos poate ajuta, de asemenea, în tratamentul dermatitei atopice. Acesta poate include evitarea alergenilor, menținerea unui nivel optim de umiditate în locuință, purtarea hainelor din materiale naturale și renunțarea la produsele de îngrijire a pielii cu ingrediente iritante.

Terapiile alternative și complementare pot fi, de asemenea, luate în considerare pentru a susține tratamentul medicamentos și pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dermatită atopică. Acupunctura, homeopatia, fitoterapia și tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, meditația și masajul, sunt doar câteva exemple de terapii care pot fi benefice. Este important să discutăm cu medicul specialist înainte de a încerca astfel de tratamente alternative [4].

Cum să menții o igienă adecvată pentru prevenirea dermatitei atopice

Pentru a preveni agravarea dermatitei atopice, trebuie să adopți unele obiceiuri de igienă personală:

 • Folosirea unor săpunuri și geluri de duș blânde, fără parfumuri și coloranți, care nu irită pielea.
 • Evitarea produselor cu alcool sau alte substanțe agresive care pot deteriora bariera protectoare a pielii.
 • Spălarea pielii cu apă călduță și evitarea spălării prea frecvente sau a folosirii de bureți abrazivi
 • Ștergerea pielii prin tamponare ușoară cu un prosop moale, fără a freca sau a irita.
 • Curățarea regulată a locuinței, spălarea frecventă a lenjeriei de pat și a hainelor.
 • Utilizarea de produse de curățenie blânde, fără substanțe chimice agresive.
 • Hidratarea adecvată a pielii pentru conservarea barierei hidro-lipidice. [5]

Importanța alimentației în combaterea dermatitei atopice

O dietă corespunzătoare poate ajuta la reducerea inflamației și a simptomelor asociate cu această afecțiune. Iată câteva idei principale despre cum poți combate dermatita atopica prin intermediul alimentației.

 • Include în dietă alimente cu proprietăți antiinflamatoare și bogate în antioxidanți.
 • Exclude alimentele alergene și cele care pot provoca inflamații.
 • Hidratează-te adecvat.
 • Folosește pre- și probiotice pentru a menține integritatea tractului digestiv [6].

Cum să reduci factorii de mediu care pot agrava dermatita atopică

Dermatita atopica poate fi declanșată sau agravată de factori de mediu, ca: alergenii, umiditatea, temperatura și anumite materiale. Iată câteva strategii pentru reducerea acestor factori:

 • Identificarea și evitarea alergenilor din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul și blana animalelor de companie, care pot declanșa sau agrava dermatita atopică.
 • Menținerea unui nivel adecvat de umiditate în casă (între 40% și 60%) și evitarea temperaturilor extreme poate ajuta la prevenirea uscăciunii pielii și la reducerea inflamației cauzate de dermatita atopică.
 • Alegerea hainelor din materiale naturale, precum bumbacul, care permit pielii să respire și să absoarbă umezeala, și evitarea materialelor sintetice și a celor iritante, precum lâna, care pot agrava simptomele dermatitei atopice [3].

Tehnici de gestionare a stresului pentru a preveni agravarea dermatitei atopice

Stresul poate fi un factor declanșator al crizelor de dermatită atopică, așadar este important să se reducă nivelul de stres din viața de zi cu zi. Există mai multe tehnici de relaxare și mindfulness care pot ajuta la reducerea stresului și la menținerea echilibrului emoțional, cum ar fi respirația profundă, meditația, yoga sau mindfulness.

Organizarea timpului și stabilirea de priorități pot ajuta la evitarea suprasolicitării și la reducerea stresului. Este important să se stabilească activități și obiective realiste, astfel încât să se poată evita suprasolicitarea și presiunea excesivă. În plus, activitățile recreative sau sportive pot ajuta la eliberarea tensiunii acumulate și la reducerea stresului. Aceste activități pot fi adaptate în funcție de nivelul de mobilitate și de preferințele individuale, astfel încât să nu provoace disconfort [2].

Dermatita atopică este un diagnostic complex, care necesită mai multe direcții de acțiune pentru un control riguros al simptomelor. Discută cu medicul despre opțiunile pe care le ai la dispoziție șii află care sunt recomandările sale.

Bibliografie:

1. “Atopic Dermatitis: Overview.” Www.aad.orgwww.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis, accesat la 26.04.2023;

2. “Atopic Dermatitis: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, 13 May 2019, emedicine.medscape.com/article/1049085-overview, accesat la 26.04.2023;

3. Mayo Clinic. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273, accesat la 26.04.2023;

4. Nancy Garrick, Deputy Director. “Atopic Dermatitis.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 10 Apr. 2017, www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis#:~:text=Atopic%20dermatitis%2C%20often%20referred%20to, accesat la 26.04.2023;

5. National Eczema Association. “What Is Atopic Dermatitis and How Can I Tell If I Have It?” National Eczema Association, 2013, nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/, accesat la 26.04.2023;

6. NHS . “Overview – Atopic Eczema.” NHS, 5 Dec. 2019, www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/, accesat la 26.04.2023.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe