Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro. Românii vor circula în Turcia fără pașaport, folosind doar cartea de identitate, așa cum o fac în Uniunea Europeană. Aceasta reiese dintr-un decret semnat luni, 20 mai, de președintele Turciei, Recep Erdoğan. Sistemul de intrare doar cu documentele de identitate naționale nu poate fi valabil și reciproc, deoarece România dorește să intre în spațiul comun european Schengen. Decizia ar putea ajuta și afacerile dintre cele două state, schimburile comerciale fiind acum la 10 miliarde de euro anual.

Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, începând cu 1 iunie, conform unui decret prezidențial semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan și publicat în Monitorul Oficial al Turciei. „Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și tranzitare în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”, prevede decretul semnat de președintele turc.

Decizia vine în contextul vizitei oficiale de o zi pe care premierul Marcel Ciolacu a făcut-o la Ankara pe 21 mai.

Schimburile comerciale sunt în favoarea Turciei

În acest moment, schimburile comerciale dintre România și Turcia ajung la 10 miliarde de dolari anual, conform declarațiilor premierului român Marcel Ciolacu. Datele sunt confirmate de statisticile INS din 2022 și 2023. Totuși, cei doi lideri de stat au anunțat că doresc ca schimburile comerciale să ajungă la 15 miliarde de dolari.

Președintele turc a menționat că, în timpul mandatului său de prim-ministru, relațiile cu România au fost ridicate la nivelul de parteneriat strategic în anul 2011. El a afirmat că, prin declarația comună semnată cu domnul prim-ministru, s-a asigurat înființarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Turcia-România.

Din schimbul comercial actual de 10 miliarde de dolari, aproape 8 miliarde de dolari reprezintă importurile din Turcia către România.

sursa foto: Ambasada Romaniei in Turcia

„Scopul nostru este să ajungem la 15 miliarde de dolari. Facem pași fermi în această direcție. Aproximativ 19.000 de companii turcești care operează în România contribuie semnificativ la acest succes și la prietenia dintre cele două țări. Investițiile societăților noastre în România se apropie de suma de 8 miliarde de dolari, inclusiv cele din țările terțe. Ne-am concentrat pe modalități de creștere a cooperării noastre în domeniul energiei”, a precizat Recep Erdogan.

Deși nu sunt chiar 19.000 de companii cu origini turcești, conform datelor platformei Termene.ro, la Registrul Comerțului sunt peste 10.000 de societăți comerciale care au acționari (firme sau persoane fizice) cu origini turcești.

Firmele turcești sunt implicate în numeroase investiții în România în domenii precum comerțul cu bunuri diverse, comerțul cu fructe, comerțul cu textile, industria de televiziune etc. Bucureștiul și Ilfovul adună aproape 60% din totalul firmelor cu acționariat turcesc. Constanța ocupă locul al treilea, cu peste 200 de firme.

Harta firmelor turcești din România

În prezent, sunt înregistrate 10.152 de firme cu acționariat din Turcia, dintre care doar 8.777 sunt încă active. Restul, până la 10.152, sunt în dizolvare, cu activitatea suspendată, în insolvență sau în faliment.

Harta firmelor turcești din România

București: 4.012 firme
Ilfov: 2.200 firme
Arad: 169 firme
Argeș: 250 firme
Alba: 76 firme
Brașov: 153 firme
Bihor: 153 firme
Brăila: 79 firme
Botoșani: 31 firme
Bacău: 53 firme
Bistrița-Năsăud: 22 firme
Buzău: 70 firme
Cluj: 154 firme
Constanța: 988 firme
Călărași: 27 firme
Covasna: 11 firme
Dâmbovița: 90 firme
Dolj: 105 firme
Galați: 103 firme
Gorj: 12 firme
Giurgiu: 87 firme
Hunedoara: 67 firme
Harghita: 13 firme
Iași: 95 firme
Ialomița: 2 firme
Mehedinți: 17 firme
Maramureș: 36 firme
Mureș: 61 firme
Neamț: 65 firme
Olt: 61 firme
Prahova: 252 firme
Sibiu: 140 firme
Satu Mare: 20 firme
Suceava: 66 firme
Timiș: 146 firme
Tulcea: 16 firme
Teleorman: 50 firme
Vâlcea: 47 firme
Vrancea: 30 firme
Vaslui: 9 firme

Cele mai importante firme cu acționariat din Turcia

  • Martur Automotive Seating And Interiors SRL din București

se ocupă de „Intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific”. Acționarul majoritar este Martur International NV. Cifra de afaceri a societății a fost de 950,4 de milioane de lei.

  • Marathon Distribution Group SRL din București

se ocupă de „comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun”. Acționarii sunt Atin Levent (50%) și Aifun-Geaner Suliman (50%). Cifra de afaceri a societății a fost de 852,9 de milioane de lei.

  • Global Defense Logistics SRL din județul Constanța

se ocupă de „activități de servicii anexe transportului pe apă”. Acționarii sunt Moran Tevfik Lutfi (48,18%), Ozbek Haldun (16,06%) Ioannis Gelasakis (15%) Gabriel Daraban (10,38%) și Mihai Daraban (10,38%). Cifra de afaceri a societății a fost de 743,9 de milioane de lei.

  • Yildiz Entegre Romania SA din județul Argeș

se ocupă de „fabricarea de furnire și a panourilor de lemn”. Acționarul majoritar este Yildizlar Yatirim Holding Anonim Sirketi (92,11)%. Cifra de afaceri a societății a fost de 723,1 de milioane de lei.

  • LC Waikiki Retail Ro SRL din București

se ocupă de „comerț cu amănuntul al textilelor, îmbrăcamintei și încălțămintei efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Acționarul unic este LC Waikiki Magazacilik Hizmetleri Ticaret AS. Cifra de afaceri a societății a fost de 575,4 de milioane de lei.

  • Deco Frucht SRL din județul Ilfov

se ocupă de „comerț cu ridicata al fructelor și legumelor”. Acționarul unei este Firinciogullari Samet. Cifra de afaceri a societății a fost de 429,2 de milioane de lei.

  • Omnia Europe SA

din București se ocupă de „fabricarea amidonului și a produselor din amidon”. Acționarul majoritar este Omnia Nisasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (99,9882%). Cifra de afaceri a societății a fost de 422 de milioane de lei.

  • Toros Agroport Romania SA din București

se ocupă de „Intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific”. Acționarul majoritar este Toros Tarim Sanayi Ve Ticaret AS (99,8333%). Cifra de afaceri a societății a fost de 418,1 de milioane de lei.

  • Europe Metal Trade SRL din Constanța

se ocupă de „comerț cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice”. Acționarul majoritar este Estroti Aharon (76,29%). Cifra de afaceri a societății a fost de 410,7 de milioane de lei.

  • Gestamp Beycelik Romania SRL din Argeș

se ocupă de „fabricarea altor mașini și utilaje specifice”. Acționarul unic este Beycelik Gestamp Otomotiv Sanayi AS. Cifra de afaceri a societății a fost de 408 de milioane de lei.

  • Erdemir-Romania SRL din județul Dâmbovița

se ocupă de „fabricarea altor mașini și utilaje specifice”. Acționarul unic este Eregli Demir Ve Celik Fabricalari TAS. Cifra de afaceri a societății a fost de 303,3 de milioane de lei.

  • Intertoy Zone SRL din București

se ocupă de „comerț cu amănuntul al jocurilor și jucăriilor, în magazine specializate”. Acționarul unic este Sunman Sanayi Mamulleri Ithalat Ihracat Ve Ticaret Anonim Sirketi. Cifra de afaceri a societății a fost de 294,1 de milioane de lei.

  • Delta Aluminiu SRL din județul Olt

se ocupă de „metalurgia aluminiului”. Acționarii sunt Enis Muzaffer Sedat (40%), Yazici Umut Serhan (35%) și Cokyapici Kadir (25%). Cifra de afaceri a societății a fost de 260 de milioane de lei.

  • Dogan Media International SA din București

se ocupă de „activități de difuzare a programelor de televiziune”. Acționarul majoritar este Dogan Media Invest BV. Cifra de afaceri a societății a fost de 246,4 de milioane de lei.

  • Karema Fruct SRL din București

se ocupă de „comerț cu ridicata al fructelor și legumelor”. Acționarul unic este Kahilogullari Turgay. Cifra de afaceri a societății a fost de 235 de milioane de lei.

  • Unifrutti Impex SRL din Constanța

se ocupă de „comerț cu ridicata al fructelor și legumelor”. Acționarul unic este Altun Gida Anonim Sirketi. Cifra de afaceri a societății a fost de 190,6 de milioane de lei.

  • Sterk Plast SRL din Constanța

se ocupă de „fabricarea altor produse din material plastic”. Acționarul majoritar este Islambay Suleyman (65%). Cifra de afaceri a societății a fost de 190,6 de milioane de lei.

  • Eti European Food Industries SA din București

se ocupă de „fabricarea biscuiților si piscoturilor, fabricarea prăjiturilor si a produselor conservate de patiserie”. Acționarul majoritar este Eti Gida Sanayi Ve Ticaret AS. (97%). Cifra de afaceri a societății a fost de 182,6 de milioane de lei.

  • Contec Foods SRL din Ilfov

se ocupă de „activități de difuzare a programelor de televiziune”. Acționarii sunt Atin Levent (50%) și Aifun-Geaner Suliman (50%). Cifra de afaceri a societății a fost de 177,8 de milioane de lei.

  • Rulmenti SA din Bârlad

se ocupă de „fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză și a elementelor mecanice de transmisie”. Acționarul majoritar este Bera Holdings AS (90,703375%). Cifra de afaceri a societății a fost de 168,8 de milioane de lei.

Datele legate de cifrele de afaceri sunt pentru anul 2022, asta pentru că pentru anul trecut nu au fost publicate bilanțurilor tuturor firmelor.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe