Contabilii protestează împotriva noilor modificări și lipsei de predictibilitate. 3.000 de participanți așteptați la mitingul de luni
- Experții contabili din toată țara se organizează în aceste zile pentru mitingul ce va avea loc luni, de la 8.30, în Piața Victoriei din Capitală. În paralel, petiția „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, lansată în spațiul public de organizatorii mitingului continuă să strângă semnături și se apropie de ținta de 50.000 de susținători.
Mai multe autocare sunt așteptate luni dimineața, în Piața Victoriei, locul unde se va desfășura mitingul organizat de experții contabili. În același timp, modele de pancarte și de tricouri înscripționate cu mesajul „Fără haos în legislația fiscală!” circulă pe Facebook, în schimburile de mesaje postate în grupul de lucru organizat de protestatari.
„Susținerea pe care am primit-o din partea colegilor din țară ne-a surprins și ne așteptăm ca luni să vină în Piața Victoriei mii de colegi din toată țara”, a declarat pentru termene.ro Valentina Saygo, expert contabil și inițiatoarea mișcării.
În protocolul depus la Primăria București pentru obținerea autorizației se menționează că sunt așteptați 3.000 de participanți. Aceștia se vor aduna inițial în Piața Victoriei, iar apoi vor porni spre sediul Ministerului de Finanțe.
În paralel, pe portalul campaniamea.declic.ro petiția lansată în urmă cu o săptămână a strâns până acum circa 46.500 de semnături.
Nu mai vrem „10 mailuri pe zi despre noile legi adoptate”
Din mesajele semnatarilor reies nemulțumirile acestora legate de lipsa predictibilității fiscale.
Iată câteva comentariile trecute la rubrica „motivul semnării”:
„Pentru că sunt expert contabil și mai ales antreprenor. Fiul meu este antreprenor la început de drum. Îmi doresc să rămână acasă, în țară, să plătească taxe în România. La fel și eu. Dar nu prea se mai poate” – Mihaela N.
„Ceea ce se întâmplă acum este rezultatul nepăsării corpului de contabili care compune această breaslă, am tăcut sperând în mai bine, am tăcut ca să trăim decent și roadele muncii noastre să ne bucure și să bucure. Ajunge!” – Ion. P
„Statul nu ne ajută cu nimic, însă vor să mai ia, să le mai dăm. Nu mai avem de unde. Vreau doar să lucrez în liniște, fără să primesc 10 mailuri pe zi despre noile legi adoptate” – Raluca B.
Revendicări
Experții contabili sunt nemulțumiți de noile modificări fiscale și vor cere Guvernului eliminarea e-TVA, eliminarea obligativității e-Factura în tranzacțiile B2C și norme clare pentru e-Transport. Aceștia vor atrage totodată atenția și asupra problemelor sistemice ale sistemului fiscal, în special asupra lipsei de predictibilitate.
Lista revendicărilor
- 1.Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!
- 2.Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.
- 3.Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
- 4.Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.
- 5.Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.
- 6.Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
- 7.Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.
- 8.Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
- 9.Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!
- 10.Norme clare pentru RO-e-Transport