Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Roșia Montana Gold Corporation SA a cumpărat o licență de explorare și exploatare a resurselor aurifere din Apuseni în 1998. Planurile firmei controlată de compania Gabriel Resources au fost practic anulate în 2021, când Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO. De atunci, firma și statul român au dus un război legat de compensațiile pe care Gabriel Resources le-a cerut pentru faptul că nu a putut exploata aurul. După ce arbitrajul internațional a decis că România nu trebuie să plătească daune, Fiscul a pus sechestru pe conturule firmei pentru a recupera cheltuielile de judecată.

Termene.ro a analizat câți bani au trecut prin conturile Roșia Montana Gold Corporation SA, ținând cont chiar de raportările anuale ale firmei din bilanțurile depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)

A cheltuit 6,3 miliarde de lei

Roșia Montana Gold Corporation SA, companie creată cu scopul de a dezvolta un proiect de exploatare auriferă la Roșia Montană în județul Alba, a avut o cifră de afaceri de 229.000 de lei în 2022, ultimul an pentru care datele financiare ale companiilor sunt publicate de ANAF. Pierderile societății au fost de 187,9 milioane de lei. Numărul angajaților a fost de 22.

În ceea ce privește cheltuielile realizate de companie în anul 2022, acestea se ridică la 434 de milioane de lei. Suma cheltuielilor din 1999 până în 2021 este de aproape 6,3 miliarde de lei, conform calculelor Termene.ro.

Asta nu înseamnă faptul că aceste sume au fost cheltuite în pregătirea exploatărilor miniere. Fapt ce reiese și din bilanțul din 2022, când s-au cheltuit 434 de milioane de lei, deși firma nu a raportat vreo activitate majoră. Fapt ce reiese și din cifra de afaceri raportată, doar 229.000 de lei.

Cea mai mare cifră de afaceri a Roșia Montana Gold Corporation SA a fost raportată în anul 2001 și s-a ridicat la 1,8 milioane de lei. În schimb, cheltuielile cele mai mari au fost în 2015 și s-au ridicat la 1,46 milioane de lei.

sursa: Termene.ro

Din punct de vedere al acționariatului, aceste este format din Gabriel Resources (Jersey) LTD (80,6858%) și Minvest Roșia Montana SA (19,3142%), firmă deținută de statul român prin Ministerul Economiei.

Sechestrul

ANAF a pus sechestru asigurător pe acțiunile companiei Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation, a anunțat Economica.net, care s-a folosit de datele puse la dispoziție de platforma Termene.ro.

Firma, care trebuie să plătească 9,5 milioane de euro cheltuieli de judecată statului român pentru procesul pierdut la Washington, a anunțat că nu poate vinde acțiunile pe care le deține în proiectul de la Roșia Montană.

Astfel, pe 29 martie 2024, ANAF Alba a pus sechestru pe participația de 80,6858% deținută de Gabriel Resources în firma Roșia Montană Gold Corporation, potrivit datelor verificate de Economica.net în platforma Termene.ro.

Gabriel Resources spune că mai are doar 1,5 milioane de dolari în conturi, bani care se vor epuiza până la finele lunii mai. „Compania se află în discuții cu investitorii existenți, dar și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru finanțarea obiectivelor strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și în scopuri generale de capital de lucru”, a mai anunțat Gabriel Resources. Dar, mai spune compania, există un mare risc ca să nu poată face rost de bani. „Eșecul de a strânge fonduri ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și asupra capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se mai arată în anunț. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat verdictul în cazul aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. În schimb, compania canadiană este obligată să ramburseze României cheltuielile de judecată. Decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur RoȘia Montană.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe