Loading the Amira Audio Citește articolul...

Nevoia de a deține o locuință este esențială pentru cei mai mulți oameni. Casa însă trebuie privită ca o investiție în imobiliare, în condițiile în care prețul locuințelor și al terenurilor este în continuă creștere. 

Se vorbește mult despre aceste investiții. Te-ai gândit vreodată că achiziția unei locuințe pentru familie este o investiție în imobiliare? Chiar dacă majoritatea nu au banii necesari pentru cumpărarea apartamentului sau a casei, banca îți oferă ajutorul de care ai nevoie. În acest articol îți spunem ce trebuie să știi despre investițiile în imobiliare.

Identifică oferta optimă

Atunci când nu ai banii necesari, banca îți poate veni în ajutor cu un credit ipotecar, pe care îl poți solicita și primi, dacă îndeplinești condițiile de eligibilitate impuse. 

Dacă ai găsit deja locuința perfectă sau terenul pe care vei construi, următorul pas este să verifici pe site-ul instituției financiar-bancare ofertele disponibile. Compară și identifică varianta potrivită pentru tine. Abia apoi poți face demersurile online sau la sediul băncii pentru a realiza dosarul de credit. 

Documentare și informare online

Investiția în imobiliare, în achiziția propriei locuințe înseamnă să studiezi oferta din piață. Apoi trebuie să vezi care este suma pe care o poți lua de la bancă, pe baza veniturilor înregistrate, ținând cont și de avansul minim de 15% pe care trebuie să îl ai. 

Asigură-te că afli și care este valoarea totală de rambursat la finalul perioadei contractuale, pentru a ști de la bun început dacă oferta te avantajează.

Atenție la condițiile specifice

O investiție în imobiliare poate fi reprezentată de achiziția unei locuințe, schimbarea casei sau cumpărarea unei suprafețe de teren pentru construcția imobilului de locuit cu respectarea anumitor criterii de eligibilitate. 

Banca poate face anumite derogări de la condițiile solicitate pentru acordarea sprijinului financiar. Pentru acest lucru trebuie să discuți cu un consultant bancar sau să pui la dispoziție documentele suplimentare solicitate. 

Împrumută strictul necesar

Dacă te califici pentru a primi o sumă mai mare decât ai nevoie poți fi tentat să ceri valoarea maximă. Orice investiție imobiliară cu credit bancar trebuie plătită la timp, eșalonarea ratelor fiind realizată pe o anumită perioadă. Ratele lunare cuprind și dobânda aferentă care poate fi fixă sau variabilă. În condițiile creșterii prețurilor și a dobânzilor bancare este bine să te gândești de două ori și să soliciți doar suma de care ai neapărat nevoie pentru a putea achita ratele fără întârzieri. 

Taxe, comisioane, asigurare, notar

Toate tranzacțiile imobiliare sunt autentificate la notar, taxele și comisioanele nefiind de neglijat. Ideal este să le poți acoperi prin intermediul împrumutului solicitat. Așadar, acordă atenție și acestui aspect când faci calculele pentru investiția în imobiliare. 

Unele împrumuturi bancare te pot ajuta cu finanțarea cheltuielilor inițiale, decontate la momentul utilizării creditului. 

Investiții de viitor

Dacă poți cumpăra proprietăți pe care mai apoi să le închiriezi sau chiar să le vinzi la nevoie, acordă mare atenție tuturor ofertelor din piață pentru a identifica oportunitățile. 

Trebuie să știi însă că după achiziția unei noi proprietăți, închirierea presupune și ea anumite riscuri sau eventuale probleme cu chiriașii. În cazul vânzării, sumele din comisioane și taxe pot fi consistente. De asemenea, timpul investit în proiect este important. Dacă vrei să faci bani din închirieri de imobile, implicarea și efortul depuse sunt esențiale. 

Valoarea proprietăților este în creștere, iar investițiile în imobiliare sunt pe termen lung. Pentru ca acestea să fie rentabile și să îți aducă profit este nevoie să iei în calcul taxele și impozitele pe care va trebui să le plătești pentru acestea, precum și costurile utilităților. Gândește bugetul în așa fel încât să incluzi și anumite reparații sau renovări inerente în timp. 

Investițiile în imobiliare, dacă este vorba de achiziționa propria locuință, implică un anumit grad de stres și timp necesar pentru contractarea celei mai bune variante de credit, dar satisfacția de a avea casa ta le va compensa. Dacă dispui de suficienți bani pentru a investi în proprietăți pe care să le închiriezi sau să le revinzi, trebuie să ai în vedere și faptul că această activitate poate deveni un job full time, mai ales dacă îți dorești să fie profitabilă.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe