Loading the Amira Audio Citește articolul...

Pisicile se numără printre cele mai populare animale de companie la nivel mondial, alături de câini, papagali și pești. Felinele sunt relativ ușor de îngrijit, însă o rutină precară sau greșită poate avea un impact negativ semnificativ asupra lor.

Dintre toate aspectele pe care trebuie să le iei în calcul atunci când ai o pisică, hrănirea acesteia este cu adevărat esențială. Patrupedul are nevoie de mâncare de un anumit fel, în funcție de etapa de creștere și de particularitățile ei, dar și de o cantitate corectă de hrană umedă sau uscată.

Iată câtă mâncare trebuie să îi oferi pisicii tale și câteva recomandări de care să ții cont!

1. Hrană umedă sau uscată?

Când vine vorba despre tipurile de mâncare, părerile sunt împărțite. Unii medici veterinari recomandă exclusiv mâncarea uscată, căci cea umedă poate îngreuna tranzitul intestinal, provocând constipație și alte complicații.

Pe de altă parte, pisicile pot beneficia de un plus de hidratare atunci când consumă plicuri cu hrană umedă, iar aceasta din urmă aduce diversitate în meniu, arome noi și interes crescut din partea animalului.

Așadar, alege hrana uscată pentru pisici ca aliment principal, însă introdu și hrana umedă în plan, o dată sau de două ori pe săptămână. Astfel, pisica ta va avea o alimentație echilibrată.

2. Cum te asiguri că pisica primește o cantitate constantă de hrană?

Când combini mai multe tipuri de hrană, poate deveni dificil să ții cont de cantitatea consumată de pisică în total, iar aceasta din urmă este foarte importantă pentru sănătatea și starea de bine a animalului.

De aceea, este indicat să cumperi periodic un anumit număr de conserve sau plicuri și saci cu mâncare uscată de o anumită dimensiune, pentru a putea calcula mereu aceeași cantitate de mâncare.

De exemplu, poți cumpăra hrana uscată pentru pisici Matisse, 10 kg sau hrana uscată pisici ORIJEN 5.4kg și vei ști că produsele vor fi suficiente pentru un anumit interval de timp. Dacă se termină mai repede, înseamnă că pisica a primit prea multă mâncare și viceversa.

Nu uita că hrana umedă cântărește mai mult decât cea uscată, datorită lichidului din compoziție. Așadar, poate părea că animalul a consumat o cantitate mai mare de mâncare, în comparație cu aceeași măsură de hrană uscată.

3. De ce cantitate zilnică de hrană are nevoie o pisică?

Cantitatea perfectă de mâncare pe care felina trebuie să o primească zilnic depinde în mod direct de greutatea acesteia.

Majoritatea brandurilor de mâncare inscripționează indicațiil exacte pe ambalaj. Prin urmare, nu trebuie decât să cântărești periodic animalul de companie și să respecți gramajele indicate de producător pentru categoria ei de greutate.

Cu toate acestea, mai este o variabilă importantă în funcție de care să ajustezi cantitatea de mâncare pe care o primește pisica ta – nivelul ei de energie.

O pisică foarte activă, care are acces în curte sau este plimbată în parc sau în jurul blocului, va avea nevoie de un număr mai mare de calorii, pentru a-și menține o greutate optimă. Este valabil și pentru pisicile care nu au acces la mediul exterior, însă aleargă des prin apartament, se joacă și își consumă energia.

Pe de altă parte, o felină mai calmă, care obișnuiește să doarmă mult și să se joace destul de puțin, va necesita o cantitate de mâncare ajustată prin scăderea câtorva grame din cele recomandate de producător, pentru ca aceasta să nu crească excesiv în greutate.

4. Trebuie să hrănești pisica la anumite intervale orare sau să îi lași mereu bolul cu mâncare plin?

Pisicile sunt animale care adoră rutinele, așa că stabilirea unui program de mese este o idee excelentă. Pentru o sănătate optimă, pisica trebuie să consume hrană la intervale de maximum 12 ore, fără să depășească acea cantitate optimă de mâncare.

Așadar, poți organiza mesele în funcție de programul tău și al familiei, astfel încât să poți hrăni mereu felina la aceleași ore. Ea se va obișnui cu orarul și procesul de hrănire va decurge fără probleme.

În cazul în care bolul cu mâncare este mereu plin, iar programul de masă nu există, riști ca patrupedul să consume cantități excesive sau, dimpotrivă, să se plictisească de hrană și să nu consume suficiente calorii.

Acestea fiind spuse, dacă vrei să te asiguri că pisica ta este hrănită corect, stabilește-i un program fix de mese și oferă-i un mix de hrană uscată și umedă, în cantitățile sugerate de producători pe ambalaj.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe