Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Obligația de a elimina conținutul ilegal de pe platforme
  • Managerii români, îngrijorați de adoptarea AI
  • Se modifică formularul 300
  • Încep înscrierile pentru granturile ConstructPLUS
  • TikTok trece pe educație

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Eliminarea „conținutului ilegal”:

obligații noi pentru firme și persoane fizice

Orice ziar, blog sau magazin online care permite comentarii riscă amenzi, avertizează 11 organizații non-guvernamentale, criticând modul în care România pune în aplicare regulamentul UE Digital Services Act (DSA), menit să combată conținutul ilegal și dezinformarea pe internet. Prin felul în care este formulată, legea română se îndepărtează de directiva europeană și poate fi interpretată într-un mod prea extins, impunând obligații unor categorii largi de deținători de site-uri cu comentarii, inclusiv unor persoane fizice ce administrează pagini de YouTube, Facebook sau LinkedIn.

  • ONG-urile susțin că proiectele de decizie ale ANCOM, autoritatea care se va ocupa de implementarea legii, riscă să limiteze drepturi fundamentale, în special libertatea de exprimare;
  • în versiunea locală, legea creează categorii de „conținut ilegal” care nu sunt reglementate explicit ca fiind ilegale în legislația română în vigoare, cum ar fi defăimarea;
  • se introduc măsuri birocratice de înregistrare obligatorie la ANCOM, în termen de 45 de zile de la înființare, pentru orice categorie de furnizori de servicii intermediare. E vorba inclusiv persoane fizice, organizații mici, platforme educaționale, site-uri de știri, grupuri și conturi de Youtube sau Facebook legate de o activitate economică, magazine online care au secțiuni de comentarii sau recenzii;
  • amenzile pentru neconformare sunt între 5.000 și 30.000 de lei;
  • se creează un mecanism prin care cel care verifică un „notificator de încredere” (ce sesizează conținutul ilegal) nu are nicio competență pe fondul domeniului verificării.

5-4Cifre

3.500
de easybox-uri noi va deschide compania de curierat Sameday în perioada următoare. Sameday accelerează extinderea rețelei out of home până la 8.500 de puncte de livrare în România, Ungaria și Bulgaria, pe fondul dublării numărului de comenzi crossborder. Investiția totală planificată în 2024 se ridică la 300 de milioane de lei.

 

4,129 miliarde de euro
este valoarea exporturilor de cereale ale României în 2023, în scădere cu 4,1% în comparaţie cu 2022, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Au scăzut semnificativ importurile – țara noastră a importat anul trecut cereale în valoare de 703,1 milioane de euro, cu 27,2% mai puțin față de anul anterior.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

După trecerea la impozit pe profit, nu se pot recupera pierderile din perioada în care firma a fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, reamintește Avocatnet.ro în contextul în care multe firme trebuie să treacă, până pe 15 aprilie, la impozit pe profit. Deoarece microîntreprinderile nu deduc cheltuieli, nu au pierderi fiscale pe care să le poată raporta.

 

Se modifică formularul 300, „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. Proiectul de ordin al ANAF prevede eliminarea a două paragrafe din formular, după ce, de la 1 ianuarie 2024, a fost eliminată scutirea de TVA pentru operațiuni prevăzute la art. 294 din Codul fiscal, efectuate către unități spitalicești din rețeaua de stat, rămânând în vigoare doar scutirea de TVA prin restituire către entitățile nonprofit.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru scutirea de la plata contribuţiei pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a cazurilor de urgenţă. Detalii, aici.

8-1Fonduri & investiții

România se află pe locul 17 în clasamentul destinațiilor pentru investiţii străine directe pe pieţele în curs de dezvoltare, potrivit raportului Direct Investment Confidence Index. Investiţiile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021 la 11,3 miliarde de dolari în 2022.

 

Producătorii de materiale de construcții vor putea depune cererile de finanțare în programul ConstructPlus 2024 în perioada 8 aprilie-8 mai, a anunțat oficial Ministerul Economiei. Au fost publicate și Ghidul final al solicitantului, cererea de finanțare, modelul de plan de afaceri și celelalte anexe necesare firmelor care vor aplica pentru fondurile nerambursabile. Bugetul alocat pentru anul curent este echivalentul în lei a 149 de milioane de euro.
InteRo Property Development, companie deținută de familia de investitori canadieni Topolinski, anunță că va investi peste 170 de milioane de euro în nordul Bucureștiului. Compania a primit autorizația de construcție pentru proiectul rezidențial de lux Smart Home, Pajurei 3 Residence și așteaptă autorizația pentru SunLight Residence. În paralel, finalizează achiziția unui teren de 4,5 hectare din zona Otopeni, unde va dezvolta în următorii ani MoonLight Meadows, un proiect rezidențial cu peste 400 de apartamente.

Mobile_movTech Box

 

71% dintre managerii români participanți la un Studiu asupra transformării digitale sunt îngrijorați că adoptarea inteligenței artificiale ar putea expune companiile la breșe de securitate. În același timp, 69% dintre ei sunt preocupați de impactul pe care AI îl va avea asupra forței de muncă, în vreme ce 67% consideră că poate genera provocări tehnice legate de integrare și scalabilitate.

 

Implementarea AI ar putea desființa posturile a circa 20 de milioane de salariați din UE, în următoarele decenii, arată o estimare citată de Federația Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB). Bancherii români și sindicatele caută soluții pentru angajații potențial afectați din băncile românești, prin crearea de noi ocupații în bănci și reconversia și recalificarea angajaților.

 

TikTok lansează în aplicație o secțiune educațională care acoperă domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în spațiul european, inclusiv în România. Feed-ul va prezenta conținut în limba engleză, oferit de experți respectați în domeniile amintite, cu subtitrări traduse automat, verificat de organizații independente.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Românii care ar putea răsturna calculele partidelor la prezidențiale. O analiză sociologică arată că există un puternic bazin anti-AUR și anti-putere care își dorește un președinte din afara clasei politice.

👀 Mii de filme de arhivă produse în comunism de Studiourile Sahia sunt inaccesibile publicului sau cercetătorilor. Dar o platformă de istorie digitală, Sahia Vintage, cu filme din epocă, oferă o perspectivă interesantă asupra realității documentate de cineaști între 1950 și 1990.

🎧 Cum să te dai deoparte din calea ta. Un podcast mai vechi de Brianna Wiest, dar la fel de actual, despre cum te auto-sabotezi.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe