Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Ce înseamnă să deții „în mod indirect” o companie
  • Hărțuirea la locul de muncă
  • Datoria guvernamentală a depășit 50% din PIB
  • Cât a colectat ANAF în primul trimestru
  • Topul Forbes: cei mai bogați români
  • Cum detectezi un deep fake

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Deținerea indirectă: ce înseamnă în cazul întreprinderilor legate

Pentru că, de anul acesta, veniturile cumulate ale entităţilor legate (direct sau indirect) sunt luate în considerare atunci când se determină eligibilitatea unei companii pentru regimul de impozitare a microîntreprinderilor, sintagma „în mod indirect” vine la pachet cu o serie de consecințe, potrivit Fiscalitatea.ro. Ce înseamnă deţinere „în mod indirect”, în acest caz?

  • E vorba de situaţia în care o persoană (fizică sau juridică) nu deţine direct titluri de participare sau drepturi de vot într-o companie, dar exercită controlul sau influenţa asupra acesteia prin intermediul unei alte entități sau a mai multor entități interpuse.
  • Practic, o deţinere indirectă apare când o persoană deţine o participație într-o companie A, iar compania A deţine la rândul ei o participaţie în compania B. Se consideră că persoana respectivă are o deținere indirectă în compania B prin intermediul participației sale în compania A.
  • Este important de reținut procentul de 25%: o persoană trebuie să deţină, direct sau indirect, mai mult de 25% din valoarea sau numărul titlurilor de participare sau drepturilor de vot sau să aibă capacitatea de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie sau similari ca veniturile generate să fie luate în calcul.

5-4Cifre

97,13 miliarde de lei
a colectat ANAF la bugetul statului în primul trimestru al acestui an, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul stabilit de Ministerul Finanțelor, potrivit Profit.ro. În București, veniturile au fost mai mari cu circa 800 milioane de lei.
22,1%
din cheltuielile cu publicitatea online în 2023 sunt făcute de cinci firme de pariuri și jocuri de noroc, potrivit monitorizării BRAT. 13.600 de săli de joc are România, iar studii recente arată că oamenii din zonele defavorizate sunt dintre cei mai expuși la un consum riscant la pariuri.
3.700 de lei
va fi salariul minim brut începând cu data de 1 iulie 2024, transmite PSD într-un comunicat, confirmând o declarație anterioară a premierului Marcel Ciolacu. Partidul susține că va propune un act normativ prin care va fi „definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România”.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

O speță interesantă privind întreprinderile legate scoate în evidență multiplelele probleme practice pe care le pune noua legislație, remarcă Hotnews.ro. Un exemplu: o persoană a deținut acțiuni într-un procent de 50% la un SRL împreună cu o rudă. A ieșit din firmă acum foarte mult timp, dar acea rudă nu a modificat actele firmei până de curând, în 2024, deci după 31 decembrie 2023. Între timp, prima persoană și-a deschis un alt SRL, pe care îl deține în proporție de 100%. Ambele persoane vor să rămână la impozit de 3%, dar dacă nu cad de acord cine rămâne, ce pot face? Decide ANAF? Pe ce criterii?

  • Consultantul fiscal Cornel Grama crede „că se va ajunge ca antreprenorii să se dea în judecată unii pe alții sau chiar și pe ANAF pentru trecere abuzivă la impozit pe profit a unor firme”.

Angajatorii trebuie să-și pună la punct procedurile interne privind hărțuirea la locul de muncă până pe 17 aprilie 2024, când intră în vigoare oficial HG 970/ 2023. Începând cu acea dată, Inspecția Muncii poate verifica felul în care se aplică această metodologie și care sunt responsabilii de implementarea ei. Mai mult, angajatorii trebuie să pună aceste reguli la dispoziția angajaților și să asigure instruiri anuale.

 

Cum se vor declara veniturile din criptomonede în 2024? Iată un ghid video de completare. Sumele câștigate din tranzacțiile cu monede digitale în anul 2023 se trec în Declarația unică (212) până pe 27 mai. Salariul minim luat în calcul pentru veniturile aferente anului 2023 este de 3.000 de lei, după cum a confirmat ANAF.

8-1Fonduri & investiții

România are şase nume în clasamentul miliardarilor lumii publicat de revista Forbes, iar trei dintre ei și-au făcut afacerile în domeniul tehnologiei și locuiesc acum în Statele Unite: Daniel Dines, Ion Stoica şi Matei Zaharia (Databricks). În top figurează și fostul tenismen Ion Ţiriac, alături de cofondatorii Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fiecare cu o avere estimată la peste 1,2 miliarde de dolari. Cel mai bogat român este fondatorul UiPath, Daniel Dines, cu 2,7 miliarde de dolari. Cei mai bogați oameni din lume sunt Bernard Arnault, Elon Musk și Jeff Bezos.

  • În 2024, există un număr record de 2.781 de miliardari, care dețin împreună o sumă record de 14.200 de miliarde de dolari.

Acțiunile companiei chineze Xiaomi au crescut cu până la 16%, după ce mașina electrică a producătorului de electronice, Speed Ultra 7, lansată săptămâna trecută, a stârnit un interes puternic pe piață. 100.000 de exemplare au fost comandate în avans, iar Xiaomi a făcut o primă livrare de 5.000 de unități.

 

Datoria publică României a ajuns la 802 miliarde de lei în ianuarie 2024, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. Numai în luna ianuarie, guvernul condus de Marcel Ciolacu a adăugat 18 miliarde de lei la datoria guvernamentală a României. În aceste condiţii, datoria publică a sărit de pragul de 50% din PIB.

Mobile_movTech Box

ChatGPT poate fi accesat acum fără ca utilizatorii să-și facă un cont, a anunțat OpenAI. În acest context, compania a declarat că a introdus măsuri de siguranţă suplimentare pentru conţinut, cum ar fi blocarea solicitărilor şi a generărilor într-o gamă mai largă de categorii, fără a preciza care sunt acestea. Mișcarea ar putea accelera trecerea de la motoarele de căutare clasice la folosirea chatboților, o schimbare pe care experții din domeniu au anticipat-o.
Patru firme IT din România au fost incluse în clasamentul „1.000 de companii cu cea mai rapidă creștere din Europa”, realizat de Financial Times și Statista. Cele patru firme sunt AscentCore Technology (Cluj-Napoca, locul 185), RebelDot (Cluj-Napoca, 382), Arctic Stream (București, 460) și Mindit.io (București, 832). Pentru a intra în clasament, companiile trebuie să fi generat venituri de cel puțin 1,5 milioane de euro în 2022.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  PressOne.ro: Ce voiai să știi despre burnout, dar ești prea epuizat și resemnat ca să mai cauți. „Cerințele ridicate de performanță și lipsa echilibrului între profesional și personal pot agrava stresul și epuizarea”.

 

👀 Aitana este un influencer care câștigă și 10.000 de euro pe lună. Însă nu e reală: Aitana a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale de o agenție de publicitate spaniolă și are deja clienți și sute de mii de followers.

🎧 The Vast and the Curious: Despre magia de a trăi deplin fiecare clipă. O conversație cu unul dintre cei mai încercați alpiniști și exploratori români, David Neacșu, care cutreieră munții din nevoia de a cunoaște și a înțelege nemijlocit lumea și pe el însuși.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe