Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Start-Up Nation 2024: ce știm până acum
  • Sistemul de export automatizat
  • O nouă metodă de fraudă
  • Anxietatea, un aliat improbabil
  • Arta negocierii

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Start-Up Nation 2024: ce știm până acum

Întreprinderile mici şi mijlocii vor avea acces la o nouă linie de finanţare, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Este vorba despre o nouă etapă a programului Start-Up Nation, ce se va desfăşura începând cu al doilea trimestru al acestui an, după un acord cu reprezentanții Comisiei Europene. La cele 3 ediții anterioare ale Start-Up Nation, firmele eligibile au putut obține fonduri nerambursabile pentru investiții în valoare de câte 200.000 de lei.

Ce știm deocamdată?

  • La jumătatea lunii mai vor fi lansate înscrierile la finanțarea Start-Up Nation, preconizează ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.
  • Valoarea totală a fondurilor va fi de 400 milioane de euro. Este prima ediție în care banii vor veni integral de la UE.
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va fi administrator de grant, în timp ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va aduce finanțarea europeană.

5-4Cifre


2,3 milioane 

de persoane fizice și juridice sunt în prezent debitoare către băncile din România. Anul trecut, băncile au acordat credite noi către populație și companii în valoare de 140 miliarde lei, în creștere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în 2022.

 

2,5%

a fost rata locurilor de muncă vacante din UE în trimestrul al patrulea din 2023, în scădere de la 2,6% în trimestrul precedent și de la 2,8% în trimestrul al patrulea din 2022, arată datele Eurostat. România și Bulgaria au cele mai puține locuri de muncă vacante, câte 0,7% fiecare.

 

2,8%

a fost rata inflației în Uniunea Europeană în februarie. Pentru a doua lună consecutiv, România a avut cea mai mare inflație din UE: 7,1%, fiind urmată, la mare distanță, de Croația (4,8%) și Estonia (4,4%).

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


România are 
un nou sistem de declarare a mărfurilor – Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Se înlocuiește, astfel, vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.

 

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind eliminarea taxei de soare pentru prosumatori. În România sunt peste 120.000 de prosumatori, care însumează o putere instalată de 1.500 MW.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aplicarea Regulamentului UE privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi modificarea Regulamentului privind serviciile digitale, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 365/2002 privind comerţul electronic. Proiectul vizează nominalizarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) drept coordonator al serviciilor digitale.

8-1Fonduri & investiții


Mulți investitori se uită către fondurile de investiții pentru a-și depune banii, inclusiv în ETF-uri (
Exchange-Traded Fund): potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), numărul celor care cumpără unitățile de fond este de 600.000. Cifra este ușor umflată, pentru că unele persoane — cele care investesc în mai multe fonduri — sunt numărate de 2-3 ori, arată informațiile HotNews.ro.

 

Hexing Technologies Europe, filială a grupului chinez Hexing și furnizor de soluții de energie verde, deschide prima facilitate din România, ce va ocupa 8.000 de metri pătrați în cadrul Globalworth Timișoara Industrial Park I. Noul sediu al Hexing reprezintă un centru de inovație, care va permite extinderea serviciilor de energie ale Hexing în întreaga Europă.

Mobile_movTech Box


Polițiștii atrag atenția asupra 
unei noi metode de fraudă numite „spoofing”, care are drept ținte clienții băncilor. Aceștia pot fi contactați prin e-mail sau SMS de către persoane care pretind că sunt de la departamente antifraudă ale băncilor și care, sub pretextul unei plăți „suspecte”, cer date de pe card și codul de securitate.

 

​Apple este în discuții cu Google pentru a putea folosi pe iPhone în câteva luni modelul de inteligență artificială generativă de la Google, spun surse citate de Bloomberg. Apple are un parteneriat cu Google și pe căutare web.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Până unde merge avansul tehnologiei, ce meserii se pierd, ce profesii rămân, ce noi joburi apar şi cât din partea umană a resurselor umane poate fi înlocuită în industria de HR a viitorului, condusă de centaurul om-AI? Răspunsul vine de la specialişti.

👀 Actorul Jesse Eisenberg spune că anxietatea, îndoiala de sine și frica i-au devenit prieteni improbabili în carieră. Povestea lui Eisenberg este o dovadă a faptului că vulnerabilitatea poate fi o sursă de forță, oferind perspective noi asupra artei leadership-ului.

🎧 Trei experți din domenii diferite — un fost negociator FBI, un avocat și un fost agent secret — dezvăluie secrete ale stăpânirii negocierilor, câștigării respectului și încrederii partenerilor de discuții. Cei trei vorbesc, între altele, despre folosirea empatiei tactice, importanța limbajului corpului și strategii pentru transformarea conversațiilor adverse în discuții de colaborare.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe