Business News
Buzău versus un județ din regiunea Moldovei. Cine atrage mai multe fonduri europene
În Articol
Loading the Amira Audio Citește articolul...
- Analiză cu datele platforme Termene.ro. O comparație a fondurilor europene atrase de județul Buzău, regiunea Munteniei, și județul Galați, regiunea Moldovei, ar da clar câștig de cauză Galațiului când vine vorba de valoarea sumelor accesate. Când vine vorba de numărul firmelor și entităților care au atras bani europeni, diferența este foarte mică între cele două județe.
Declarația premierului Marcel Ciolacu, de joi, referitoare la Buzău și regiunea Moldovei a devenit unul dintre subiectele cele mai interesante și dezbătute din aceste weekend. Prezent la o conferință de presă în Banat, în Timișoara, prim-ministrul a încercat să fie haios și a declarat că „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.
- Regiunea Moldovei este alcătuită din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați.
Relaxarea sa din declarații, l-a făcut pe Marcel Ciolacu ca să-și ceară scuze a doua zi și să-și recunoască gluma ratată. „Mi-am cerut scuze pentru gluma nereușită, așa se întâmplă când te relaxezi prea tare după un maraton de întâlniri”, a reacționat spus Ciolacu.
Bazele comparației
Termene.ro a încercat să rezolve disputa Buzău versus regiunea Moldovei din punct de vedere al fondurilor europene atrase de firmele din Buzău și un județ din Moldova. Am ales Galațiul pentru că sunt apropiate geografic, populația este destul de apropiată ca număr 405.000 în Buzău față de 497.000 în Galați.
În plus, fiecare dintre cele două județe au un avantaj important pentru a atrage investițiile. Buzău se bazează pe apropierea de București, este la 108 kilometri față de Capitală. Galațiul este cunoscut ca port în zona maritimă a Dunării.
Zona de stat
Termene.ro a ales cele mai importante 20 de entități care au atras cele mai mari sume provenite din fonduri europene. Dintre primii 20 de beneficiari din cele două județe, 6 provin din zona publică locală și centrală, iar restul 14 din zona privată.
- Compania De Apa SA din Buzău a atras fonduri europene de 1,65 miliarde de lei. Societatea este deținută de Municipiul Buzău și are ca obiect de activitate „captarea, tratarea și distribuția apei”.
- Apa Canal SA din Galați a atras fonduri europene de 919 milioane de lei de lei. Societatea este deținută de administrațiile locale din județul Galați și are ca obiect de activitate „captarea, tratarea și distribuția apei”.
- Compania Naționala Administrația Porturilor Dunării Maritime SA din Galați a atras fonduri europene de 824,4 milioane de lei de lei. Societatea este deținută de Ministerul Transporturilor și are ca obiect de activitate „activități de Servicii anexe transportului pe apă”.
- Regia Autonoma Administrația Fluviala a „Dunării De Jos” din Galați a atras fonduri europene de 525,7 milioane de lei de lei. Firma este deținută de Ministerul Transporturilor și are ca obiect de activitate „activități de servicii anexe transportului pe apă”.
- Consiliul Județean Galați a atras fonduri europene de 481,89 milioane de lei de lei.
- Universitatea „Dunărea De Jos” din Galați a atras fonduri europene de 108,5 milioane de lei.
Concluzie:
- Companiile și instituțiile publice din Galați au atras 4 din primele 5 finanțări europene. Suma totală atrasă de aceste patru entități este de 285 miliarde de lei. În schimb, un singur mare contract de fonduri europene atrase de zona publică are o valoare de 1,65 de miliarde. Rezultă că din zona publică, Galațiul a atras fonduri europene cu un miliard de lei în plus față de Buzău.
Zona privată
- Port Bazinul Nou SA din Galați a atras fonduri europene de 228,8 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar majoritar firma Metaltrade International Investments SRL și are ca obiect de activitate „manipulări”.
- Centrul de Consultanță și Studii Europene SRL din Galați a atras fonduri europene de 120,7 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Anca-Iulia Ionașcu și are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ”.
- Prutul SA din Galați a atras fonduri europene de 92 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar majoritar pe Eurolila Project SRL (99,3648%) și are ca obiect de activitate „fabricarea uleiurilor și grăsimilor”.
- RD Global Project Consulting SRL din Buzău a atras fonduri europene de 69,9 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Adelina-Rita Roman și are ca obiect de activitate „activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă”.
- Mondo Consult SRL din Buzău a atras fonduri europene de 49,1 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Florentina Creola Mănăilă și are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ”.
- MB Models SRL din Galați a atras fonduri europene de 28,5 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar majoritar pe Bianca-Aelxandra Epuran și are ca obiect de activitate „activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)”.
- Get You Hired SRL din Galați a atras fonduri europene de 23,3 milioane de lei de lei. Firma îi are ca acționari pe Nastase Rata (50) și are ca obiect de activitate „activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă”.
- Thecon SRL din Galați a atras fonduri europene de 21,4 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar majoritar pe Marius Geru și are ca obiect de activitate „activități de consultanță în tehnologia informației”.
- O șansă în plus SRL din Buzău a atras fonduri europene de 21,3 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Maria Ibris și are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ”.
- Euro Active Photoprint SRL din Galați a atras fonduri europene de 20,1 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Marinela Papuc și are ca obiect de activitate „alte activități de tipărire”.
- Altfactor SRL din Galați a atras fonduri europene de 19,2 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Marius-Petrut Ivanov și are ca obiect de activitate „activități de editare a altor produse software”.
- Manager Consult SRL din Buzău a atras fonduri europene de 17,9 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Marinela Papuc și are ca obiect de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”.
- Public Creation SRL din Buzău a atras fonduri europene de 17,6 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Sorin Brătilă și are ca obiect de activitate „activități ale Agențiilor de publicitate”.
- Time Consulting For Learn SRL din Buzău a atras fonduri europene de 16,1 milioane de lei de lei. Firma are ca acționar unic pe Mihaela-Monica Mirea și are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ”.
Concluzie:
- În zona privată, în primele 20 de companii și entități de stat care au atras fonduri europene sunt 14 societăți comerciale. 8 dintre ele sunt din Galați, iar 6 din Buzău.
Valoarea finanțărilor europene atrase de cele 8 societăți Galați este de 550 de milioane de lei. În schimb, valoarea finanțărilor europene atrase de cele 6 societăți Buzău este de aproape 190 de milioane de lei.
Total
Ca număr total de firme care au atras fonduri europene, tot Galațiul conduce la limită. 103 companii au atras fonduri europene, față de 102 din Buzău