ANAF va modifica conținutul Formularelor 205 și 207 privind impozitele pe venituri reținute la sursă
- Conducerea Agenției Naționalei de Administrare Fiscală (ANAF) dorește să schimbe conținutul Formularului 205 și a Formularului 207 privind impozitele reținute la sursă.
Formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” şi Formularul 207 „Declaraţie informativă privind impozitul reținut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi” vor fi modificate de Fisc. Instituția a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin al Președintelui Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (OPANAF) prin care se vor schimba Formularul 205 (sau Declarația 205) și Formularul 207 (Declarația 207).
De ce sunt necesare modificarea formularelor
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2023, au fost aduse modificări și completări Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Aceste modificări „au vizat, printre altele, reglementarea obligației de reținere la sursă a impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă”, precizează reprezentanții ANAF..
Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin se propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care plătitorii de venituri au obligația depunerii formularului 205, respectiv introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă”.
Impozitul calculat și reținut se declară și se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Ce se schimbă efectiv
La Capitolul I „Depunerea declarației”, punctul 1, după litera j) se introduce o nouă literă, litera k) cu următorul cuprins:
- „k) venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă.”
Capitolul II „Completarea declarației” se modifică și se completează, după cum urmează:
La punctul 7 ”Cap.III «Date privind natura veniturilor»”, după subpunctul 7.7. se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.8. cu următorul cuprins:
- „7.8. Categoria ”Venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă” se selectează în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, pentru care impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă de către persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă.”
La punctul 8 ”Cap.IV «Date informative privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit, altele decât cele de la cap.V»” primul paragraf se modifică și va avea următorul cuprins:
- „Pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în acelaşi formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completează pentru tipurile de venituri prevăzute la cap. I „Depunerea declaraţiei” pct. 1 lit. b) – k) şi pct. 3”.
Prevederile prezentului ordin se aplică pentru declararea impozitului aferent veniturilor cu regim de reținere la sursă, precum și a câştigurilor/pierderilor din investiții, realizate începând cu 1 ianuarie 2024.
Direcțiile de specialitate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și unitățile fiscale subordonate acestora, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Articolul este realizat de Clever News Center pentru Business News by Termene.ro.