Business News

Michelin a fabricat în România anvelope de peste un miliard de euro

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Michelin România SA din Voluntari, județul Ilfov, a raportat pentru 2023 afaceri de peste 5,36 miliarde de lei. Sunt rezultate cu 3% mai mult decât anul precedent. În 2022, cifra de afaceri a fost de 5,17 miliarde de lei. Astfel, s-a înregistrat o creștere de aproape 180 de milioane de lei de la an la an, între 2022 și 2023. Cifra de afaceri din 2023 a fost totodată și cea mai mare din istoria companiei.

În urmă cu un deceniu, în 2013, cifra de afaceri a Michelin România SA era de 2,12 miliarde de lei. Asta pentru ca în 2019 să crească la 3,5 miliarde de lei.

Michelin are în România peste 4400 de angajați, 3 fabrici (2 la Zalău și una la Florești), o rețea comercială și un centru de servicii partajate. Începând cu anul 2018, Bucureștiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală, care include 20 de țări precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ungaria.

În 2021, în contextul aniversării a 20 de ani de prezență pe piața din România, Michelin a lansat Aventura Michelin. Este un muzeu virtual cu imagini și informații despre evoluția companiei în România.

Pierderi

Michelin România SA nu a înregistrat profit în 2023. Compania a anunțat pierderi de 77 de milioane de lei, în scădere cu 165% față de anul precedent. În 2022, compania a raportat un profit de 120 de milioane de lei. Astfel, câștigurile companiei au scăzut cu aproape 200 de milioane de lei de la un an la altul.

Numărul mediu al angajaților societății a fost în 2023 de 4.911 persoane, cu 4% mai mult decât în 2022.

Obiectul principal de activitate al Michelin România este „fabricarea anvelopelor și a camerelor de aer, reșaparea și refacerea anvelopelor”, cod CAEN 2211.

Acționarul majoritar al subsidiarei este Compagnie Financiere Michelin (99,857111%).

Activitatea în România

Zalău, Florești – Prahova și București sunt localitățile unde Michelin își desfășoară activitatea în România.

Serviciile Grupului și activitatea comercială sunt coordonate de la București, prin intermediul departamentelor: Comercial, Achiziții, Resurse Umane, Administrativ, Financiar, Juridic, IT, Marketing și Comunicare.

La sediul din București operează și Michelin Corporate Business Services (CBS) sau Centrul de Servicii Partajate. Echipa CBS se ocupă de activități în cinci domenii diferite: Serviciu Clienți, Achiziții, Financiar, Personal și Logistică, și acoperă cu precădere activitățile din Europa. În zona de administrare a vânzărilor, echipa de la CBS deservește și Africa, India și Orientul Mijlociu.

Michelin Zalău Anvelope, înființată în 1977, face parte din Grupul Michelin din anul 2001 și are două activități principale. Prima activitate se desfășoară în atelierul de semifinite. Aici sunt produse o varietate de amestecuri de cauciuc pornind de la materiile prime.

„A doua activitate vizează producția de anvelope de camion, radiale, cu cameră de aer și tubeless sub mărcile Taurus, Riken, Tigar, Orium și BFGoodrich. Mai sunt produse anvelope industriale marca Michelin, anvelope destinate echipării stivuitoarelor și mașinilor și utilajelor care lucrează în minele subterane, dar și anvelope pentru metrou”, susțin reprezentanții Michelin. Produsele fabricate sunt destinate atât pieței interne, cât și exportului pe piețele din Europa, Africa, Asia și America.

Uzina Michelin Victoria din județul Prahova, o uzină cu tradiție în producerea de anvelope. A fost înființată în anul 1939 și achiziționată de Michelin în anul 2001. Uzina cuprinde și ateliere de produse semifinite și membrane ce deservesc atât activitatea locală, cât și alte uzine din Europa.

„În prezent, în Uzina Victoria din Florești, sunt produse anvelope mărcile Kleber și BFGoodrich”, anunță reprezentanții companiei. Anvelopele produse în uzina noastră deservesc piețele din Europa, America de Sud și AIM.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro