• Analiză cu datele Termene.ro.  Dacă societățile de transport aerian de pasagero încă încearcă să-și revină după șocul pandemiei care au limitat numărul vacanțelor, companiile care au afaceri în jurul zborurilor par să se descurce tot mai bine. Doar în 2022, firmele care fac „activități de servicii anexe transporturilor aeriene” au adunat împreună o cifră de afaceri de 3 miliarde de lei. Asta și pentru că în 2022 și 2023 au trecut prin aeroporturile din România peste 45 de milioane de pasageri, din care aproape 90% au avut zboruri internaționale în 2023.

Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din România au înregistrat un total de aproape 24,6 milioane de pasageri, din care aproape 8% au călătorit pe rute interne și restul de 92% pe rute externe. Cu un înainte, în 2022, peste 21 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești, cu 87% mai mulți decât în anul 2021. Însă, 2021 a fost un an cu restricții impuse de Covid-19.

Analiza domeniului, pe scurt

Pe lângă companiile care asigură servicii de transport aerian călători, aeroporturile din România sunt ținta afacerilor și firmelor care fac „activități de servicii anexe transporturilor aeriene” (CAEN 5223) sau „manipulare mărfuri” (CAEN 5224).

Dacă este să ne limităm la „activități de servicii anexe transporturilor aeriene” în 2022, ultimul an pentru care sunt publice bilanțurile companiilor autohtone, erau 98 de firme cu acest obiect de activitate principal. Aproape 3 miliarde de lei a fost cifra de afaceri a acestor 98 de firme care au avut 5.747 de angajați.

Profitul cumulat al celor 98 de firme a fost 437,7 milioane lei.

Top 10 al afacerilor de lângă avioane

Termene.ro s-a folosit de datele colectate de platformă pentru a alcătui un top al firmelor, ținând cont de cifrele de afaceri din 2022, care au „activități de servicii anexe transporturilor aeriene”.

  • 1. Administrația Româna A Serviciilor De Trafic Aerian Romatsa

Este regia de stat care are ca scop de activitate să asigure traficul de pasageri și de mărfuri de pe aeroporturile din România.

A realizat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei în anul 2022 și un profit de 140 milioane de lei cu 1.566 de angajați.

„Din anul 1991, anul înființării, obiectivul prioritar a fost si este furnizarea de servicii de trafic aerian pentru aeronavele ce executa zboruri GAT (trafic aerian general) in condiții IFR (reguli de zbor după instrumente) în spațiul aerian al României precum si orice alt spațiu aerian delegat României prin acorduri internaționale”, spun reprezentanții regiei.

  • 2. Menzies Aviation (Roania) SA

A realizat o cifră de afaceri de 94,9 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 5,6 milioane de lei cu 504 de angajați.

Acționarul principal al subsidiarei Menzies este offshore-ul olande Menzies Aviations Europe BV (99,982871%).

Este multinaționala care se ocupă de manipularea bagajelor pasagerilor.

  • 3. Autoritatea Aeronautica Civila Romana RA din București

A realizat o cifră de afaceri de 73,3 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 15 milioane de lei cu 192 de angajați.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română este o regie autonomă de interes public național care îndeplinește sarcini de reglementare și supraveghere a siguranței în managementul traficului aerian. A fost înființată în anul 1993 prin HG nr. 405/12.08.1993

  • 4. Romanian Airport Services SA din București

A realizat o cifră de afaceri de 70,9 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 500.000 de lei cu 504 de angajați.

Acționarii sunt Dorin Ivașcu (46,82%), Compania Naționala „Aeroroporturi București” SA (33,18%) și Radu-Cristian Gadea (10%), Alexandra-Cornelia Huzuneanu (10%).

Este specializată tot în activitatea manipulării bagajelor și nu numai de pe aeroporturile din România. „Romanian Airport Services a fost prima companie privata romaneasca care a furnizat servicii de handling/FBO pe un aeroport romanesc, in 1994. De atunci am crescut constant si ne mandrim cu calitatea, consistenta si valoarea serviciilor pe care le oferim”, spun reprezentanțiicompaniei.

  • 5. Uplift Airport Services SRL din București

A realizat o cifră de afaceri de 43 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 4,3 milioane de lei cu 279 de angajați.

Acționarii sunt Puiu Marius- Mihail (46%) și firma Ravenclaw Consult SRL (54%).

Uplift Airport Services, fosta Aerokraft Consult, este agent independent de handling la sol. Compania este „licențiată complet pentru a desfășura servicii de handling pasageri, rampe, mărfuri și catering pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București Otopeni, Aeroportul Internațional Iași, Aeroportul Internațional George Enescu Bacău și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj”, așa cum susțin reprezentanții companiei.

  • 6. Transaero Investment Group SRL din Cluj

A realizat o cifră de afaceri de 33 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 2,1 de lei cu 6 de angajați.

Acționarii sunt Andreea Ioana Preda (50%) și Ștefan Preda Mihuț (50%)

  • 7. Regional Air Suport SRL

A realizat o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 3,7 de lei cu 37 de angajați.

Acționarul unic este Ivascu Dorin.

„Regional Air Suport a fost înființată în 1999 ca o companie de suport al afacerilor aeriene în România, specializată în consultanță, reprezentare, servicii complementare și soluții de afaceri în domeniul Aviației Civile”, susțin reprezentanții companiei.

  • 8. OMV Petrom Aviation SRL

A realizat o cifră de afaceri de 27 milioane de lei în anul 2022 cu 62 de angajați. A înregistrat pierderi de

Firma face parte din OMV România.

Societatea furnizează combustibili de aviație pentru aeroporturile din România.

  • 9. Cargomind (Romania) SRL din Ilfov

A realizat o cifră de afaceri de 21,7 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 800.000 de lei cu 4 de angajați.

Acționarii sunt Cargoplan GMBH (98%) și Cargoline Gmbh (2%), societăți din Austria.

Cargomind continuă Cargoplan, fost lider pe piața de transport aerian din Austria și pionier în Europa de Est. Cargomind s-a dezvoltat într-o micro multinațională cu 25 de birouri în Europa Centrală și de Est, Europa de Sud-Est și Asia. Serviciile aeriene și maritime sunt furnizate în Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Ucraina, Slovenia, Croația, Serbia.

  • 10. Globe Air Cargo SRL din București

A realizat o cifră de afaceri de 21 milioane de lei în anul 2022 și un profit de 935.000 de lei cu2 de angajați.

Acționarul unic este firma European Cargo Services .

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe