Business News

Cele 1.000 de TIR-uri dintr-o comună suceveană care fac afaceri de transport marfă în portul belgian Antwerp

7 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Transportul rutier de marfă este afacerea de casă în comuna suceveană Bosanci. Antreprenorii din Bosanci care dețin autovehicule de marfă fac în general transporturi din portul belgian Antwerp (sau Antwerpen, numele în flamandă; sau Anvers, varianta franceză a numelui). Preiau marfa din port și o răspândesc în toată Europa.

„Familia mea are o societate mai mică. Avem în jur de opt autocamioane. În special, membrii familiei conduc TIR-urile. Stăm mai mult în Antwerp sau Anvers, cum i se mai spune. Luăm marfa din port și o ducem în Franța, Marea Britanie. Muncă e așa de multă încât nu avem timp nici să mai vorbim cu familia de acasă”, ne spune Ionel.

Am vorbit cu acesta chiar după ce România a câștigat la Curtea Europeană de Justiție disputa legată de regula ca autocamioanele să se întoarcă în garajul proprietarului, din țara de origine, la câte opt săptămâni. Această reguli nu va mai fi aplicată.

„Este bine pentru afaceri. Asta înseamnă că la opt săptămâni nu mai pierde o săptămână pe drumul spre casă. Nu e bine pentru familii că așa șoferii vor fi și mai mult pe drumuri”, ne mai spune acesta.

Comuna de transportatori marfă

Localitatea din județul Suceava numără, cel puțin în acte, 6.802 locuitori, conform datelor de la ultimul recensământ.

Tot în Bosanci sunt înregistrate și 581 de firme, conform datelor platformei Termene.

Din acest număr, 181 fac activități de transport de marfă. Reprezentanții acestor firme susțin că societățile și persoanele din comuna care fac transport marfă dețin aproape 1.000 de autocamioane.

Asta înseamnă că practic unul din șase locuitori ar deține un autovehicul de transport marfă. Sunt 15 societăți comerciale în această localitate care au făcut anul trecut afaceri de peste 2 milioane de euro (10 milioane de lei) din transportul rutier de marfă.

Locuitorii și-au asfaltat singuri drumurile ca să nu-și strice TIR-urile

Transportul internațional de marfă este ocupația de bază pentru locuitorii din Bosanci, localitate situată la 8 km de municipiul Suceava și 90 de kilometri de Rădăuți.

Comuna Bosanci a devenit celebră în România după ce oamenii de aici s-au apucat să-și repare singuri drumurile, pentru că din cauza gropilor își stricau autovehiculele. Și nu erau câteva, ci în jur de 1500 în total, de la camioane, bus-uri și până la camionete de curierat, adică cam atât cât există în tot județul Botoșani, de exemplu, după cum ne-a declarat primarul Miron Nicolae.

Primele camioane la Bosanci au început să apară imediat după Revoluție, când mulți localnici au plecat la muncă în străinătate, cartierul general fiind stabilit în Belgia, unde, de altfel, și acum își desfășoară activitatea. În prezent, cele mai multe TIR-uri acționează în portul Antwerp.

„Au fost plecați în Belgia, acolo au avut relații prima dată și s-au ajutat unul pe altul. Majoritatea au 5-10-15 camioane, există, însă, și foarte multe bus-uri și camionete de 3,5 și 7, 5 tone care fac curierat în Anglia și în toată Europa”, a declarat pentru Termene.ro primarul Miron Nicolae.

Dacă proprietarii camioanelor sunt din Bosanci, când vine vorba de șoferi, a fost nevoie să se caute personal în toată România, ba chiar s-a ajuns în Republica Moldova, știut fiind faptul că există un mare deficit de personal pe piață. Nici măcar leafa de 3.000 euro pe lună nu pare, însă, să mai fie atractivă pentru mulți conducători auto.

Cele mai mari firme din Bosanci

În comuna Bosanci există circa 420 de societăți comerciale, din care aproximativ 250 se ocupă cu transportul internațional de marfă, potrivit datelor furnizate de primar. În top cinci firme pe 2023, doar una singură nu se ocupă cu transportul de marfă.

Cifră de afaceri: 104,3 milioane de lei

Profit net: 2, 2 milioane de lei
Angajați: 224

Cifră de afaceri: 44 milioane de lei

Profit Net: 3,2 milioane de lei

Angajați: 29

Cifră de afaceri: 25,2 milioane de lei

Nu a avut profit

Angajați: 50

Cifră de afaceri: 22,6 milioane de lei

Profit: 2 milioane de lei

Angajați: 43

Cifră de afaceri: 19,08 milioane de lei

Profit net: 2,4 milioane de lei

Angajați: 34

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro