Business News

ANAF-ul va avea obligația de a face investigații fiscale și să descopere fapte de fraudă fiscală

23 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

HG nr. 520/2013, care stabilește funcționarea ANAF, a fost completată și modificată astăzi, 23 mai, după ce un proiect de hotărâre de guvern a fost aprobat în ședința de Guvern a României, așa cum au anunțat reprezentanții instituției. Inițiativa prevede două obligații noi și clare ale Fiscului, printre multe alte completări de antură administrativă și de organizare a insituției.

Obligația de a descoperi frauda fiscală

Cea mai importantă modificare este transformarea dintr-o instituție care este sesizată și care face controale tematice într-o agenție care are rolul de a descoperi evaziunea și frauda fiscală.

Proiectul de hotărâre de guvern prevede completarea articolului 6 din HG nr. 520/2013 astfel: „La articolul 6, litera g) se modifică și va avea următorul cuprins: g) prevenirea, descoperirea și combaterea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale”.

Cuvântul adăugat în noua inițiativă este „descoperirea”.

Aceasta va permite Direcției Generale Antifraudă Fiscală să facă anchete fiscale fără a fi necesară pornirea unei anchete penale pentru astfel de fapte, conform analizei experților din domeniu consultați de Termene.ro.

Tot în proiectul de hotărâre de guvern se explică: „Agenția asigură administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri bugetare date prin lege în competența sa, precum și controlul fiscal, respectiv inspecția fiscală, controlul inopinat, controlul antifraudă, verificarea situației fiscale personale, verificarea documentară, conformarea voluntară pentru prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care au ca efect frauda fiscală și evaziunea fiscală, precum și a altor fapte date prin lege în competența sa”.

Mai mult, sintagmele „control operativ și inopinat”, „control curent” și „control tematic” utilizate până în prezent în cadrul HG nr. 520/2013, cu modificările și completările ulterioare, sunt înlocuite cu sintagma „control antifraudă”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Obligația de a face investigații fiscale

A doua obligația, pe lângă cea de descoperire a fraudelor fiscale, este cea de a face propriile investigații fiscale.

Prin noul proiect, ANAF-ul poate efectua „investigații, supravegheri și verificări fiscale necesare prevenirii și descoperirii faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală, inclusiv în cazurile în care sunt semnalate situații de încălcare a legislației specifice”.

„Participă, cu personal propriu sau în colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere și instituții specializate, la acțiuni de depistare și sancționare a activităților ilicite care generează fenomene de evaziune și fraudă fiscală”.

„Încheie, ca urmare a controalelor efectuate, acte de control pentru stabilirea stării de fapt fiscale, pentru constatarea și sancționarea contravențiilor, precum și pentru constatarea împrejurărilor privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, sesizând, după caz, organele de urmărire penală”.

Alte prevederi din noul proiect de HG privind funcționarea ANAF

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro