Business News

Estimările analiștilor bancari pentru cursul euro în 2024 și 2025: se trece de 5 lei în 2024 și se apropie de 5,1 lei în următoarele 12 luni

22 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, aproximativ 88% dintre membrii Asociației CFA (Chartered Financial Analyst) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul estimează o stagnare. Datele au fost publicate într-o analiză macroeconomică a Asociației CFA, care a ținut cont de rezultatele economiei românești până în luna aprilie, conform unui comunicat al organizației.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna aprilie cu 12,3 puncte, ajungând la valoarea de 47,1 puncte. Această situație s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului.

“După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majorare a deficitului bugetar, precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025.”, a explicat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, conform comunicatului.

Evoluția inflației și prețurilor imobiliare

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior, situându-se la valoarea medie de 5,73%. În același timp, peste 59% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni (față de 75% în exercițiul anterior).

Analiștii se așteaptă ca în următoarele 12 luni datoria publică să ajungă la 55% din PIB.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, majoritatea participanților, 53%, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 23,5% anticipează o majorare a prețurilor, iar restul de 23,5% estimează o stabilitate. De asemenea, 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) să crească față de exercițiul anterior, ajungând la 5,7%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent s-au redus față de exercițiul anterior cu 0,8 puncte procentuale, până la valoarea de 1,9%.

CFA Society România este una dintre cele mai importante organizații profesionale locale, reunind profesioniști în investiții din domeniul bancar, managementul activelor, asigurări, private equity, fonduri de pensii și alte domenii ale industriei investiționale. CFA Society România a fost înființată în anul 2000 ca organizație profesională, neguvernamentală, și face parte din CFA Institute.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro