O rețea de farmacii care se ambiționează să nu intre în București a obținut o cifră de afaceri record
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Grupul de farmacii RoPharma SA din Brașov a realizat în 2023 o cifră de afaceri record pentru companie de la înființarea sa în urmă cu peste 32 de ani.
RoPharma SA din Brașov a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de 605 milioane de lei. Asta după ce în anul precedent, în 2022, cifra de afaceri a fost de aproape 550 milioane de lei. S-a înregistrat astfel o creștere de 50 de milioane de la an la an, între 2023 și 2022. Altfel spus, cifra de afaceri din 2023 a fost cu 9% mai mare decât cea din 2022.
RoPharma SA deține o rețea de 170 de farmacii amplasate în general în județe din centrul țării, dar și din Moldova. Conform site-ului propriu, RoPharma nu are nicio farmacie deschisă în București.
Compania brașoveană este continuatoarea activității Întreprinderii de Stat „Oficiul Farmaceutic Iași”, înființată în anul 1952, prin înglobarea tuturor farmaciilor din zona Iași și Vaslui. După Revoluția din 1989, compania a devenit una de drept privat, iar în 2007 și-a mutat sediul în Brașov.
Și profitul a crescut
RoPharma SA a înregistrat un profit în 2023 cu 18% mai mare decât în anul precedent. Acesta a ajuns la 8,3 milioane de lei în cursul anului trecut. În 2022, profitul a fost de 7 milioane de lei.
Anul trecut, numărul mediu al angajaților a fost de 724, la fel ca în anul 2022.
Domeniul de activitate al firmei este „comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”, cod CAEN 4773.
Acționariatul este compus din: Progresso Investments Ltd din Cipru (31,2191%), o listă de acționari persoane juridice (19,2886%), o listă de acționari persoane fizice (17,79%), Add Pharmaceuticals Limited din Cipru (17,624%) și Rimia Investments Limited (14,0749%).
RoPharma SA este cotată la Bursa de Valori București. Acțiunile companiei sunt cotate, începând cu data de 24 noiembrie 2010, la categoria I a BVB sub simbolul RPH. Prețul de referință la ședința de vineri a BVB a fost 0,1880 lei pentru o acțiune a companiei. În ultimul an, cea mai înaltă cotație atinsă a fost în luna ianuarie, când o acțiune a fost vândută și cu 0,22 lei.
Drumul de la stat la privat
Fosta Întreprindere de Stat „Oficiul Farmaceutic Iași” devine pe 7 martie 1991 societatea comercială Iassyfarm SA Iași, având ca unic proprietar statul român. Peste șapte ani, Fondul Proprietății de Stat (FPS) vinde pachetul majoritar de acțiuni prin licitație publică, câștigătorul licitației fiind ADD Pharmaceuticals Ltd. din Cipru, care devine acționarul majoritar al societății, cu 50,756% din capitalul social.
În anul 2007 are loc schimbarea denumirii din S.C. Iassyfarm S.A. în S.C. RoPharma S.A., iar sediul social se mută la Brașov.
Începând cu anul 2004, întreaga activitate de producție s-a orientat către gama suplimentelor alimentare care conțin un spectru larg de vitamine și minerale esențiale, precum și alte substanțe nutritive importante: lactoferină, luteină, imunoglobuline din colostru, silimarină, glucozamină, condroitină.
Portofoliul de producție RoPharma cuprinde 128 de produse sub formă de comprimate, pulberi, capsule și siropuri, ce acoperă 34 de arii terapeutice.
Activitatea de producție și cea din cadrul laboratoarelor este realizată de către farmaciști, chimiști și biochimiști bine instruiți, cu experiență în domeniu, care formează o echipă dinamică și tânără, caracterizată prin perseverență, responsabilitate și profesionalism.
Strategia de dezvoltare vizează completarea portofoliului cu produse de ultimă generație, produse care conțin substanțe active naturale – rezultat al introducerii și dezvoltării conceptului de biotehnologie / biomedicamente.