Nasty – afacerile din România. Ilie Năstase a avut firme de taximetrie și amenajări interioare. Este administrator la Hotel Aurelius
În Articol
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Unul dintre cei mai importanți sportivi ai României, și poate chiar ai lumii, Ilie Năstase, este subiectul unui film documentar care a avut premiera în luna aprilie. Producția este intitulată „Nasty” și este realizată de Tudor Giurgiu. Filmul va fi prezentat și la Festivalul de la Cannes, din Franța.
Dacă în tenis a devenit primul număr unu mondial din clasamentul ATP, fiind considerat tenismenul care a schimbat în bine sportul în alb, în afacerile deschise în România nu a avut la fel de mult succes, așa cum reiese din datele platformei Termene.ro.
Ilie Năstase (născut în 1946) a fost asociat în 12 firme. Afacerile sale din 2022 s-au ridicat la 100.000 de lei, iar pe ultimii cinci ani au fost în total de 150.000 de lei. Obiectul de activitate al societăților unde fostul sportiv a fost acționar a fost unul divers, de la: tranzacții imobiliare; comerț cu ridicat și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; taximetrie; amenajări interioare; informații și comunicații; și hoteluri și restaurante.
În schimb, s-a descurcat mai bine ca administrator. Fostul număr 1 ATP este administrator în mai multe companii controlate de omul de afaceri Aurel Eugen Muntean, printre care și firma care administrează hotelurile Aurelius Împăratul Romanilor din Sibiu și Poiana Brașov.
Afacerile lui Nasty
- Trofeele De Tenis Ilie Năstase SRL din Constanța
Este singura firmă activă care îl are acționat pe Ilie Năstase. Fostul tenismen este acționarul unic. Cifra de afaceri a firmei a fost de 100.000 de lei în 2022. Bilanțul pe 2023 nu a fost încă publicat. Activitatea societății este de „baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
- Mei Produs SRL din București
Firma înființată în 1993, dar a fost radiată în 2006.
Ilie Năstase a deținut 5%. Ceilalți acționari au fost Marc Balvet (17,5%), Bernard Louis Georges Alquie (14%), Daniel Albert Fevre (14%), Jean Marc Honore Eugene Laclare (14%), Eric Bernard Jeanmet Peralta (10%), William Serre (10%), Gilbert Yvon Duffaux Asociat (8%), Jean Pierre Ponsolle (5%), Eugenia Mihaela Caragea (1,25%) și Porumbel Dumitra Porumbel (1,25%).
- Master Consulting SRL din București
Firma înființată în 1993 a fost radiată în 2002 și a avut ca obiect de activitate „comerțul cu ridicata al băuturilor”.
Ilie Năstase a deținut 50%, iar Cornelia Tănăsache a avut restul acțiunilor, tot de 50%.
- Romcell Television SRL din București
Firma înființată în 1995 a fost radiată în 2002 și a avut ca obiect de activitate, așa cum reiese și din denumire, comunicațiile prin intermediul televiziunii.
Ilie Năstase a deținut 50%, iar partnerul său a fost Cristian Burci.
- Avantaj Car Limousine Transport SRL din București
Firma înființată în 1998, dar și-a suspendat activitatea în 2007. A avut ca obiect de activitate „transportul cu taxiuri”.
Ilie Năstase a deținut 24,45%. Ceilalți acționari au fost Gabriel Ion (37,77%) și Maria Lucia Monica Raluca Negru (37,78%).
- Ilie Nastase Tenis Academy SA din București
Firma înființată în 1999, dar a fost radiată în 2006. A avut ca obiect de activitate „activități ale bazelor sportive”.
Ilie Năstase a deținut 40%. Ceilalți acționari au fost Riccardo Mario Alberti (24,5%), Armando Enrico Longoni (24,5%), Ion Șerban (10%) și Diana Antoaneta Popa (0,05%).
- D.M. Impex 2000 SRL din București
Firma înființată în 2000, dar a fost radiată în 2006. A avut ca obiect de activitate „servicii de consultanță pentru afaceri și management”.
Ilie Năstase a deținut 25%. Ceilalți acționari au fost Amalia – Elena Teodosescu și Gheorghe Piperea.
- Marinast Serv Company SRL din București
Firma înființată în 2000, dar și-a suspendat activitatea în 2016. A avut ca obiect de activitate „lucrări de ipsoserie”.
Ilie Năstase a deținut 10%. Ceilalți acționari au fost Mariana Chiriță (80%) și Ștefan Catalin Cijevschi (10%).
- Rom Vial SA din București
Firma înființată în 1991. Firma nu a avut cifră de afaceri în ultimii trei ani, iar recordul din 2019 este de 21.000 de lei. Are ca obiect de activitate „administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract”.
Ilie Năstase deține 6,412% din Rom Vial SA din București prin intermedul altei firme, Marinast Serv Company Srl. Ceilalți acționari din Rom Vial SA sunt Romconstruct Holding Grup SA (84,146%), o listă de acționari (7,19%) , Statul Roman prin Autoritatea Pentru Administrarea Activelor Statului (1,485%) și SIF Muntenia (0,763%).
- Gravitas International SRL din București
Societatea a fost înființată în 2001, dar a fost radiată în 2011. A avut ca obiect de activitate „servicii de intermedieri în comerțul cu ridicata cu mașini, echipamente industriale, nave și avioane”.
Ilie Năstase a deținut 32%. Ceilalți acționari au fost Gabriel Ioniță (32%), Ovidiu Zagheru (32%) și Paul Bogdan Ciucioi (4%).
- Sport Media Management SRL din București
Firma înființată în 2003 a fost radiată în 2011. A avut ca obiect de activitate „intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific”.
Ilie Năstase a deținut 20%. Ceilalți acționari au fost Florin Segărceanu (40%) și Valentin Bogdan Enoiu (40%).
- Unicorn Buzz SRL din Cluj-Napoca
Societatea a fost înființată în 2022, dar este inactivă fiscal. Are ca obiect de activitate „activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)”.
Ilie Năstase a deținut 10%. Ceilalți acționari au fost Valentin Bogdan Enoiu (18%), Paul Mureșan (18%), Urasi Ciprian Georgian Petcu (18%), Rad Tudor Daniel (18%) și Daniel-Septimiu Tamas (18%).
Ilie Năstase, administrator
Poziția de acționar nu i-a adus prea mult succes lui Ilie Năstase, în schimb cea de administrator pare să-l fi prins uneori mai bine.
Fostul tenismen a fost administrator și în firmele sale, ca Avantaj Car Limousine Transport SRL, Ilie Nastase Tenis Academy SA și Trofeele De Tenis Ilie Nastase SRL.
Însă, Ilie Năstase este trecut ca administrator și în societăți cu cifre de afaceri de peste un milion de lei, cum ar fi: Alimentara SA, Astral SA, Aurelius Imparatul Romanilor SA, Galeriile Victoria SA, Minerva – Galeriile Comerciale SA. Toate aceste firme sunt controlate direct sau prin alte societăți de omul de afaceri sibian Aurel Eugen Muntean.
Despre Nasty, filmul
Filmul documentar intitulat „Nasty”, despre viața şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat pe 14 aprilie, în București, în prezența unor nume mari ale sportului mondial precum Boris Becker, Ion Țiriac, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Gheorghe Popescu sau Camelia Potec, relatează Agerpres.
La premiera care a avut loc la Sala Palatului din București, Ilie Năstase (77 de ani) s-a arătat fericit de interesul publicului român, dar și de faptul că prietenii i-au rămas aproape.
„Sunt foarte fericit să văd atâta lume. Domnului Tudor Giurgiu, care a regizat, i-a luat trei ani ca să facă filmul ăsta. E un film foarte bine realizat, care a fost invitat și la Cannes, asta este o noutate. S-a filmat în Anglia, în Italia, la Los Angeles, peste tot… eu nu am vrut să-l văd înainte de premieră. Mă bucur că sunt atâția prieteni, înseamnă că mi-au rămas prieteni. Cu Nadia, de exemplu, am jucat tenis când era copil ea, avea 14-15 ani. Ea îmi spune fratele Ilie”, a spus el.
Primul număr 1 mondial al tenisului a declarat că și pe teren și în afara lui a făcut tot ceea ce a dorit.
„Nu știu ce a însemnat Ilie Năstase pentru tenis. Să spună cei care m-au văzut. Eu știu doar că mi-am făcut treaba mea. Melodia din film este My way, adică am făcut cum am vrut eu… și sunt foarte mulțumit, pentru că mai mult de numărul 1 nu puteam să fiu”, a explicat Năstase.
Prezentă la premieră, campioana olimpică de la Montreal, Nadia Comăneci, a afirmat că Ilie Năstase este o legendă a României.
„Eu cu Ilie m-am întâlnit prima oară în anii ’80 cred, după ce am concurat la Moscova. Ilie este o persoană cu suflet mare, este legenda României, a făcut enorm pentru tenis. Îl iubim toți pentru că este un om foarte, foarte bun. Am văzut câteva secvențe din film, eu știu despre cariera lui, dar nu şi despre toate năzbâtiile pe care le-a făcut în afara terenului. Așa că aștept să văd acest documentar, am înțeles că este extraordinar de bine realizat, cu imagini pe care noi nu le-am văzut, pentru că pe vremea aceea nu puteam vedea la televizor chiar tot. Mă bucur că este prietenul meu, dar eu îi spun fratele meu Ilie”, a spus ea.