Business News

Cafeaua de la automat va fi marcată fiscal. ANAF vrea să înregistreze gustările, sucurile și cafeaua vândute la automate

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Societățile comerciale care furnizează bunuri alimentare și nu numai prin intermediul unor automate la care se face plata cu un cord bancar sau cash trebuie să doteze aparatele cu instalații de marcat fiscal electronice. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) oferă un termen de peste patru luni (până în septembrie implict) pentru ca operațiunea de eliberare contra cost unei cafele, a unui sandwich, suc de la un automat să fie înregistrată fiscal și la organele fiscale.

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (deumite AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene”, se arată în comunicatul Fiscului.

Sancțiunile încep din octombrie

În consecință, începând cu 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu respectă obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu Aparate de Marcat Electronice Fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF vor fi sancționați. Aceste sancțiuni includ amendă în cuantum de la 8.000 de lei la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Suspendarea va fi până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Pe lângă aceasta, începând cu data de 1 iulie, operatorii economici care nu transmit facturile în mod electronic către ANAF prin sistemul național e-Factură vor fi supuși unor sancțiuni. Acestea constau în amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, la care se va adăuga și un procent de 15 din valoarea totală a facturilor netransmise în cadrul sistemului digital de facturare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro