Cum s-a descurcat Bilka Steel în 2023 și cum vrea Horațiu Țepeș să ajungă la afaceri anuale de 6,7 miliarde de euro
- Una dintre cele mai mari companii creată și dezvoltată 100% autohton este Bilka Steel din Brașov. Societatea deținută de Horațiu Țepeș și-a crescut mereu cifra de afaceri în cei 17 ani de la înființarea firmei. Dar, Horațiu Țepeș nu se mulțumește cu puțin, așa cum a declarat în presa economică.
Bilka Steel SRL din Brașov a reușit să adune în 2023 o cifră de afaceri de 1,22 miliarde de lei. Este al treilea an consecutiv când compania trece de pragul de un miliard de lei atunci când vine vorba de cifra de afaceri. Bilka Steel a crescut de la an la an: de la afaceri de 16,7 milioane de lei în 2008, până la 700 de milioane de lei în 2019, pentru ca apoi să treacă în clubul afacerilor care generează peste un miliard de lei anual.
Cifra de afaceri de anul trecut, de 1,22 miliarde de lei, a fost cu 6% mai mare decât în anul precedent, 2022.
Profitul Bilka Steel s-a situat la 119 milioane de lei, fiind într-o scădere cu 28 față de 2022. Numărul angajaților raportat de companie anul trecut a fost de 592, în creștere cu 8% față de 2022.
Despre Bilka, pe scurt
Acționarul unic al Bilka Steel este Horațiu Mihai Țepeș.
Bilka este o companie 100% românească, specializată în producția și dezvoltarea de sisteme complete pentru acoperișuri (țiglă metalică, sistem pluvial și accesorii) pentru construcții rezidențiale și industriale. BILKA înregistrează vânzări record an de an. În primii 10 ani de activitate BILKA a acoperit peste 150.000 de case.
Fabrica BILKA este situată în Brașov și a fost înființată în 2007. În prezent, halele de producție și depozitare sunt localizate pe fosta platformă Tractorul și acoperă o suprafață de 45.000 mp.
Potrivit celor mai recente date, compania exportă, prin intermediul a peste 500 de distribuitori, în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda şi Ucraina.
Ambiții și mai mari
Anul trecut reprezentanții Bilka au anunțat că au făcut investiții de 35 milioane de euro pentru a finaliza fabrica de produse industriale, iar primele comenzi au fost deja livrate atât pentru proiecte din țară, cât și peste granițe.
Expansiunea pe piețele externe rămâne parte din strategia Bilka, planurile constând în deschiderea de fabrici în regiuni benefice din punct de vedere economic sau chiar achiziționarea unor active, au mai anunțat reprezentanții companiei. Exporturile Bilka au fost de 40 de milioane de euro în 2023.
Horațiu Țepeș declara pentru Ziarul Financiar că vrea să deschidă și o fabrică în afara României, nu doar să exporte produsele de la Brașov.
„Avem mai multe piste pentru a ieși cu o fabrică și în afară, sperăm ca planurile noastre să prindă contur în 2024. Pentru anul acesta, ne-am bugetat pentru export o cifră de 50 milioane de euro, iar per total firmă estimăm o creștere de 10% a valorii.”, a explicat Horaţiu Ţepeş pentru zf.ro.
Iar Horațiu Țepeș nu pare să se mulțumească doar cu o singură fabrică amplasată în afara României.
„Am ajuns lider de piață în România în 2012, la cinci ani de activitate. Eram într-o piață cu o concurență slabă, aș putea zice chiar blazată, iar provocarea a fost să ne consolidăm poziția în piață și tot ce am făcut în România trebuie să facem și în afară. Sunt grupuri care au ajuns la cifră de afaceri de 6-7 miliarde de euro cu 50-60 de fabrici. De ce nu am putea să o facem și noi? Mai mult mă ambiționează faptul că românii încă nu au făcut asta (extindere în străinătate – n. red.). Avem companii românești foarte bune, sănătoase, dar care nu au făcut asta”, a mai declarat acesta pentru Forbes.