Business News

Premierul și ministrul Finanțelor doresc anularea facilităților fiscale din mai multe domenii economice

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Guvernul analizează restructurarea sau chiar eliminarea facilităților din mai multe domenii economice, principalele vizate fiind construcțiile și IT. Decizia va fi luată însă după consultarea cu sectoarele vizate, promite premierul Marcel Ciolacu.

Măsurile au fost anunțate mai întâi de noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș. 

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. 

Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a declarat Boloș pentru Digi24. 

Reprezentantul Guvernului a evitat să avanseze un orizont de timp, mulțumindu-se doar să spună că propunerea de aplicare va fi una eșalonată. 

Creștere economică de 3%

Și premierul recunoaște că este necesar un dialog cu reprezentanții sectoarelor economice care beneficiază de facilități.

„Sunt ferm convins că împreună cu constructorii, cu IT-iștii, cu toți cei care au excepții vom avea un dialog și vom găsi soluția cea mai bună.

Am avut o creștere de 0,1% pe primul trimestru. Pentru prima oară în România, s-a datorat investițiilor. Eu nu pot acum să intru cu bocancii peste constructori, când ei au salvat România, cel puțin în trimestrul I, de intrarea în recesiune”, a spus Marcel Ciolacu.

Tăierile de facilități fiscale vor fi făcute totuși, în pofida unei creșteri economice prognozate să depășească 3%.

„Nu e o perioadă foarte ușoară să vii cu măsuri fiscale, niciodată în perioade de criză – cu toate că am început să o depășim, dar n-avem încă o creștere economică majoră. N-am intrat în recesiune, față de alte state europene și menținem trendul și de la Banca Mondială și de la FMI și de la Banca Națională, că vom închide cel puțin cu un 3% creștere economică”, a spus ulterior și premierul Marcel Ciolacu.

Posibile modificări și la cotele diferențiate de TVA

În pofida evitării recesiunii, premierul recunoaște că nu va fi o discuție ușoară cu reprezentanții domeniilor economice în care se dorește eliminarea sau limitarea facilitărților fiscale. 

„E foarte greu să intervii acum în mediul privat, mai ales fără să ai dialog. Trebuie să înțelegem foarte bine. Avem niște reforme de implementat. Mai ușor le spunem jaloane. În acele reforme avem și începerea să scoatem aceste excepții. Fiindcă nu mai creezi un climat concurențial. Excepțiile sunt într-un moment critic. Vin și sunt pe o perioadă determinată. Nu poate o excepție să devină regulă.

Facem o analiză, nu luăm decizii pripite, le discutăm în coaliție, discutăm cu specialiștii. Avem deja două rapoarte și de la FMI și de la Banca Mondială, avem un raport de țară, de la Comisie, care specifică aceste lucruri. Nu putem să ne facem mai deștepți decât tot mapamondul, că nu suntem”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a reclamat și faptul că, în pofida termenului de „cotă unică” de TVA, în realitate ea nu există, fiind diferențiată, în funcție de sectoarele de activitate

„Nu pot să nu văd că în toată Europa nu mai există cotă unică. A, că nu este pregătit statul? Întâi să se pregătească statul și  pe urmă venim cu o reformă în sistem. Aici sunt total de acord”, a mai spus premierul.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro