Business News

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ar putea fi modificat. Proiect legislativ

11 aprilie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Mai multe modificări ale impozitului pe veniturile microîntreprinderilor ar putea intra în curând în vigoare, propunerea legislativă primind deja avizul Consiliului Legislativ și pe cel al Consiliului Economic și Social din Senat.

 

Pe 14 martie 2023, un grup de nouă parlamentari neafiliați, majoritatea de la partidul Forța Dreptei, înregistra în Senat o „Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative pentru reducerea poverii fiscale”.

O mare parte dintre modificările propuse se referă la microîntreprinderi și la impozitul pe venituri aferent acestei categorii de afaceri.

Principalele modificări

Inițiatorii propun cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor de:

În prezent, conform Codului Fiscal, ele sunt de sunt:

O altă modificare se referă la cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariaţi se schimbă. Cotele de impozitare se vor aplica în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.

Pentru microîntreprinderile care au un salariat (şi care aplică o cotă de impozitare de 1%) al cărui raport de muncă încetează, condiţia referitoare la numărul de salariaţi se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiaşi trimestru este angajat un nou salariat.

Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat, în situaţia în care angajează un salariat, în scopul modificării cotelor de impozitare, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

Ieșirea din sistemul de impunere

Regulile de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului se schimbă și ele, astfel: dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită. În prezent, limita este de 500.000 euro.

Limita fiscală se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

Calculul şi plata impozitului pe profit de către microîntreprinderi se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Inechitate fiscală

Deși a anunțat în ultimii ani că nu va majora taxele și impozitele, în 2022 coaliția de guvernare a aprobat Ordonanța de Urgență prin care a crescut nivelul de taxare atât în cazul populației cât și al IMM-urilor.

„Interesul guvernului a fost să aducă fonduri suplimentare la buget, însă cu un preț foarte mare. Impactul bugetar era estimat la 1,19 miliarde în plus în 2022 și 10,5 miliarde lei suplimentar în 2023. Problema este că aceste măsuri nu aduc echitate fiscală”, argumentează inițiatorii nevoia schimbării.
În plus, un sondaj făcut în rândul oamenilor de afaceri arată că doar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea măsurii actuale, de 8%, de două ori mai mulți preferând să reinvestească profitul, pentru a beneficia de scutirile oferite de Codul Fiscal.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro