Întreținerea mașinii de serviciu: 6 pași necesari
În Articol
Mașina de serviciu este esențială pentru multe joburi, de la agenți de vânzări la tehnicieni sau șoferi. Spre deosebire de mașina ta, pe care o utilizezi pe distanțe și durate mai scurte, mașina de serviciu suportă o utilizare mult mai intensă. În plus, deseori depozitezi unelte sau alte lucruri în ea ori transporți încărcătură grea.
Ca să păstrezi mașina de serviciu în stare bună, trebuie să o întreții corect. Dacă ai grijă ca starea tuturor componentelor să rămână bună, șofezi prudent și nu forțezi autoturismul, atunci s-ar putea ca performanțele sale să se mențină ridicate. Întreținerea nu este greu de realizat, dacă știi care sunt pașii necesari.
1. Curăță mașina
Curățenia mașinii este necesară nu doar pentru menținerea unui aspect plăcut, ci și pentru că murdăria poate cauza probleme de funcționare. O mașină bună nu se va strica atât de ușor dacă o cureți regulat. Explorează gama noastră de autoturisme pentru a descoperi modele durabile și performante. Primul pas în întreținerea mașinii este, așadar, curățirea ei temeinică atât pe interior, cât și pe exterior. Nu te limita la canapele, bord și caroserie. Praful și alte particule se adună și la motor. Folosește doar substanțe prietenoase cu vopseaua și evită periile sau cârpele abrazive.
2. Verifică anvelopele
Al doilea pas pe care trebuie să-l faci în întreținerea mașinii este verificarea anvelopelor. Ele sunt singurele piese care intră în contact cu carosabilul, astfel că suportă forțe mari, frecare și șocuri. Uzura cauciucurilor afectează manevrabilitatea autoturismului și distanța de frânare. De asemenea, predispune la explozie. Așadar, inspectarea atentă a anvelopelor este esențială pentru siguranța ta.
Măsoară adâncimea canelurilor și caută fisuri sau rupturi. Dacă acestea există, mergi la un service, pentru ca un specialist să-ți spună dacă este cazul să le schimbi sau nu. Nu uita să verifici presiunea din anvelope. Ele pierd aer cu timpul, fapt care afectează aderența și crește consumul de combustibil.
3. Schimbă uleiul, dacă este cazul
Motorul funcționează bine dacă are o cantitate optimă de ulei și dacă acesta este în stare bună. Nivelul optim de ulei este trecut în cartea tehnică. Tot acolo poți vedea intervalul la care ar trebui să-l înlocuiești. În general, se recomandă schimbarea la 8000-11000 km, dar unele uleiuri sintetice rezistă până la 24000 km. Dacă îl schimbi singur, trebuie să știi ce ulei este potrivit pentru mașina ta. Trebuie să ții cont de 3 caracteristici ale uleiului:
- Vâscozitatea;
- compoziția sintetică sau non-sintetică;
- rulajul mașinii.
4. Inspectează celelalte fluide
Pe lângă uleiul de motor, autoturismul are nevoie și de alte fluide pentru a funcționa optim:
- Lichidul servodirecției;
- fluidul de transmisie;
- lichidul de frânare;
- lichidul de răcire.
Dacă observi scurgeri, mergi cât mai repede la service, pentru că acestea pot afecta sever mașina.
5. Curăță și testează luminile
Mașina de serviciu trebuie să înfrunte condiții meteo diverse, de la precipitații abundente la ceață. Luminile sunt importante pentru asigurarea vizibilității mașinii, dar și pentru capacitatea ta de a observa obstacolele de pe drum. Verifică fiecare bec și curăță-l, pentru că acumularea de murdărie poate limita luminozitatea. Schimbă becurile stricate, dacă există. Acestea te pun în pericol și riști și o amendă.
6. Testează ștergătoarele
Ștergătoarele sunt accesorii auto care trebuie să funcționeze impecabil când pleci la drum. Precipitațiile limitează mult vizibilitatea, iar dacă ștergătoarele nu funcționează bine, riscul de accidente crește. Zonele care rămân neșterse și dârele indică o funcționare defectuoasă. Curăță ștergătoarele și, dacă problema nu se remediază, schimbă-le. Chiar dacă nu se anunță ploaie sau ninsoare, ai nevoie de ștergătoare și pentru curățarea parbrizului de praf ori insecte.
Întreținerea mașinii de serviciu presupune 6 pași. Urmează-i pe toți pentru ca autoturismul pe care îl folosești la serviciu să nu-ți facă probleme.