Cum să amenajezi o bucătărie comercială în 3 pași simpli
În Articol
Fie că îți deschizi primul restaurant sau îți extinzi un lanț de restaurante, amenajarea bucătăriei comerciale este o sarcină importantă. Acest spațiu trebuie organizat strategic, astfel încât să permită maximizarea performanței și eficienței personalului.
Există o mulțime de factori pe care trebuie să-i iei în considerare, de la zonele de pregătire ale preparatelor la spațiul de depozitare, de la funcționalitate și randament la partea estetică. Citește în continuare și descoperă în linii mari cum amenajezi o bucătărie comercială!
1. Utilizează tehnologia pentru a obține un avantaj competitiv
Înainte să începi demararea lucrărilor de amenajare, poți adopta un instrument de gestionare a bucătăriei pentru a eficientiza toate procesele operaționale. Un program de gestiune al restaurantului este esențial pentru a menține un avantaj competitiv, precum și pentru a asigura satisfacția clienților. Dacă implementezi un astfel de sistem încă de la început, angajații tăi se pot familiariza cu interfața și modul de funcționare ale acestuia, iar când deschizi restaurantul, serviciile oferite clienților pot fi mai bune decât de obicei.
Bucătăria se poate transforma rapid într-un spațiu haotic, mai ales în sezonul cald, în zilele de sărbătoare sau la orele cinei. Un software de management facilitează comunicarea între bucătari, ospătari, administratori și, implicit, furnizori. Este recomandat să deții un sistem eficient de gestiune, deoarece te poate ajuta să-ți atingi obiectivele financiare și de performanță, să reduci risipa alimentară, să crești numărul de clienți, comenzi și, totodată, profitul restaurantului.
2. Ia măsurători și stabilește zonele de lucru
Atunci când creezi designul bucătăriei, stabilești bugetul și termenele, este important să înțelegi cât mai bine care este suprafața spațiului destinat pregătirii mâncării, de la ușile de acces, la instalațiile sanitare, ferestre și prize electrice. Acest lucru te va ajuta să stabilești zonele de lucru.
O bucătărie comercială include următoarele spații:
Secțiunea de curățare și spălare
Aici se regăsesc dispozitive și obiecte precum chiuvete, mașini de spălat vase, suporturi de uscare etc. Această secțiune a bucătăriei ar trebui să fie amplasată în apropierea intrării în bucătărie, astfel încât ospătarii să poată lăsa rapid farfuriile murdare, dar și în apropierea zonei de depozitare, astfel încât bucătarii să poată găsi ușor vase curate.
Zona de depozitare
Aceasta poate fi împărțită în depozitare non-alimentară, depozitare la rece (pentru carne, produse lactate, legume, produse congelate etc.) și depozitare în condiții uscate (pentru făinoase, condimente, ulei etc). Zona de depozitare a produselor non-alimentare poate fi împărțită în continuare într-o secțiune pentru produsele de unică folosință, o zonă pentru articolele de curățenie și una pentru vasele curate din zona de curățare/spălare.
Zona de pregătire a mâncării
Zona de pregătire a alimentelor are chiuvete pentru spălarea ingredientelor, locuri de tăiere și de amestecare. Amplasarea acestei secțiuni în apropierea zonei de depozitare le permite bucătarilor să ajungă imediat la mâncăruri proaspete, să pregătească farfurii și să le mute rapid în zona de gătit.
Secțiune de gătit
Aici se gătește toată mâncarea care urmează să fie servită clienților. Această secțiune poate și împărțită în subsecțiuni, precum un loc de coacere, unul de grătar și unul de prăjire. Zona trebuie să fie aproape de secțiunea de servire.
Zona de servire a preparatelor
De aici ospătarii ridică mâncărurile pentru a le duce clienților. Această zonă trebuie să fie amplasată chiar în partea din față a bucătăriei, imediat după cea de gătire a felurilor de mâncare, pentru a scurta distanța dintre preparatele terminate și clienți.
3. Alege și montează echipamentele necesare
O altă sarcină din amenajarea unei bucătării comerciale este alegerea și cumpărarea echipamentelor necesare. Iată câteva articole pe care le poți lua în considerare:
- frigidere, congelatoare, mașini de gheață, vitrine frigorifice;
- tocător pentru alimente, mixere, feliatoare, blendere;
- cuptoare, plite, grătare;
- cafetiere, storcătoare, ceainice;
- rafturi de bucătărie, blaturi, dulapuri;
- mașini de spălat vase.
Această listă nu este completă, ea poate fi adaptată în funcție de nevoile restaurantului tău. Echipamentul pe care îl alegi are un impact considerabil asupra design-ului, dar și eficienței bucătăriei.
Așadar, amenajarea unei bucătării comerciale este o sarcină provocatoare, dar dacă ții cont de sfaturile de mai sus, te poți bucura de un spațiu proiectat strategic, care poate îmbunătăți munca personalului din restaurant. Informează-te despre soluțiile digitale pe care le ai la îndemână și integrează-le pe cele potrivite afacerii tale!