Business News

Ce s-a schimbat în modul în care se completează declarația anuală 101 (D101). Au apărut două formulare pentru D101

13 martie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Prevederile se aplică pentru declararea impozitului pe profit anual datorat începând cu anul fiscal 2022. Practic, firmele care fac parte dintr-un grup de societăți vor avea un formular diferit față de companiile care nu fac parte dintr-un holding fiscal.

Prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală 310/2023 care a fost publicat în Monitorul Oficial se introduc noi reguli în privind declararea impozitului pe profitul anului 2022. Documentul prevede atât introducerea declarației 101 consolidate, cât și modificarea formularului și a regulilor de completare pentru declarația 101 normală.

Prin Legea nr.296/2020 au fost aduse modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Au fost stabilite reguli privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit. Prevederile prezentului ordin se aplica pentru declararea impozitului pe profit anual datorat începând cu anul fiscal 2022.

Noile reglementari (publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 201 din 10 martie 2023) stabilesc condițiile privind constituirea, modificarea și desființarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum si reguli privind impozitarea grupului fiscal.

Ce înseamnă grup fiscal

Noțiunea de „grup fiscal” în domeniul impozitului pe profit este introdus prin Legea nr. 296/2020 și se constituie din cel puțin două dintre următoarele entități, denumite in continuare membri:

o persoană juridica romana/persoana juridică cu sediul social în România înființata potrivit legislației europene și una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in România înființate potrivit legislației europene la care aceasta deține, în mod direct sau indirect, cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;

cel puțin doua persoane juridice romane deținute, in mod direct sau indirect, în proporție de cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informații;

cel puțin o persoana juridică română deținută, în mod direct sau indirect, în proporție de cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informații si sediul permanent/sediul permanent desemnat din România al acestei persoane juridice străine.

Noțiunea de „persoana juridică responsabilă” reprezintă persoana juridica romana/persoana juridică cu sediul social in România înființată potrivit legislației europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declarației de impozit pe profit și efectuarea plății impozitului pe profit în numele grupului.

Concret, modul de aplicare a noilor prevederi legate de D101

Practic, începând din 2023 există două declarații anuale de impozit pe profit, după cum urmează:

Formulare noi

În Ordinul 301 s-au introdus noi modele de formulare pentru D101. Aceste formulare pot fi consultate aici.

S-a introdus:

Principalele prevederi

Recomandări ANAF, legate de modul de completare

Formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit” se modifica si se completează după cum urmează, în baza recomandărilor reprezentanților ANAF:

În cazul membrilor unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit se vor avea in vedere următoarele:

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro