Corporațiile din România, printre firmele vizate de modificările din Formularul 224, documentul prin care se raportează salariile din străinătate ale muncitorilor care lucrează intern
De la data de 1 februarie s-au introdus noi prevederi privind completarea Formularului 224 – Declarație privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România. Măsura vizează, printre altele, și modul în care sunt plătiți salariații români de corporații.
Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 231/2023 privind modificarea și completarea anexei nr. 5 la Ordinul președintelui ANAF nr. 3.780/2017 s-a aprobat pentru aprobarea un nou model al conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 179 din 2 martie 2023.
Actul normativ vizează modificarea formularului 224 Declarație privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România.
„După cum se știe, această declarație se depune de către persoanele fizice care își desfășoară activitatea în România, obțin venituri sub formă de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România. Însă, aceste societăți datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor, potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, şi care nu au încheiat cu angajatorul un acord referitor la obligația declarării și plății contribuțiilor sociale obligatorii”, explică Marcel Vulpoi, expert contabil, pentru CECCAR Business Magazine.
Ce s-a modificat
Se modifică modelul și conținutul formularului 224 astfel:
- În dreptul secțiunii III din formular a fost prevăzut un rând nou pentru evidențierea sumei reprezentând contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive, deductibilă din venitul net din salarii, potrivit legii.
Totodată, au fost actualizate, în mod corespunzător, instrucțiunile de completare a formularului.
Noul formular se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2023.
Explicații
Prin Legea nr. 34/2023 au fost aduse modificări și completări Codului fiscal în ceea ce privește modul de determinare a venitului bază de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
Astfel, se deduc din venitul net din salarii, realizat la locul unde se află funcția de bază, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313.
Totodată, se deduce și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual.
Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa, în limita aceluiași plafon, indiferent de numărul de persoane.