Compartimentarea unui birou open-space: 4 idei practice
În Articol
Biroul de acasă rămâne o necesitate, chiar dacă activitatea de la muncă își poate relua cursul obișnuit din trecut. Indiferent că lucrezi în regim remote în continuare, sau compania ta optează pentru conceptul hibrid, ai nevoie de un spațiu amenajat potrivit pentru muncă.
Biroul open space de acasă sau dintr-un spațiu de coworking poate să îți pună probleme, precum distragerea de la activitatea ta și imposibilitatea de a te concentra dacă și restul familiei împarte același spațiu cu tine.
Așadar, compartimentarea biroului este o soluție potrivită, care poate fi efectuată prin câteva metode practice și creative. Iată care sunt acestea:
1.Perete de compartimentare
O încăpere de dimensiuni generoase, transformată într-un birou, poate fi compartimentată cu ajutorul pereților falși, care implică un efort redus și pot fi instalați fără prea mult deranj.
Plăcile de gips carton sunt recomandate pentru acest tip de compartimentare, deoarece nu implică pierderi mari de spațiu, sunt rezistente la umezeală și au o greutate de până la 4 ori mai mică decât un perete de zidărie. Verifică ofertele într-un magazin de încredere, precum Mathaus. Poți găsi la ei plăci de gips carton (sau cum se mai numește popular: rigips) potrivite nevoilor tale.
Dacă îți dorești să izolezi fonic spațiul este necesar să optezi și pentru un material izolator, precum vata minerală, care se instalează între plăcile de gips carton ale peretelui de compartimentare.
2. Corpuri de mobilier separatoare
O altă opțiune prin care poți compartimenta biroul open space este folosirea corpurilor de mobilier. Însă această metodă va separa spațiul doar vizual, și nu va izola fonic.
Acestea pot fi biblioteci cu rafturi pe care poți așeza cărți, plante și alte obiecte care ajută la crearea senzației de separare a spațiului. Fie că optezi pentru cele înalte, până în tavan, sau pentru dimensiuni reduse și chiar mai multe corpuri lipite, trebuie să le alegi în funcție de stilul de amenajare al încăperii.
În spațiile de coworking este mai ușor să compartimentezi zonele în funcție de activități, deoarece decorul acestora permite o abordare „office”, în vreme ce acasă trebuie să păstrezi senzația de confort și un decor primitor.
3. Paravane pliabile
O opțiune precum paravanele pliabile este potrivită pentru locuința în care vrei să păstrezi un accent rustic al decorului sau unul boem. Acestea nu vor crea senzația clasică de birou, în care spațiul arată aproape steril și nu se potrivește amenajării dintr-o casă.
De asemenea, paravanele nu necesită modificări aduse pereților, deoarece au mai mult un rol vizual, de a separa zona biroului de restul încăperii. În cazul spațiilor în plan deschis acestea vor oferi senzația de intimitate, dacă și partenerul de viață lucrează de acasă și vrei să te bucuri de propriul birou.
4. Paravane din sticlă
Acestea se potrivesc în mod special spațiilor de birouri clasice sau celor de coworking, deoarece creează un decor specific birourilor clasice. De asemenea, pentru a încuraja păstrarea măsurilor de siguranță sanitară, acestea pot fi instalate cu succes într-un birou obișnuit.
Dacă înainte de pandemie planul open space era preferat de majoritatea companiilor este posibil ca acum să se revină la instalarea unor panouri de compartimentare tocmai pentru a păstra câteva reguli esențiale sănătății angajaților.
Compartimentarea biroului, fie că este vorba despre spațiul de lucru principal, sau cel de acasă, ajută la concentrare și productivitate, în special dacă simți că ai nevoie de intimitate și liniște. Alege produsele potrivite nevoilor tale și optează pentru izolarea fonică acolo unde este posibil.