Decorarea spațiului de birouri: 5 idei simplu de pus în practică
În Articol
Un mediu de lucru plăcut și pozitiv contribuie la creșterea productivității și ne oferă motivația de care avem nevoie pe tot parcursul zilei. Dacă în urmă cu mai mulți ani, în zona corporatistă, se punea accent doar pe necesitate și funcționalitate, iată că în prezent decorarea spațiului de birouri a devenit foarte importantă. Designul influențează atât eficiența, cât și calitatea muncii, iar un loc amenajat cu atenție la detalii duce la o stare de spirit mai bună, la coeziune, socializare și entuziasm. Fără dubiu, condițiile de lucru excelente sunt premisa unei evoluții valoroase pe termen lung. Iată, așadar, câteva idei simplu de pus în practică pentru decorarea biroului:
Condimentează spațiul cu puțină culoare
În general, interioarele companiilor tind să fie simple și monotone. Aproape peste tot sunt aceleași nuanțe de alb, negru și gri. Însă, pentru o atmosferă benefică din punct de vedere emoțional, psihic și social este necesar să integrezi în decor și puțină culoare. Poate fi vorba despre câteva rafturi vesele, opere de artă, diferite accesorii pentru birou ori suporturi pentru creioane și pixuri. Chiar și un mobilier în nuanțe vii poate elimina atmosfera apăsătoare dintr-un spațiu de birouri.
Folosește decorațiuni nonconformiste
Într-un mediu de lucru nonconformist unde predomină confortul, relaxarea și sentimentul de libertate se vor obține întotdeauna rezultate optime. Atunci când decorul contribuie la eliminarea stresului, oamenii se vor simți mai bine și vor munci cu drag. Din acest motiv sunt preferate decorațiunile neconvenționale, în special într-un domeniu în care angajații trebuie să fie creativi și să gândească out of the box. Așadar, pot fi luate în calcul picturile hazlii, oglinzile, pozele alb-negru sau polițele montate pe pereți astfel încât să dea impresia unui joc de linii. Câteva cutii din lemn pentru băuturi pot fi o opțiune extraordinară, mai ales că pot fi păstrate aici sticlele cu șampanie numai bune de deschis pe măsură ce sunt atinse anumite obiective.
Personalizează spațiul cu mai multe citate motivaționale
În ultima vreme se observă un adevărat trend în acest sens. Citatele motivaționale sau textele inspiraționale influențează capacitatea de concentrare a oamenilor. Astfel, pot fi puse pe pereți tablouri cu diferite mesaje, postere, stickere orice alte elemente care transmit un lucru pozitiv. Tablele de scris pot fi o varianta inedită de decor, mai ales că multe dintre citatele menționate aici pot fi diferite în fiecare zi.
Pune rafturi pentru cărți
La birou, oamenii stau ore în șir cu ochii într-un monitor. Uneori, este indicat să ia o pauză și să se relaxeze pentru a putea reveni la sarcinile lor cu un tonus mai bun. Câteva rafturi amplasate în anumite zone pot contribui atât la decorarea spațiului de birouri și crearea unui mediu de lucru productiv, cât și la starea angajaților. Pot fi așezate în această minibibliotecă tot felul de cărți de dezvoltare personală sau alte volume care nu au nicio legătură cu domeniul profesional.
Integrează plantele în decor
Una dintre cele mai simple idei de decorare a biroului este folosirea plantelor artificiale sau naturale. Prezența acestora nu ține doar de partea estetică; ea are legătură și cu îmbunătățirea capacității de concentrare sau cu diminuarea stresului. În cazul plantelor naturale, beneficiile sunt mult mai însemnate deoarece purifică aerul din interior și ajută la reglarea temperaturii.
Spațiile de birouri nu trebuie să fie sobre și lipsite de personalitate, ci vesele, armonioase și relaxante. În acest fel, mediul de lucru le va putea induce oamenilor o stare de optimism și energie, aspect care, în timp, va avea un impact semnificativ asupra productivității.