Business News

Ce șanse mai sunt ca profitul din monedele virtuale să nu fie taxat

28 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Inclus în legea pentru aprobarea ordonanței privind amnistia fiscală (OUG 107/2024), amendamentul privind scutirea de impozit a câștigurilor din criptomonede include un singur paragraf: „Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”.

Aprobată de Parlament

Legea a fost votată de Parlament, trimisă spre promulgare și contestată de președintele Iohannis la Curtea Constituțională, constestația vizând însă un alt amendament, referitor la anularea obligațiillor fiscale pentru Institutului Teologic Baptist din București.

Care ar putea fi, în cele din urmă, soarta impozitului pe câștigurile din criptomonede? Consultantul fiscal Loredana Mihăilă este de părere că statul nu trebuie să scutească de la impozitare câștigurile din criptomonede, deoarece se creează o discriminare în raport cu alte forme de venit.

”În plus, astfel de scutiri ar trebui să fie măsuri de încurajare a unor domenii care au un aport net la PIB, așa încât ceea ce statul pierde pe o parte, prin neimpozitare, câștigă din altă parte, prin faptul că acel domeniu se dezvoltă, o dezvoltare durabilă. Piața criptomonedelor este extrem de volatilă”, a declarat aceasta pentru termene.ro.

De regulă însă, în cazul legilor retrimise în Parlament, aleșii refac doar acele aspecte contestate de președinție. Totodată, au fost cazuri în care legile au rămas neschimbate și au fost retrimise la promulgare. ”Prin urmare, este puțin probabil ca amendamentul referitor la câștigul din criptomonede să sufere vreo modificare. Desigur există argumentul că statul are nevoie de bani la buget așa încât se va uita mai atent la orice formă de venit. Însă, cum în Guvern și Parlament vedem, predominant, aceleași figuri ca înainte de alegeri, e greu de crezut că se schimba ceva”, a comentat pentru termene.ro un avocat.

Miza de câteva sute de milioane de lei

Potrivit Loredanei Mihăilă, impozitul pentru câștigurile din criptomonede se aplică atunci când monedele virtuale sunt convertite într-o monedă clasică sau în bunuri și servicii (posesorul achiziționează un anumit bun folosind criptomonede) și se consideră că profitul este marcat și câștigul (dacă există) poate fi impozitat.

Anul trecut, câștigurile din monedă virtuală declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost de 712 milioane de lei, ceea ce înseamnă că statul a obținut din impozit ușor peste 70 de milioane de lei.

Suma declarată în 2023 la Fisc de posesorii de criptomonede a fost în scădere accentuată față de anii anteriori, acest trend fiind unul dintre argumentele folosit de inițiatorul amendamentului referitor la criptomonede pentru a include prevederea în actul normativ. Mai precis, acesta a sugerat că scutirea de impozit ar putea determina posesorii de criptomonede să scoată la iveală aceste câștiguri.

Ce spune legislația actuală

Normele în vigoare prevăd că persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Potrivit informațiilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, câștigurile din criptomonede se impozitează cu 10%, procentul fiind aplicat la profitul obținut, respectiv diferența dintre prețul de vânzare și cel de achiziție. Nu se impozitează tranzacțiile mai mici de 200 de lei, cu condiția ca totalul câștigurilor dintr-un an fiscal să nu depășească 600 de lei.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independete (inclusiv criptomonede) datorează totodată contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară. La calcularea sumelor provenite din activități independente se iau în calcul și veniturole din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii.

Estimările jucătorilor relevanți pe de piața tranzacțiilor cripto indică un volum de trazacții cu criptomonede de peste 5 miliarde de euro, anual.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro