Business News

Analistul economic Bogdan Glăvan nu crede într-o majorare a TVA înainte de alegerile prezidențiale. Se amână scadența

25 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Analiștii economici nu se așteaptă la minuni de pe urma Programului de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități, fiind de părere că abia după viitoarele alegeri prezidențiale guvernanții își vor asuma măsurile dure. Până atunci vor strânge cureaua, prin reducerea cheltuielilor, inclusiv înghețarea salariilor, după care spre a doua parte a anului 2025 este foarte probabil să asistăm la ceva majorări de taxe.

Pe de altă parte, nu este exclus nici ca noul Guvern să urmeze Planul Fiscal de reducere a deficitului pe 7 ani, agreat de UE, care prevede eliminarea unor facilități fiscale pentru domenii precum construcțiile sau agricultura.

Majorări ușoare de taxe

Analistul Bogdan Glăvan spune că până la alegerile prezidențiale de anul viitor nu se așteaptă să se întâmple ceva spectaculos în plan fiscal. Să nu uităm, printre marile îngrijorări ale oamenilor de afaceri legat de anul 2025 se află și majorarea TVA, în piață fiind vehiculate mai multe variante, cum ar fi 21% sau 23%.

Glăvan este de părere, însă, că guvernanții mai degrabă se vor ține de planul fiscal pe șapte ani trimis la Bruxelles. Așa că este foarte posibil ca măcar pentru o vreme să se ferească să recurgă la măsuri nepopuliste.

„Eu rămân optimist, dacă se poate numi optimism, în sensul că nu cred într-o majorarea a TVA, nu pentru că n-ar fi cea mai eficientă măsură de a aduna bani la buget, evident că este cea mai eficientă,  dar este și cea mai urâtă” spune acesta.

Măsurile aplicate sunt cele din planul de șapte ani pentru reducerea deficitului

„În consecință, având în vedere contextul actual, nu cred că Guvernul va recurge la așa ceva, dar cred că va face mai degrabă ce a scris în planul pe șapte ani trimis la Bruxelles, adică va merge mai departe cu eliminarea facilităților fiscale, de la IT, la construcții și agricultură. Să vedem, însă, că deocamdată curge numai lapte și miere. Eu nu mă aștept să se întâmple lucruri spectaculoase în acest interval de timp, până la alegerile prezidențiale. Mai degrabă va fi pastila aceasta amară, vor îngheța salarii, nu știu cu pensiile ce se va întâmpla, ca să încerce să mai cumpere un pic de timp”, a declarat pentru Termene.ro Bogdan Glăvan.

Mai simplu spus, după câte se pare, guvernanții vor merge mai mult pe partea de strâns cureaua la cheltuieli și majorat ușor niște taxe, până după alegeri, cel puțin.

De altfel, au și apărut primele decizii în acest sens: de la 1 ianuarie 2025, taxele și impozitele locale se vor majora cu circa 10%, măsură anunțată de autoritățile din mai multe localități, inclusiv Bucureștiul fiind pe listă.

Măsuri adresate antreprenorilor

Iată care sunt principalele 10 măsuri din programul de guvernare al acoaliției PSD-PNL-UDMR-minorități adresate firmelor:

  1. Simplificarea implementării facilităților fiscale pentru cercetare-dezvoltare: Clarificarea modului de aplicare și corelarea cu impozitul minim global, facilitând accesul companiilor la beneficii fiscale.
  2. Scheme de ajutor de stat competitive: Alocarea a 10 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în industrii de înaltă tehnologie, inclusiv auto, chimică, farmaceutică și alimentară.
  3. Sprijinirea investițiilor tehnologice: Automatizarea, robotizarea, digitalizarea proceselor și transformarea digitală în sectoare precum agricultură și energie, ajutând firmele să devină mai eficiente.
  4. Reducerea poverii fiscale pe muncă: Reducerea graduală a taxelor și impozitelor pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în special pentru salarii mici și familii cu copii, scutind astfel companiile de cheltuieli suplimentare.
  5. Extinderea IMM Invest: Încurajarea creditării pentru IMM-uri și sectoarele industriale strategice, facilitând accesul acestora la finanțare.
  6. Crearea de scheme pentru investiții greenfield: Subvenții de până la 25% din valoarea investițiilor în industria prelucrătoare, creând locuri de muncă bine plătite.
  7. Dezvoltarea pieței de capital: Sprijinirea IMM-urilor pentru listarea pe Bursa de Valori București și finanțarea prin fonduri europene, diversificând sursele de finanțare disponibile.
  8. Stimularea inovației în companii: Creșterea deducerilor fiscale pentru cercetare-dezvoltare la 200% în 5 ani și acordarea de credite fiscale pentru investiții în acest domeniu.
  9. Transformare digitală pentru IMM-uri: Finanțare de 36 milioane de euro din PNRR pentru digitalizarea a cel puțin 2.000 de IMM-uri, îmbunătățindu-le competențele digitale și eficiența operațională.
  10. Debirocratizare și digitalizare: Simplificarea procesului de raportare și reducerea numărului de documente necesare cu cel puțin 20%, prin digitalizarea completă a procedurilor, reducând astfel costurile administrative pentru firme.

Aceste măsuri au urma să contribuie la creșterea competitivității firmelor, facilitând investițiile, inovarea și adaptarea la noile tehnologii.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro