Business News

Esența zilei, 20 decembrie. Legea care scutește de impozit câștigurile din criptomonede – contestată de Iohannis la Curtea Constituțională

20 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel în șase state din ECE printre care și România

Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat creșteri importante ale înmatriculărilor de astfel de vehicule.

Conform raportului ACEA, țările europene cu creșteri majore ale înmatriculărilor de mașini alimentate cu motorină sunt Estonia (+41,7%), Lituania (+22,9%), Bulgaria (+18,6%), România (+17,1%), Slovenia (+15,1%) și Ungaria (+12,6), scrie Economica.net.

Legea care scutește de impozit câștigurile din criptomonede – contestată de Iohannis la Curtea Constituțională

O lege aprobată de Parlament în noiembrie și care printre alte măsuri prevede și scutirea de impozit, până la 31 iulie 2025, a câștigurilor obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede, a fost contestată acum de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, scrie Profit.ro.
Chiar dacă motivul contestării este doar un amendament intorodus la lege de către UDMR pentru a scapa Institutul Teologic Baptist din București de plata unei decizii de impunere emisă de ANAF, toată legea rămâne în suspensie până la pronunțarea Curții, subliniază publicația citată.

Când investești în imobiliare? Expert: dobânzi mai mici la credite nu vor fi prea curând

Ofertele de credite cu dobândă fixă sunt mai avantantajoase decât cele cu rate variabile, iar acest lucru ar putea să dureze mulți ani de acum încolo, având în vedere inflația de care România încă nu „s-a tratat”.

Totodată, având în vedere că trecem printr-o perioadă incertă din punct de vedere economic, dobânzile fixe actuale, care încep de la valori de 4,9%, sunt cele mai bune oferte pe care le pot accesa românii, consideră analistul financiar Irina Chițu, scrie Wall-Steet.ro. Conform expertei, este puțin probabil ca băncile să vină pe piață cu dobânzi mai mici perioada viitoare, dar specialista spune că cel mai bun moment în care să cumperi o casă „e atunci când ai nevoie de ea”, nu când primești cu un semnal de la piață.

Coaliția vrea impozitarea progresivă a averilor mari

Coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și minorități, care negociază formarea guvernului, dar din care PSD a anunțat joi că se retrage, a propus impozitarea progresivă a marilor averi. Măsura a fost inclusă în programul de guvernare aflat în lucru, scrie Hotnews.ro.

Ce spun experții în fiscalitate? Potrivit acestora, nu există momentan niciun alt detaliu cu privire la ce înseamnă „marile averi” (de la ce sumă o avere este considerată „mare”), la treptele de impozitare sau la câți bani s-ar strânge la buget prin aplicarea acestei măsuri, mai scrie publicația citată.

Investitorii s-au refugiat în aur. Ce perspective are metalul prețios în 2025

Aurul are o creştere de circa 26% până acum în acest an, fiind pe cale să marcheze cea mai bună performanţă anuală din 2010, în esenţă pe fondul reducerii ratelor dobânzilor de către banca centrală a Statelor Unite şi a amplificării tensiunilor geopolitice, ce i-au determinat pe investitori să se îndrepte către activul tradiţional de refugiu.

Analiştii cred că există premise ca metalul galben, care ieri în prima parte a zilei se tranzacţiona în jurul cotaţiei de 2.610 dolari pe uncie, să îşi continue creşterea anul viitor, în condiţiile în care unele bănci centrale vor continua apeleze la aur pentru a-şi diversifica rezervele, activele purtătoare de dobândă îşi vor pierde din atractivitate, iar câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Donald Trump aduce o anumită incertitudine asupra comerţului global, scrie Bursa.ro.

DOCUMENT „Ordonanța trenuleț” – salarii și angajări înghețate

„Ordonanța trenuleț”, prin care este pregătită Legea bugetului de stat pentru anul viitor, menține salariile la nivelul lunii decembrie 2024 și îngheață angajările, scrie Profit.ro care prezintă totodată draftul actului normativ.De asemenea, proiectul stabilește că munca peste programul de lucru dar și cea în zilele de odihnă sau sărbătorilor legale, se vor compensa numai cu recuperarea timpului liber.
Un alt articol prevede ca instituțiile publice să nu acorde personalului bilete de valoare (de exemplu tichetele de masă), cu excepția tichetelor de creșă.Ordonanța prevede și înghețarea angajărilor începând cu 1 ianuarie 2025. Totuși, nu se aplică posturilor unice vacante.
Vine FMI? Economia României crește și în 2025, dar mult sub potențial, cred analiștii ING. „Pâinea și cuțitul” rămân la BNR

Politica monetară și țintirea inflației, ambele atribute ale Băncii Naționale a României (BNR), vor rămâne și în 2025 în centrul atenției, consideră analiștii ING Bank, potrivit cărora economia va crește și la anul, însă mult sub potențial, iar țara noastră va reuși să își mențină nivelul „investment grade”, arată Economica.net.

” Am revizuit recent prognoza noastră de creștere a PIB pentru 2024 de la 1,3% la 1%. În ciuda incertitudinii generate de contextul electoral actual, anticipăm în continuare o accelerare a creșterii PIB până la 2,6% anul viitor. Continuăm să considerăm că deficitul bugetar se va situa la 8,0% în 2024 și la 7,0% în 2025, în ambele cazuri existând riscuri de creștere”, arată Valentin Tătaru, economist șef ING Bank, în ultimul său buletin macroeconomic despre România.

Datele pe care va fi construit bugetul pe 2025: Prognoza CNSP de iarnă. Schimbarea structurii economiei

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat prognoza oficială de iarnă – principalii indicatori pe baza cărora se va realiza bugetul pe anul 2025. Aceasta indică un avans de 2,5% din PIB a economiei anul viitor. CNSP a revizuit totodată și estimarea de creștere pentru acest an – la 1% din PIB, de la 2,8% estimarea din toamnă.

Prognoza de creștere pentru 2025 are la bază ipoteza unui avans de 2,5% a consumului privat și o creștere de 5,9% a formării brute de capital fix (investiții publice și private) și un avans de 0,4%, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Ca urmare a acestor evoluții, contribuțiile la creșterea reală ar urma să sufere modificări importante față de 2024:

Amnistia fiscală a adus la buget cât mizau Finanțele. Grad de soluționare – 95%

Amnistia fiscală a adus la bugetul statului 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro, o sumă în linie cu estimarea revizuită a Ministerului Finanțelor, de 5,5-6 miliarde de lei.

Suma obținută de stat din plata de datorii în cadrul amnistiei din acest an este de 4-5 ori mai mare față de amnistiile din 2015-2016 și 2020-2022, în contextul în care Ministerul Finanțelor s-a adresat acum unui număr mare de persoane, inclusiv persoane fizice, și a recurs chiar și la înștiințări trimise prin Poștă, pentru a informa datornicii că pot beneficia de amnistie.

Astfel, 1.47 milioane de datornici au fost informați că pot beneficia de amnistie, din care pentru 605.500 prin Spațiul Privat Virtual, iar 863.842 prin Poșta Română.

Informațiile privind rezultatele amnistiei, obținute de Profit.ro, sunt valabile la data de 16 decembrie, cu câteva zile înainte de termenul limită pentru soluționare, data de 19 decembrie. Termenul limită pentru solicitarea amnistiei a fost 25 noiembrie, dar termenul pentru soluționarea solicitărilor, emiterea certificatelor de atestare fiscală și plată, a fost extins până pe 19 decembrie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro