Business News

Curs de Guvernare | Analiza planului fiscal propus de guvern „Bizarerie și extaz. Pentru antreprenori și manageri”

18 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Obiectivul final al acestui plan este ca guvernul să revină sub ținta de deficit de 3% din PIB în 2031, conform normelor de control financiar impuse de Comisia Europeană.

Planul conține și măsurile concrete, care ar trebui să convingă Comisia Europeană că e fezabil.

„Voi începe, așadar, cu principalele observații asupra documentului care ar trebui să fie Biblia dezvoltării și echilibrului economic în următorii 7 ani, observații care vizează atât chestiuni de fezabilitate, cât și maniera în care documentul a fost conceput”, scrie autorul.

Mai departe, acest precizează că în opinia sa: „E șocantă dezvăluirea că guvernul se vede împrumutându-se în toți anii care vor urma până în 2031 la dobânzi de 6,9%, când în acest an de maximă presiune bugetară s-a împrumutat cu o medie de 6,6%! Adică, pe măsură ce urmează să scadă deficitul și inflația, crește riscul de neplată? Ce le spune guvernul piețelor: puteți cere dobânzi mai mari, că noi așa ne-am făcut calculele.Sau poate asta să însemne că guvernul își face socoteli pentru o inflație mai mare, pentru a avea un PIB nominal în lei mai mare?”.

Care mai sunt observațiile din editorial Curs de Guvernare le aflați aici.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro