Știrile zilei, 15 octombrie. Comisia Europeană suspendă o parte din plățile celei de a treia tranșe din PNRR. Taxarea pentru deșeurile din construcții ar trebui să crească
În Articol
- Azi e marți, 15 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Comisia Europeană suspendă o parte din plățile celei de a treia tranșe din PNRR
-
Prima maşină electrică produsă în serie în România
-
PIB-ul s-ar putea dubla în următorul deceniu
Economia României ar putea să se dubleze în următorii zece ani, iar PIB-ul să ajungă la valoarea de 700 de miliarde de euro, cu un ritm mediu de creștere de 3.0 – 3,5% pe an și o inflație medie similară. Una dintre condițiile pentru ca aceste estimări să se îndeplinească este absorbția și utilizarea eficientă, în următorii ani, a celor 28 de miliarde de euro disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, arată raportul ”30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING”, lansat astăzi de ING Bank România, anunță Profit.ro.
-
Taxa pentru deșeurile nereciclate din construcții ar trebui crescută semnificativ
Reglementările din domeniul construcțiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziția către economia circulară, recomandă Consiliul Concurenței în urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcții. În prezent, România are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, față de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%. Deși sectorul construcțiilor generează o cantitate mare de deșeuri periculoase, cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător, eliminarea prin depozitare este principala formă de gestionare a acestora, la ora actuală, neexistând norme tehnologice care să permită utilizarea materialelor reciclate în noile construcții, anunță Economica.net.
-
Analiza programelor PNNR
Croația, Slovacia și România sunt cele trei state din Europa Centrală și de Est care au atras cele mai multe fonduri alocate prin Mecanismul de Redresare și Rezilență al Comisiei Europene, anunță Curs de Guvernare. Fondurile alocate prin acest program trebuie cheltuite până la sfârșitul anului 2026, iar statele membre mai au la dispoziție doar doi ani să transmită cererile de plată pentru tranșele rămase. Situația la zi arată că România a primit 33,2% din fondurile alocate, ceea ce o plasează pe locul trei în rândul statelor ECE. Potrivit unui raport Unicredit, în rândul statelor ECE, Croația stă cel mai bine cu implementarea planului său național, primind deja 45,3% din fondurile alocate.
-
Studiu de fezabilitate pentru a identifica problemele turbinelor de la Porțile de Fier