Business News

Știrile zilei, 15 octombrie. Comisia Europeană suspendă o parte din plățile celei de a treia tranșe din PNRR. Taxarea pentru deșeurile din construcții ar trebui să crească

15 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a celor șase ținte și a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al programului NextGenerationEU, informează Executivul de la Bruxelles printr-un comunicat postat pe pagina sa oficială. Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme și a 17 investiții care vor genera schimbări pozitive pentru cetățenii și întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor, anunță Economica.net.
Reprezentanța Ford în România a anunțat că modelul complet electric E-Tourneo Courier va putea fi comandat începând cu luna noiembrie la un preț de bază, fără TVA, de 21.750 euro. Varianta pentru marfă, E-Transit Courier costă, tot fără TVA, minimum 24.800 de euro. Prețurile includ subvențiile din programul Rabla Plus. Este prima maşină full-electric produsă în serie în România. Versiunea electrică a Ford Tourneo Courier oferă o autonomie de până la 288 km. Designul noului E-Tourneo Courier este inspirat din cel al SUV-urilor, iar interiorul oferă spațiu major pentru pasageri precum și un un portbagaj (frunk) de 44 de litri pe lângă cel din spatele vehiculului, anunță Economica.net.

Economia României ar putea să se dubleze în următorii zece ani, iar PIB-ul să ajungă la valoarea de 700 de miliarde de euro, cu un ritm mediu de creștere de 3.0 – 3,5% pe an și o inflație medie similară. Una dintre condițiile pentru ca aceste estimări să se îndeplinească este absorbția și utilizarea eficientă, în următorii ani, a celor 28 de miliarde de euro disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, arată raportul ”30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING”, lansat astăzi de ING Bank România, anunță Profit.ro.

Reglementările din domeniul construcțiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziția către economia circulară, recomandă Consiliul Concurenței în urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcții. În prezent, România are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, față de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%. Deși sectorul construcțiilor generează o cantitate mare de deșeuri periculoase, cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător, eliminarea prin depozitare este principala formă de gestionare a acestora, la ora actuală, neexistând norme tehnologice care să permită utilizarea materialelor reciclate în noile construcții, anunță Economica.net.

Croația, Slovacia și România sunt cele trei state din Europa Centrală și de Est care au atras cele mai multe fonduri alocate prin Mecanismul de Redresare și Rezilență al Comisiei Europene, anunță Curs de Guvernare. Fondurile alocate prin acest program trebuie cheltuite până la sfârșitul anului 2026, iar statele membre mai au la dispoziție doar doi ani să transmită cererile de plată pentru tranșele rămase. Situația la zi arată că România a primit 33,2% din fondurile alocate, ceea ce o plasează pe locul trei în rândul statelor ECE. Potrivit unui raport Unicredit, în rândul statelor ECE, Croația stă cel mai bine cu implementarea planului său național, primind deja 45,3% din fondurile alocate.

Hidroelectrica cumpără un Studiu de Fezabilitate care să releve sursa problemelor la sistemul de reglaj al poziției paletelor rotoriului turbinei pentru hidroagregatele 1, 4 și 6 Kaplan ale CHE Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală a României și obiectiv strategic. Potrivit anunțului de licitație din SICAP, Hidroelectrica este dispusă să plătească 17 milioane lei pentru acest SF care se va întinde pe 18 luni. După identificarea problemelor, compania va trebuie să efectueze ample lucrări de reparații la aceste turbine, care pot merge până la înlocuirea de părți componente. În acest moment, Hidroelectrica nu știe cum să facă aceste lucrări de reparație și modernizare așa că a demontat aceste hidroagregate cu totul și a făcut reparații superficiale, însă problema nu a dispărut, conform Economedia.ro.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro