Business News

Profit.ro | Cramele și producătorii de vin din Republica Moldova și-au câștigat independența energetică față de Rusia

15 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Strategia politică a Republicii Moldovei de orientare a statului spre Vest este văzută prin prisma eforturilor antreprenorilor din domeniul viticol de a-și reduce dependența de gazul rusesc, relatează Financial Times, citat de Profit.ro.

Producătorii de vin – un sector important al economiei țării – au urmat exemplul și au început să instaleze panouri solare și să își izoleze instalațiile pentru a reduce consumul de energie.

Producătorul fondat de Stalin

Cricova, fondată în 1952 printr-un decret sovietic care poartă semnătura lui Iosif Stalin, este una dintre podgoriile care și-a redus costurile cu energia cu 25% după construirea de parcuri solare și îmbunătățirea izolației.

De asemenea, Cricova a retras de la expunerea publică colecția de vinuri a lui Vladimir Putin, formată din 607 sticle, pe care guvernul moldovean i-a oferit-o liderului rus cu ocazia vizitei acestuia în 2008, se precizează în articole de pe Profit.ro.

Independența energetică

Ministerul Energiei din Moldova estimează că anul trecut gospodăriile și întreprinderile și-au triplat sursele de energie regenerabilă, în special energia fotovoltaică

Pentru mai multe amănunte despre cum independența politică a Republicii Moldova este construită și pe baza independenței energetice față de Rusia puteți accesa articolul de pe Profit.ro.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro