Business News

Știrile zilei, 14 octombrie. Arieratele bugetare au crescut cu 18,6%. Analiza reducerilor de personal din industrie

14 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, care în România a preluat cu ceva ani în urmă Fabryo, a anunțat eliminarea a sute de locuri de muncă la nivel global. Compania industrială și tehnologică Thyssenkrupp din Germania, care are o firmă de vânzări în țara noastră, pregăteşte tăieri ”dure” de locuri de muncă. Grupul german Schaeffler, producător de componente auto, va face concedieri, ca parte a fuziunii cu producătorul de componente pentru vehicule electrice Vitesco. Care sunt cauzele și efectele și ce se întâmplă în România? Multe organizații iau în această perioadă măsuri la nivel internațional pentru a-și optimiza eficiența, iar România este afectată de aceste decizii, chiar dacă nu este principala țintă, spun specialiștii consultați de Economedia, iar principalele sectoare industriale care vor resimți efectele sunt cele care se bazau pe forța de muncă “competitivă”. “Competitivă”, adică mai ieftină decât în vestul Europei. Vorbim de industria prelucrătoare, industria auto, industria textilă, FMCG și electrocasnice, IT. Creșterea costurilor cu materia primă afectează de asemenea industria, precum și scăderea consumului. Există însă în continuare și investiții și extinderi în sector, anunță Economedia.ro.

Reglementările din domeniul construcțiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziția către economia circulară, recomandă Consiliul Concurenței în urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcții. În prezent, România are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, față de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%, anunță Profit.ro.

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane de lei, de la 465,5 milioane de lei în iulie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), transmite Agerpres. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 49,7%, de la 116,7 milioane de lei la 174,8 milioane lei, iar cele de peste 120 de zile au crescut cu 8,5%, de la 279,6 milioane de lei, în iulie 2024, la 303,5 milioane de lei în august 2024. Arieratele peste 360 de zile au înregistrat un avans de 6,6%, de la 69,2 milioane lei la 73,8 milioane lei, precizează Economedia.ro.

Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de hectare de natură în fiecare an, potrivit unui nou studiu realizat de ABN Amro. Această suprafață este echivalentă cu orașul Amsterdam înmulțit de 117 ori sau suprafața Bucureștiului înmulțită de 112 ori. Analiștii băncii olandeze au ales aceste trei produse pentru a exemplifica modul în care retailerii vor trebui începând de anul viitor să raporteze impactul produselor lor asupra biodiversității, conform noilor reglementări europene. Aceștia susțin că prețurile acestor produse ar trebui să crească, iar fondurile generate să fie folosite pentru a contracara pierderile de biodiversitate din lanțurile de producție, anunță Economica.net.

Ministerul Agriculturii va finanţa de anul viitor, prin programele pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate, fiecare mie de metri pătraţi, cu obligativitatea ca jumătate din suprafaţă să fie cu tomate, a declarat duminică, la Slatina, ministrul Florin Barbu, prezent la târgul de produse agroalimentare româneşti, potrivit Agerpres. Ministrul a afirmat că prin această finanţare se încurajează dezvoltarea fermelor, astfel încât acestea să nu mai fie divizate în sere şi solarii de 1.000 metri pătraţi, anunță Economica.net.

România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi, în medie cu 6,1%, în perioada august 2023-august 2024, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Explicația: politica fiscală agresivă a Guvernului, care a operat două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, majorări care au condus la o creștere a prețurilor cu peste 10%. În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut de majorare agresivă a accizelor, pe 1 iulie motorina s-a scumpit cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l. Asta după ce, din același motiv, prețurile crescuseră cu 26 bani/l, respectiv 29 bani/l în prima zi a acestui an, anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro