Business News

Firmele românești din sectorul IT anticipează că afacerile din domeniu vor crește în 2025. Explicațiile optimismului

3 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Chiar dacă evoluția sectorului IT, cu o contribuție de 7,8% la PIB, în primul semestru din 2024, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor companiilor din sector în ultima perioadă, pe fonul modificărilor fiscale adoptate anul trecut, dar și a unor factori externi, există premise ca industria să reînceapă să crească.

Un moment bun de dezvoltare

De altfel, nici nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, de unde și optimismul jucătorul care activează în domeniu.

„E clar că industria IT este la o răscruce. Nu e însă prima dată. De fiecare dată a ieșit din toate încercările, mai puternică și mai inovatoare. Suntem convinși că așa va fi și de această dată. Ne așteptăm ca, în curând, industria IT să reînceapă să crească. Pentru România este momentul cel mai bun pentru a pune creativitatea în slujba dezvoltării de IP, astfel încât să devenim un hub regional de cercetare-dezvoltare și mai puțin o destinație de outsourcing”, a declarat pentru Termene.ro Corina Vasile, director executiv al Asociației Patronale a Industrii de Software și Servicii (ANIS).

În primul semestrul din acest an, industria IT a stagnat, potrivit INS, având o contribuție de 7,8% la PIB, la fel ca în 2023. În același timp, IT-ul era exportatorul net numărul 1 în sectorul serviciilor, arată reprezentanții ANIS.

Investițiile în tehnologie, prioritare

Sectorul IT a constituit de-a lungul anilor una dintre cele mai dinamice ramuri ale economiei, clasându-se pe primele locuri în topul activităților care au adus creștere la PIB. În acest an, însă, situația s-a schimbat radical, contribuția fiind zero, în primele șase luni, potrivit INS.

Reprezentanții ANIS atrag atenția că investițiile în tehnologie trebuie să devină prioritare dacă vrem să avem o economie competitivă în următorul deceniu.

„Fiind un sector cu o pondere importantă în PIB și un motor care a asigurat creșterea economiei naționale ani la rând și care poate continua să o facă și pe viitor, considerăm că industria IT ar trebui privită drept domeniu strategic și stimulată prin politici publice corecte către inovare prin R&D. Atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, așa cum a arătat clar Raportul Draghi, este vital să investească prioritar în tehnologie dacă vrem să avem o economie competitivă în următorul deceniu”, susține Corina Vasile.

Politici publice

Reprezentanții ANIS mai speră ca, în 2025, odată cu stabilizarea legislativului și executivului, după alegerile parlamentare din 2024, să se poată face pași mai rapizi către politici publice și proiecte mari de digitalizare și inovație.

„Ca Asociație Patronală ne așteptăm să avem, întâi de toate, parteneri de dialog la nivel de Guvern cu care să putem comunica eficient și constant. Avem mai mult de 160 de companii ca membri, cu un grad de reprezentativitate de peste 60% la nivelul numărului de angajați din industrie, iar vocea lor trebuie auzită. Ne dorim ca în 2025, odată cu stabilizarea legislativului și executivului, să putem face pași mai rapizi către politici publice și proiecte mari de digitalizare și inovație”, precizează Corina Vasile.

În 2023, în industria IT erau angajate 196.000 de persoane, în scădere față de anii de boom 2019-2020-2021. Tendința s-a văzut peste tot în țară. În Capitală, de exemplu, numărul angajaților a fost puțin peste 67.000, cu 600 mai puțini decât anul precedent, de aproape patru ori mai mult față de 2008.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro