Business News

Antreprenorii finanțați prin Start-Up Nation 2022 riscă să fie executați de bănci sau să își închidă afacerile, dacă statul nu achită deconturile până în 2025

26 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Antreprenorii care au afaceri active în baza Start-Up Nation 2022 sunt deja amenințați de bănci că le vor executa societățile dacă nu achită creditele punte garantate cu granturile de 40.000 de euro oferiți din programul din urmă cu doi ani.

S-a ajuns în această situație din cauza faptului că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu primește bani de la Ministerul de Finanțe sau din fondul de rezervă al Guvernului României pentru a plăti deconturile depuse în acest an pentru proiectele finanțate prin Start-Up Nation.

Lipsa banilor pentru granturile acordate în 2022 a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână chiar de ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea.

„Discut cu Ministerul Finanțelor, am arătat rentabilitatea programului Startup Nation, faptul că este un program bun pentru economie, am făcut indicatorii de performanță. Astăzi avem 366 de milioane de lei proiecte scadente, care au fost verificate, urmând ca până la sfârșitul anului 2024 să ajungem spre 600-700 de milioane de lei. Am solicitat banii către Ministerul Finanțelor Publice” – a spus Oprea, după ședința de guvern de miercuri.

Peste 1.500 de deconturi neplătite

Suma de 700 de milioane de lei la care pot ajunge deconturile neplătite este una care se apropie de 45% din bugetul total al programului din 2022. Atunci, Guvernul României a alocat 1,5 miliarde de lei pentru acest program. Banii au provenit doar din resurse naționale, nu erau din fonduri europene ca la ediția din acest an. Granturile oferite în 2022 erau în valoare de 40.000 de euro.

Întrebat când va veni un răspuns de la Ministerul Finanțelor, ministrul Economiei a dat de înțeles că nu știe. „Noi suntem la Ministerul Finanțelor explicând necesitatea de a introduce banii în economie, către antreprenori”, a adăugat Oprea.

Din informațiile obținute de Clever News Center, la agențiile de dezvoltare regională erau peste 1.5000 de cereri de deconturi care nu erau onorate de Ministerul Economiei. Numărul este unul semnificativ și se apropie de 25% din totalul proiectelor finanțate.

De altfel, tot Clever News Center a aflat că din bugetul de 1,5 miliarde de lei, ministerul a făcut plăți care sunt sub 300.000 de lei.

Perioada de maturitate a multor proiecte este în perioada sfârșitul anului 2024 și începutul anului 2025. Asta pentru că multe afaceri folosesc granturile pentru plata salariilor celor două persoane care trebuia să fie angajate obligatoriu timp de doi ani după aprobarea granturilor din toamna anului lui 2022.

Lipsa decontărilor de la buget face ca mulți antreprenori să aibă dificultăți să-și continue activitate.

Între executare și abandonarea programului

„Poveste scurta legată de Start-Up Nation. Am depus decont mai, credit punte scadent în 20 octombrie. Cei de la banca mi-au transmis ca dacă până în data scadentă nu primesc banii, îmi transformă creditul punte în credit scadent imediat. Asta înseamnă că dacă nu plătesc 200.000 lei imediat, vor ajunge la executare silită. Nu accepta prelungirea creditului”, relatează pe un grup de socializare unul beneficiarii programului. Creditele punte sunt acordate de bănci celor care au nevoie de lichidități suplimentare până la decontarea grantului. Suma maximă creditată este egală cu valoarea grantului aprobat. Durata creditului este de maximum 24 de luni.

Alți antreprenori care se gândesc chiar să trimită în concediu fără plată angajații asumați în cadrul Start-Up Nation. Programul din 2022 presupune menținerea a doi angajați pe o perioadă de doi ani în schimbul grantului.

„Da, mă gândesc să renunț la salariați. Le-am plătit salariile din credite și venituri, dar salariile erau bugetate pe grantul Start-Up Nation. Am ajuns într-un impas și nu văd cum să mai mă descurc. Știu că dacă trimit acasă angajații mai mult de 45 de zile risc să pierd și finanțarea, dar aici am ajuns pentru că statul nu face decontul la timp”, ne-a explica Ștefan, un antreprenor din Brașov.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro