Business News

Guvernul României a adoptat facilitățile fiscale acordate firmelor mari pentru investiții în cercetare-dezvoltare

25 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi proiectul inițiat de Ministerului de Finanțe pentru extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în activități de cercetare-dezvoltare. Prin actul normativ se reglementează scăderea din impozitul minim pe cifra de afaceri.

„Prin deciziile de astăzi ne reafirmăm angajamentul să susținem atât mediul de afaceri, cât și cetățenii, prin măsuri responsabile și bine echilibrate. Extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în cercetare-dezvoltare este un pas esențial pentru consolidarea competitivității României în sectoare strategice, având impact direct asupra inovării și progresului tehnologic”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

„Prin această inițiativă, vrem să atragem mai multe investiții în industrii de vârf și să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea unor noi soluții tehnologice”, a mai declarat ministrul.

Măsuri de sprijin a mediului de afaceri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare

Proiectul este susținut și realizat în urma consultărilor cu mediul de afaceri, prin actul normativ aprobat, fiind o formă prin care MF continuă stimularea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de marile întreprinderi care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri, începând cu anul 2024.

Prin actul normativ se reglementează scăderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare.

Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, facilitatea se va aplica și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Pentru ce se acordă stimulente financiare

Efectul stimulativ al măsurii va consta în:

  • reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;
  • creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activităților de cercetare-dezvoltare;
  • atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;
  • recunoașterea activităților de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanță strategică.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro