Ministerul Muncii a adoptat o procedură simplificată pentru angajarea cetățenilor din Ucraina
- În contextul continuării conflictului armat din Ucraina, statul român dorește să simplifice procedura de angajare a cetățenilor ucraineni care au fugit din calea războiului și s-au stabilit în România.
Prin Ordinul nr. 1.938. al ministrului Muncii și Solidarității Sociale publicat în Monitorul Oficial nr. 948 din 20 septembrie 2024 s-a stabilit noua procedură de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina.
La începutul anului erau înregistrați sub 80.000 de cetățeni din Ucraina în România. Cel mai mare număr a fost atins în februarie 2023, cu 113.000 de persoane.
Condiții simplificate pentru accesul la muncă
Conform noului ordin, cetățenii ucraineni care nu dețin documente care să ateste calificările profesionale sau experiența de muncă, dar care doresc să se angajeze în România, au la dispoziție o procedură simplificată.
Aceștia se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau la cele din municipiul București pentru a fi înregistrați pe baza unui act de identitate, fie el pașaport sau alt document echivalent.
După înregistrare, persoanele din Ucraina au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002, care reglementează sistemul de asigurări pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Printre aceste servicii se numără consilierea profesională, unde cetățenii ucraineni vor fi sprijiniți de consilieri în completarea unei declarații pe propria răspundere, un pas esențial pentru integrarea ulterioară pe piața muncii.
Repartizarea la un loc de muncă și interviurile de angajare
După finalizarea consilierii profesionale, cetățenii ucraineni vor fi repartizați pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceștia. Ei vor primi o dispoziție de repartizare pe care o vor prezenta angajatorului, urmând să susțină un interviu sau o probă practică, în funcție de cerințele angajatorului.
În cazul în care cetățeanul ucrainean identifică direct un loc de muncă fără a apela la serviciile agențiilor de ocupare a forței de muncă, acesta poate completa împreună cu angajatorul o declarație pe propria răspundere, care va sta la baza încheierii contractului de muncă.